úterý 24. listopadu 2009

Proč se ztrácejí včely

Jeden z řady kompetentních názorů odborníka na ochranu přírody. Autor článku Dr. Halter je zakladatel mezinárodního institutu ochrany přírody Global Forest Science. Jeho nejnovější kniha nese název Jedinečná Včela & Economie Opylování.
Why honeybees are falling through the cracks

Během posledních tří let více než 50 miliard včel zemřelo. Vědci chápou příčiny, ale teď bychom měli pomoci všichni. Skromná včela byla neoddělitelně spjata s lidstvem od prehistorických dob. Byli jsme od věků přitahováni tímto pozoruhodným stvořením kvůli jejímu sladkému medu, který je pro včely to, co je elektřina pro člověka - energie. Kávová lžička medu, přibližně 21 g obsahuje 16 g cukru, neboli 60 kalorií. Toto množství vyprodukuje 12 včel celý svůj život sběrem při hledání potravy kombinovaným letem okolo 9700 kilometrů.

Abychom pochopili význam těchto včel, uvažme že každé třetí sousto na talíři je výsledkem jejich hlavní role na této planetě jako nejvýznamnější skupiny opylovačů na Zemi. Včely přispívají minimálně $47 miliardami ročně na ekonomiku USA odrůdami plodin, jako jsou mandle, jablka, avokádo, borůvky, brokolice, řepka, semena mrkve, třešně, citrusové plody, brusinky, okurky, hrozny, salát, melouny, broskve , švestky, dýně, cibule, dýně, slunečnice, kiwi, rajčata a cukety. Opylovaná vojtěška a jetel přispívají k masnému a mléčného průmyslu, zatímco bavlna je důležitá pro naše oblečení. Nemluvě o medu, svíčkách a lécích.

Včely na naší planetě jsou více než 100 milionů let - asi 14 krát déle, než první člověk. Mají paměť, uvažují (při hledání úlu), byli trénovány k počítání mohou lidem pomoci odhalit onemocnění detekcí rakoviny kůže a plic, cukrovky a tuberkulózy. Výzkumníci z University of Montana využívají včely k hledání zbylých pozemních min. Mnoho největších obchodních společností na nich svými výrobky závisí.

Avšak kombinace faktorů vytvořila dokonalý zmatek a způsobila ztrátu paměti včel, ztrátu jejich chuti k jídlu a zhroucení jejich imunitního systému, což vedlo k rychlému poklesu populace včel po celém světě.

Každý rok je používáno v globálním měřítku 2,3 miliardy kg insekticidů. Mnohé z nich jsou neonicitinoidy, nervové jedy, které zabraňují aby acetylcholin z neuronů umožnil komunikovat mezi sebou navzájem a se svalovou tkání. U člověka by to mohlo vyvolat Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Jedním z neonicitinoidů se nazývá imidacloprid, který měl zavinit smrt milionů včel ve Francii, kde byl nakonec zakázán, ale přesto je to stále velmi často používaný insekticid v Severní Americe. V roce 2008 výzkumníci z Penn State nalezli 43 různých pesticidů v sadových jablcích v Pennsylvanii. Mnozí zemědělci kombinují nebo hromadí používáním pesticidů chemické látky, aby snížili náklady, ale je známo, že to zvyšuje úrovně toxicity v některých případech až 1000-krát. Výzkumy v Evropě ukázaly, že včely vystaveny elektromagnetickému záření z vysílačů mobilních sítí staví o 21 procent méně plásty a že po vzdálení půl kilometru od úlu se 36 procent nebyly schopny navigovat domů.

V roce 2006 byl dekódován genom včely, který odhalil, že včely mají méně genů pro detoxikaci a imunitu, než ostatní známý hmyz. Vědci zjistili specifické "dobré" bakterie uvnitř žaludku a střev, které jsou rozhodující pro boj s patogeny a pro rozleptání křemičitého pláště kolem každého pylového zrna a umožní přístup k jeho bílkovinám.

Včely se vyvinuly pro konzumaci širokého sortimentu pylů, ale teď jsou používány v oblastech s monokulturami. Pyly zajišťují jejich jediný zdroj bílkovin. Bílkoviny jsou potřeba pro růst a vývoj vajíčka, larvy, mozků a autoimunitních systémů.

Abnormálně vysoké teploty roku 2006 byly pravděpodobně kritické pro včely Severní Ameriky. Spalující jarní teploty během počátku kvetení způsobily sterilní pyl u mnoha rostlin.

Sterilní pyl neprodukuje téměř žádný protein. V roce 2007 testy pylu u mandlí, švestek, kiwi a třešní ukazovaly téměř žádný obsah bílkovin. Neplodným půdám chybí základní živiny, bakterie, houby, prvoci a to spolu s klimatickými změnami přispělo k problému včel. Včelaři na celém světě nyní krmí včelstva formou proteinových koktejlů s vejci, kvasnicemi, pylu, medem a dalšími speciálními přísadami.

Je jasné, že zemědělství po celém světě musí snižovat úroveň toxicity pesticidů, herbicidů a akaricidů.

Na obzoru je však naděje. Ekologické zemědělství je nejrychleji rostoucím podnikatelským sektorem v Severní Americe, s 27 miliardami dolarů ročně. Michelle Obamová má biozahradu na trávníku Bílého domu se dvěma úly včel v blízkosti.

Spotřebitelé mohou pomoci formou nákupu bavlněných látek, biopotravin a medu od místních včelařů. Vyhýbejte se použití herbicidů, pesticidů a akaricidů na vašich parcelách.

Pěstujte širokou škálu původní žluté a modré květeny a podílejte se tím na pomoci vědcům v programu ochrany přírody.

Bez včel nemůžeme přežít.

5 komentářů:

  1. Dr. Halter: "Výzkumy v Evropě ukázaly, že včely vystaveny elektromagnetickému záření z vysílačů mobilních sítí staví o 21 procent méně plásty a že po vzdálení půl kilometru od úlu se 36 procent nebyly schopny navigovat domů."

    Které výzkumy? Kdo je provedl a kde je publikoval? Jestli ostatní tvrzení tohoto článku stojí na stejných základech jako toto, tak teda potěš...
    Ivan Černý

    OdpovědětVymazat
  2. Pár článků z vyhledávače na hesla:
    "cellular phone signal kill navigation bees report"

    http://scienceblogs.com/grrlscientist/2007/04/are_cell_phones_killing_bees.php

    http://www.independent.co.uk/environment/nature/are-mobile-phones-wiping-out-our-bees-444768.html

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-448761/Are-mobile-phones-killing-bees.html

    http://www.bloggingstocks.com/2007/04/16/cell-phones-wiping-out-bee-populations-will-your-mobile-be-the/

    http://inthesenewtimes.com/2009/04/25/the-disappearing-bees-ccd-and-electromagnetic-radiation/

    Zhoubnému vlivu mobilních sítí na včely nevěřím, mám včelnici asi 250 m od vysílače BTS T-mobile a žádné problémy se včelami nemám. Ještě bych mohl citovat svůj článek:
    http://ovcsvpardubice.blog.cz/0704/prispevek-ke-kritice-clanku-o-vlivu-mobilu-na-vcely

    OdpovědětVymazat
  3. Emane, díky za dlooouhý seznam odkazů. Moje chyba - měl jsem se vyjádřit přesněji, a to že tím "kde je publikoval" nemyslím novinářské články.
    Potom mi zbývá ten první odkaz, který ovšem zmiňuje práci univerzity v Landau, která sice oběhla svět a vzbudila rozruch, ale pro vážné metodické nedostatky nepotvrdila vliv mobilů na včely.

    A taky poslední odkaz, kde jsem našel odkaz na Journal of Experimental Biology 86,1-8 (1980), který je ale o něčem jiném než o mobilech.

    V odkazu na svůj blog nakonec uvádíš podrobnosti, se kterými zcela soulasím. Stále se obávám, že jestli ostatní tvrzení toho článku stojí na stejných základech jako to o mobilech, tak teda potěš...

    Ivan

    OdpovědětVymazat
  4. S článkem by se dalo dobře polemizovat, ale mě zaujaly zmínky o špatné výživě z pylu, kombinacích pesticidů, klimatu. O tom běží diskuze na BEE-L. Jinak bych takové články neuváděl, bylo by to jenom opakování stejných věcí.

    OdpovědětVymazat
  5. Hi there! Someone in my Myspace group shared this
    site with us so I came to look it over. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking
    and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and superb style and design.
    Here is my web site ; perfumes baratos

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com