čtvrtek 17. září 2009

"Pohřbený pyl"

"Pohřbený pyl" : Nová okolnost ve včelstvech spojená se zvýšeným rizikem úmrtnosti včelstva.

ABSTRAKT: Popisuje se nový jev, pohřbený pyl, který je velmi spojený se zvýšenou úmrtností včelstva. Pohřbený pyl je v propadlých buňkách mezi normálními nezavíčkovanými buňkami se uloženým pylem, a některý z pylů v těchto buňkách je cihlově červené barvy. Zdá se že v pylu je nedostatek mikrobiálních faktorů, ale larvy a dospělé včely nemají zvýšenou úmrtnost když jsou krmeny dietou s doplňkem pohřbeného pylu ve zkumavce, což ukazuje že samotný pyl není přímo odpovědný za zvýšenou úmrtnost včelstva. Avšak zvýšený výskyt pohřbeného pylu ve znovupoužitých voskových plástech ukazuje, že existuje přenositelný faktor společný fenomenu a úmrtnosti včelstva. Navíc byly zvýšené úrovně pesticidů, především fungicid chlorothalonil, v pohřbeném pylu. Je potřeba dalších studií k určení toho, zda je příčinná souvislost mezi pohřbeným pylem, chemickými rezidui, a úmrtnosti včelstva.




Obr. 1. 'Pohřbený pyl ze snadno identifikovat podle pokleslých, zavoskovaných buněk mezi normálními nezavíčkovanými buňkami včelího chleba (A). Na rozdíl zavíčkovaný med a plodové buňky, pohřbené buňky jsou zavíčkovány podtím (;) Povrch plástu, se zdá být pokleslý do buňky (B). Alespoň některý pyl obsažený uvnitř těchto buněk je cihlově červené barvy, a tento pyl nefluoreskuje pod ultrafialovým světlem jako většina nečerveně barevného pylu(*, C). Ve vzácných případech, buňky obsahovaly charakteristický červený, nefluoreskující pyl na vršku jinak normálně vypadajícího, fluoreskujícího pylu (BV).

http://www.cals.ncsu.edu/entomology/apiculture/PDF%20files/vanEngelsdorp_et.al.2009.pdf

''Entombed Pollen": A new condition in honey bee colonies associated with increased risk of colony mortality
Dennis vanEngelsdorp a,*, Jay D. Evans b, Leo Donovall a, Chris Mullin c, Maryann Frazier c, James Frazier c, David R. Tarpy d,1, Jerry Hayes Jr. e, Jeffery S. Pettis b

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com