čtvrtek 10. září 2009

Vyrobí lidé umělou včelu?

Neurobiolog z Northeastern University přinese svoje odborné znalosti v robotice živočichů do pětiletého výzkumného projektu, nadace $10 million National Science Foundation (NSF) vývoje robotické včely, která napodobuje chování společného krmení včelstev. Profesor biologie Joseph Ayers bude spolupracovat s týmem výzkumníků z Harvard University na vývoji létajících mikrorobotů s technologií emulace včelího mozku, těla a kolektivního chování..
Profesor Ayers je široko známý pro RoboLobster. Foto od Craig Bailey.
Projekt, který přitáhne znalost počítačových vědců, inženýrů a biologů, je o konstrukci elektronického nervového systému, dohlížecí architektury a vysoce energetického zdroje napájení pro inovativní roboty. "Tento projekt bude integrovat úsilí a zkušenost a rozmanitého týmu výzkumníků k vytvoření systému, který daleko přesáhne součet svých částí," řekl Ayers, který je hlavní výzkumník u Northeastern Marine Science Center. "Očekáváme jako výsledek našeho úsilí podstatné pokroky v základní vědě na průniku těchto zdánlivě neslučitelných disciplin."

Inspirován biologií včely a skupinovým chováním hmyzu, má projekt za cíl pokročit v miniaturní robotice a konstrukci vysoce energetických zdrojů napájení; podnítit inovace v počítačích s ultranízkým výkonem a elektronická "chytrá" čidla, která zprostředkují biomimetické řízení; a zdokonalit algoritmy koordinace k řízení mnoha nezávislých strojů.

Ayers je obecně známý pro svou práci v biomimetice- vědě o přizpůsobování řídících systémů nalézajících se v přírodě k poučenému návrhu technických systémů a řešení problémů - včetně vývoje RoboLobster a RoboLamprey. Samostatný biomimetický podvodní robotické modely emulují funkce zvířecích nervových systémů pomocí elektronických řadičů založených na nelineárních, pohybujících se modelů neuron a synapsí. "Zvířata se vyvinula tak, aby obsadila každé místečko v prostředí, kde bych mohli pracovat roboti. Mají osvědčená řešení problémů, které přetrumfne dokonce nejsofistikovanější roboty, a naše výzva je zachytit tyto výhody do technických součástek."

Ayers bude pracovat ve spolupráci s Harvard School of Engineering and Applied Sciences, ve Wyss Institute pro Biologicky inspirované inženýrství, které je financováno nadací NSF's Expeditions in Computing program. Více informací o projektu je na http://robobees.seas.harvard.edu/.

Další informace o výzkumu profesora Ayerse je na http://www.neurotechnology.neu.edu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com