pondělí 15. listopadu 2010

Příroda nebo výživa, Matka a dělnice

Diskuze Přírozenost - výživa je o obrovský krok blíže vyřešení poté co vědci, kteří studují včely, zdokumentovali  to,  jak životní prostředí může měnit genetické hardware.

   Výzkum na Australské národní univerzitě (ANU) a německý rakovinový Institute odhalil rozsáhlé molekulární rozdíly, které se vyskytují v mozku dvou totožných typů geneticky se ale lišící behaviorálně, samičky včel - včely dělnice a včelí matky.

   Včelí dělnice a matky se vyvíjejí velmi různými cestami, když se nasadí na různé diety.

   Tento výzkum ukazuje poprvé ovlivnění chemického značení DNA nazývané metylace DNA složitostí životního prostředí , která má schopnost měnit genovou expresi bez ovlivnění genetického kódu - proces týkající se "epigenetiky", nebo nad genomem.

    "Toto značení určuje, které geny jsou jemně naladěné v mozku dělnic a matek k produkci mimořádně odlišného chování." říká vedoucí výzkumného týmu Ryszard Maleszka na ANU.

    "Toto zjištění je nejen zásadní, ale dalekosáhlé, protože enzymy, které označí v DNA včel jsou také enzymy, které označí DNA v lidských mozcích".

   "Ve včelách je více než 550 genů rozdílně označených mezi mozkem matky a mozky dělnice, což přispívá k jejich hlubokým rozdílům v chování.

   "Tato studie poskytuje první dokumentaci rozsáhlých molekulárních rozdílů, které mohou umožnit včelám vytvářet různé reprodukční a behaviorální výsledky v důsledku rozdílného krmení mateří kašičkou."

   Maleszka říká, že práce jde dlouhou cestou k odpovědi na jednu z největších otázek života.

   "Tato studie představuje obrovský krok k zodpovězení jedné z velkých otázek v debatě přirozenost - výživa, protože to ukazuje, jak je okolní svět spojen s DNA přes potravu a jak vstupy životního prostředí mohou přechodně změnit naše genetické vybavení," .

   "Podobné studie není možné dělat na lidských mozcích, a tak skromné včely jsou průkopníky v této fascinující oblasti."

1 komentář:

  1. Ahoj, oslovili jsme (vás)Tě, protože jsi(jste) česky píšící bloger.

    když jsme před pár dny přešli z jiné služby na blogspot.com, jediné co tu chybělo byla komunita blogerů a tak se zrodil nápad zkusit si jí vytvořit.
    A proto tu je "Clausa Societatis" (z lat. "uzavřená skupina").
    Náš záměr je sdružovat české a slovenské blogery z blogspotu. Aby člověk lépe nalezl zajímavé blogy pro čtení a naopak pro svůj blog nalézt čtenáře.
    Jenže k tomu potřebujeme další blogery. Proto Tě zveme na http://clausa-societatis.blogspot.com , který by měl sloužit právě tomuto účelu.
    Určitě by jsme se časem chtěly pokusit o nějaké zábavné projekty.

    Pokud se tedy budeš chtít k nám přidat, přihlaš se na blog popsaný výše (komentářem nebo jako čtenář).
    Za Clausa-Societatis Aiquen a Veverka Bí

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com