středa 24. března 2010

Post-koitální válčení spermií:

hmyzí sperma zabíjí spermie soupeře
Dospělá matka mravence atta sebraná z kolonií v Panamě, sedí na prstu jednoho z výzkumných pracovníků Pro některý sociální hmyz s jedinou šancí oplodnit jejich matku, může nastat ošklivá situace, ale nejsou to samci, kteří se snaží ublížit sobě navzájen: ale je to jejich ejakulát.
Některé hmyz samice, jako včely a mravenci atta mají sex pouze jeden den v životě. A v tento co den se páří s několika samci a ukládají si dostatek spermií k oplodnění vajíček po celý svůj život.
Nyní se zdá, že když včely a mravenci oplodní matku, jejich sperma je poškozováno spermiemi rivala. Výzkumní pracovníci při pohledu na pohlavní výběr se často zaměřují na všechny důležité spermie, "říká Boris Baer z University of Western Australia. Semenné tekutiny inklinují být degradovány na pouhou sladkou tekutinu, která poskytuje energii, říká.
Baer a jeho kolegové z univerzity v Kodani, Dánsko, exponovali spermie včel a mravenců atta vlastním semenným tekutinám, a sekretům jiných samců stejného druhu. Semenná tekutina zabila více než 50 procent spermií soupeře během 15 minut. "Zdálo se, že samci používají semenné tekutiny k poškození spermií," říká Baer.
Jediná šance se oplodnit
Tým opakoval pokus s druhy, které se oplodňují jen jednou v životě, jako jsou čmeláci (Bombus terrestris) a mravenci Trachymyrmex. Jak se dalo očekávat semenné tekutiny těchto přísně jednosamčích druhů, kde se nikdy nesetkají spermie konkurenta, neútočí na cizí spermie.
Semenné tekutiny polyandrických druhů také chrání a rozšiřují přežití svých spermií, "říká Baer - což znamená, že stejně jako imunitní systém obratlovců je něco v semenné tekutině, která uznává," já "a" ne-já ". "To je divná myšlenka," říká Baer, "že tekutina je schopna tohle dělat."
Samice se také dávají do boje o zachránu spermií v nich. Baer a jeho kolegové zjistili, že mravenčí matka může si vybrat vylučování tekutiny, která chrání spermie před škodlivými účinky semenné tekutiny od konkurenčních samců.
Nejsilnější spermie vyhraje
"Matky mohou nechat válčení běžet tak dlouho, jak chtějí," říká Baer, který se domnívá, samička mohla čekat na nejsilnější spermii, která přežije útoky, před vypuštěním tekutiny, aby se zajistila udržení dostatečně životaschopné spermie do vajíčka k oplodnění všech vajíček potřebných k provozu kolonie.
Takže bychom si mohli představit podobnou látku nalézající se v lidské semenné tekutině?
"Podle mých informací ženy nesouloží s 90 oplodněními za půl hodiny, tak jestli je tam spousta prostoru, aby se vyvinula u člověka stejně, o tom mám pochybnosti," říká Baer. Ale není to vyloučeno: "Ve světě spermií musíte být připraveni na všechno.
Bryan Fry, biolog hmyzu z University of Melbourne, Austrálie má dojem " Když dojde na bitvu o inseminaci, Fry říká: "Vždycky je to fascinující sledovat techniky používané zvířaty aby znovu objevily kolo."

Na to téma je článek na Osel.cz

2 komentáře:

  1. Dear Eman very interesting article and investigation,thank you for nice sharing,have a nice days

    OdpovědětVymazat
  2. Ihami, my admiration to your far-reaching observation of internet and broad range of interests.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com