pondělí 28. června 2010

Včely přežívají po tisíciletí v oáze Sahary

Hluboko v poušti Sahara jsou včely, které zůstaly izolované od všech ostatních včel nejméně po dobu 5000 let.
Včely se dostaly na Kufra v Libyi, kdy Sahara byla ještě zelená Savana, a přežili kolem oázy v poušti více než 1000 km od jejich nejbližších sousedících včel.
Tak uzavírá nová studie, která analyzovala Genetiku včely '.
Včely z Kufra jsou tak izolované, že zůstanou bez parazitní roztoč včely, které ohrožuje po celém světě.
Podrobnosti o objevu byly zveřejněny v časopise Conservation Genetics.
Přibližně před 10.000 lety, byla Sahara zelená Savana, vhodné stanoviště dobře pro včelu medonosnou (Apis mellifera).
Dnes je Sahara nehostinná pro včelu medonosnou, která nemůže přežít ve velkém písku pouště, která postrádá jakoukoli vegetaci.

Nicméně, včely přežívají v mnoha oázách v poušti. Většina ze včelstev jsou udržována místními včelaři, které udržují včely pro produkci medu a opylování rostlin oázy.
Ale některé divoké populace včel přežívají. Jedna taková skupina žije v pouštní oáze na Kufra v jihovýchodní Libyi, zatímco jiný život v oáze u Brak na západě země.
Unikátní vlastnosti
Dr. Taher Shaibi organizace Al-Fatah University v Tripolisu, Libye a profesor Robin Moritz Martin Luther univerzity v Halle-Wittenbergu, Německo analyzovali DNA z 16 včelstev na Kufra, Brak a ze tří lokalit podél severního pobřeží Libye.
Vyšetřili 15 genetických markerů, které ukazují na frekvenci páření, hustotu včelstva a genové rozmanitosti včel v každé kolonii, a do jaké míry jejich populace se v čase mění.
Jak se dalo očekávat, výsledky ukázaly, že pobřežní včely mají vysoké úrovně genetické rozmanitosti, vzhledem k tamějšímu intenzivnímu včelařství, což umožňuje velký počet včel na promíchání.

Oázy zemědělství v Kufra, Libye
Včelstvo u Brak bylo také poměrně různorodé. To je proto, že Brak má medovou sezónu, která vybízí k pobřežní včelaře k návštěvě, kdy přinášejí své vlastní včely k oáze.
I když včely žijící v Kufra mají včelstva podobné hustoty jako včely jinde, některé genetické vlastnosti se objevily v včel Kufra v hodně vysokých frekvencí, a s některými jsou unikátní.
To ukazuje, že včely Kufra zůstaly izolované od všech ostatních na nejméně 5000 let a možná až 10.000 let, od chvíle, kdy byli odříznuty od vytvoření pouště Sahara.
Včely žijící na Kufra nemají také Varroa destruktor parazitní roztoče, které decimují včely po celém světě a byly zapleteni do celosvětového poklesu včelí populace.
"Oáza může být pouze bez roztoče Varroa pokud je zajištěna dokonalá izolace, a to i v době moderních dopravy," píší výzkumníci.
Genetické zdroje
Možná překvapivě analýza výzkumných také ukázala, že včely z Kufra netrpí žádnými nežádoucími účinky způsobenými příbuzenským křížením vlivem jejich izolace.
To znamená, že Oáza podporuje zdravou velikost populace.

Kufra včely mohou být i zdrojem nových genetických vlastností, které by mohly být užitečné pro včelaře jinde, domnívají se výzkumníci.
Ale pro zachování těchto cenných vlastností, je důležité, aby Kufra včely byly zachovány, daleko od cizích včel od Oázy.

zdroj článku

2 komentáře:

  1. Dear Eman thank you for nice informations,I wish very productive season.

    OdpovědětVymazat
  2. I wish you the best, regardless if you are a beekeeper. Start of our current season was here horrible. Cold and wet, raining spring.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com