sobota 29. srpna 2020

Bílý cukr mají včely rády

 V domácnosti jsme cukr  (sacharózu) nepoužívali. Krmím cukrovým roztokem 3 díly cukru 2 díly vody jen včely po posledním vytočení medu. Každý rok se opakuje stejný postup: celý podzim a zimu mám pochybnosti, jestli jsem dal včelám dost a na jaře mi v úlech zbývají 2-3 plásty zásob, kterých si už včely nevšímají a létají na čerstvé květy.

Že se cukr dá použít i na jiné věci jsem se dočetl nedávno:

Cukr se dá použít i jinak, ne jen k jídlu

Cukr se dá použít i jinak než na vaření, 9 nečekaných tipů, jak použít cukr v domácnosti

Že se ale vyplatí mít aspoň jedno kilo ve spíži, o tom by vás mohly přesvědčit tipy na jeho

přírodní využití jak v domácnosti, tak i na zahradě. Podle slov ekologa Vlastimila Váchy:

„Každý návrat člověka k přírodě je ten správný. Leckteré metody našich babiček jsou dnes

stále aktuálnější, nikoli staromódní.“ K čemu je tedy cukr dobrý?

1. Řezané květiny udrží déle čerstvé

Do vázy nalijte asi jeden litr vlažné vody, přidejte 3 lžičky cukru a 2 lžíce octa, zamíchejte a

vložte květiny. Cukr živí stonky, zatímco ocet zastaví tvorbu bakterií.

Díky cukru mohou vaše květiny vydržet déle čerstvé.

2. Vyčistí mlýnek na kávu i koření

Nasypte 1/4 šálku cukru (krystal nebo krupice) do kávomlýnku nebo mlýnku na koření a

nechte jej běžet několik minut. Zapomeňte na rozebírání na díly, veškerý nahromaděný

maz díky cukru zmizí. Jen pamatujte na to, že po čištění musíte cukr z mlýnku vysypat.

3. Udrží chléb a koláče čerstvé

Do vzduchotěsné nádoby na pečivo nebo do chlebníku přidejte několik kostek cukru.

4. Odstraní hodně odolnou špínu

Smíchejte 1 lžíci olivového oleje s moučkovým cukrem na pastu a rozetřete ji po celých

rukou. Výsledkem budete překvapeni – ruce budou čisté a regenerované.

5. Zklidní spálený jazyk

Byli jste nedočkaví a vypili rychle horkou kávu? Položte si na jazyk kostku cukru a

cucejte. Po chvíli se vám uleví.

6. Zbaví zahradu háďátek

Stop škůdcům, Háďátka jsou hlístice – škůdci kořenové zeleniny, ale napadají i okurky,

rajčata, polní a okrasné rostliny. Jde o ploché „červy" dlouhé okolo 1–2 milimetrů.

Přezimují hlavně ve sklenících. Na jaře se líhnou larvy, některé zůstávají ve výhoncích a

další se stěhují ke kořenům. Napadená rostlina chřadne a kořeny se deformují.

Jestliže vytáhnete ze záhonu zeleninu s hrbolatými kořeny, máte co do činění se škodlivým

zahradním červem. Posypte rostliny a půdu kolem nich hrstí cukru, čímž ničemu

neublížíte, jen hlístici vytvoříte nepřátelské prostředí.

Hrst cukru si dokáže poradit s nepříjemnými škůdci.

7. Lapač much a vos

Smíchejte dva díly cukru s jedním dílem vody a uvařte sirup. Dejte ho vychladit, potom ho

nalijte do keramické misky, kterou umístěte venku na zahradní stůl nebo na okenní

parapet. Lepící směs se bude chovat podobně jako mucholapka. „Každý přírodní lapač je

ekologický, šetří životní prostředí, působí bez chemikálií a hubí obtížný hmyz humánním

způsobem,"říká Lenka Pánková z klubu ochránců přírody.

8. Zaplaší lezoucí hmyz

Ačkoli cukr škůdci přímo milují, spolu s práškem do pečiva se z něj stává jejich nejhorší

nepřítel. Na jeden sáček kypřicího prášku počítejte se dvěma lžícemi cukru, smíchejte v

misce a posypte tím všechna místa, kde máte podezření, že škodlivý hmyz leze. Opakujte

podle potřeby. Další tipy pro domácí dezinsekci naleznete v článku: Mravenci? Rybenky?

Zbavte se jich levně!.

9. Odstraní skvrny od trávy

Z cukru a teplé vody zamíchejte hustou kašičku a tu naneste přímo na skvrnu. Nechte

jednu až dvě hodiny působit, a pak oděv běžným způsobem vyperte. Další tipy nejen na

přírodní čištění naleznete ve článku Skvrny od potu: 10 tipů, jak se jich zbavit a jak na

lepší úklid? Taste zbraně našich babiček!.

Zázračnému hojení ran a snižování bolesti pomáhá

krystalový cukr.

Už dávno naši prarodiče používali krystalový cukr na různá otevřená poranění.

Na začátku je zapotřebí ho dát na poranění ve větším množství, potom ránu

obvázat. Při následném převazování poranění se cukru už dává méně, protože

rána se rychle hojí. Léčení s cukrem je doslova revoluční léčba. Po použití cukru

baktérie nedokážou přežít, baktérie potřebují na množení a růst vodu. Cukr z

rány vodu odčerpá, proto baktérie postupně odumírají, rána se hojí rychleji a bez

bolestí. Cukr léčí proleženiny, různé vředy, léčí rány i po amputaci končetin,

různé rány po operaci. Pacienti, kteří podstoupili léčbu cukrem, byli bez

nežádoucích účinků, rány se rychleji hojily a hojení probíhalo bezbolestně. Jde o

léčení finančně nenáročné, nakolik nám stačí jen potravina - cukr, který má

každá domácnost v kuchyni. V Evropě už v některých nemocnicích začali

pacienty léčit krystalovým cukrem. Pacienti a lékaři vždy říkali: Konec zdlouhavému léčení poranění ran a bolesti!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com