sobota 19. září 2009

Zprávy z Apimondie odjinud

 Dr. Malcolm T. Sanford, Retired Extension Apiculturist, University of Florida na svém blogu A Beekeeper's Blog  píše z Francie dojmy a poznatky ze 41. světové výstavy  Apimondia v Montpellier.  Nebudu zde uvádět všechny podrobnosti z jeho cestovatelské zprávy, ale zmíním jen to, co mě v jeho textu zaujalo nejvíce.

Témata kongresu jsou zřejmá;  jedno jsou ztráty včelstev po celém světě od doby kdy USA po CCD zvedá hlavu. Evropská unie založila velký projekt nazvaný COST síť COLOSS a účastníci, včetně výzkumníků z USA, se navštívili událost před kontresem a budou se účastnit na několika setkních k této situaci. USA není jedinou oblastí, kde jsou ztráty včelstev nepřijatelně velké.

Částí situace ztrát včel je zdůraznění zdraví včel během sezon  jak na zasedáních o včelí biologii, tak o zdraví včel. Jeden problém je v tom, že měření ztrát včelstev není jednotné. Dotazníky obíhají v různých zemích ale není momentálně objektivní měření. To bude hlavním cílem projektu COLOSS.

Dvě nejdůležitější oblasti pokroku ve vědě o včelách jsou spojeny s genetickými studiemi (role genetické diverzity a mapování) a studiemi spojenými s mozkem včely. Včely již nejsou považovány za "hloupé roboty", mohou se učit a mají vrozenou inteligenci a také kooperativní myšlení.  Jedna prezentace byla nazvána " Jak se včely mohou učit od robotů?"  Zdá se že hodně. Jiná ukazovala že stárnutí v mozku by se mohlo uměle obrátit  a ze starých létavek udělat mladé včely kojičky. Popisování genomu vedlo k mnoha novým možnostem studií včelího zdraví. Čipy naprogramované různou genetickou kombinací se stávají stále více dostupné a mapování genů na varroa toleranci a rezistenci proti nemocem se rychle vyvíjí. Ve vývoji včel byla revoluce; Nyní se Afrika považuje za kořeny včel, nikoli jen v Asii, kde jsou lokalizovány jiné druhy Apis. Ztráta diverzity na některých místech kde Varroa vzal mnoho z volně žijící populace a je nahrazována v oblastech kde diverzita je udržována.  Je velká obava o zachování přirozených ekotypů jak lidské včelaření a pohyb včel globalizuje populaci. Mnoho selekčních programu nebere v úvahu ekotyp, barvu nebo jiné tradiční měřítka; Namísto produkce medu je cílem varroa tolerance a rezistence k nemocem.

Jako je případ minulých dvou Apimondií, počet zpráv o biologii a léčení Varoázy je velmi redukován. Místo toho jsou větší počty studií Varroa- tolerantních populací a šlechtitelských programů využívajících tyto charakteristiky.  Snad nejbarevnější řečník o tomto předmětu je Dr. John Kefuss, který mluvil  o American Beekeeping Federation, před několika lety o jeho Bond testech ve Francii, kde vyprodukoval populaci včel nepotřebujících léčení v některých případech až 5 let. Měl otevřené pozvání k návštěvě Tolouse a bude platit jeden cent za každého Varroa roztoče odhaleného v jeho včelstvech; rekord zatím co si vzpomínám měl španělský včelař (výzkumní?) který nalezl celkem 9. Před více jak desetiletím předpovídal že by mělo být 30 genů spojeno s Varroa tolerancí; Současný počet byl zjištěn 37. Řek, že brzy bude Varroa odsunut na vedlejší kolej jako Tracheální roztočík (Acarapis woodi) v současné době. Toto bylo potvrzeno od Yves Le Conte z Avignon INRA lab během jeho prezentace, kde sleduje včelstva bez léčení od roku 1992.

Trochu mimo scénu, byla vyměněna politika Apimondie: Gilles Ratia, současný prezident ekonomické komise, byl vybrán jako prezident, když Asger Jorgensen odstoupil. Pan Ratia plánuje otevřít Apimondii více vznikajícím komisím z Oceanie, Afriky a Amerik. Organizace se bude také účastnit řady setkání po celém světě před další událostí v Buenos Aires v roce 2011.  Je tedy živá konkurence pro kongres. Nejviditelnější jsou Ukrajinci, kteří oficiálně se objevili v Melbourne a vyhrávali mnoho cen a měli vlastní korunovanou včelí královnu;  přivedli sebou taneční skupinu, a tvrdě lobovali pro setkání v Kijevě. Ostatní zahrnují Španělkou Granadu, Italskou Veronu, Maďarskou Budapešť, Sofii v Bulharsku, Istambu - Turecko a Slovinsko. Brazili čeká na další kongres v Amerikách a bude hostit Iberoamerický kongres v Natalu příští říjen.

Další exotický škůdce se objevil ve světě včel, začal ve Francii, ale mohl by být zavlečen kamkoli. Je to orientální sršeň, Vespa velutina, který devastoval včelstva v některých částech země, ale ne všude. Francii se učí od kolegů na středním východě, jako je Jordánsko a Izrael napadené od Vespa orientalis a našli způsob jak se s ním vypořádat. Velikosti hnízd na displeji jsou velmi úchvatné, dosahují dva nebo třikrát větší ty co jsou sršně v USA.

Mimo relace od pravidelných komisí včetně Ekonomie, biologie, zdraví včel, opylování, technologie a kvalita, apiterapie a rozvoj venkova, 41. kongres také má čtyři kulaté stoly diskuzí, dva o pesticidech (účinky neonikotinoidů jako imidacloprid a jiných (např Fipronelú  a také účinyk geneticky modifikovaných organismů (GMO) a role veterinárních včelařských regulací a vzdělávání včelařů. Velký rozdíl mezi USA a zbytkem včelařského světa je to že veterináři nejsou v USA zataženi do zdraví včel, ale naopak jsou velmi angažováni ve zbytku světa. Čtvrtý stůl je o užitečnosti včel, tak zvaný "Hlídač prostředí", které je oficiální téma tohoročního kongresu.

Akce v Montpellier je snad první Apimondia, která má oficiální přesah k obecnému publiku. U vchodu na setkání u Le Corum, byla vztyčena oblast stanů s mnoha dispelji od environmentálních skupin jako je Greenpeace. Navíc každý den jsou dětské programy, jak filmy s herci na chůdách.

Kongres pokračuje další dva dny; poslední neděle má být exkurze do blízkého regionu. Bude to návštěva včelnic a turistických míst. Doufám, že ještě něco napíšu.
Malcolm Sanford

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com