neděle 27. září 2009

Medu je prý málo a zdražuje

Jak jsem zaslechl v rozhlase, který rád poslouchám, tak v Libereckém kraji je málo medu. Rychlý nástup jara zastihl včely nepřipravené na snůšku nektaru a když se včely dostaly do síly, bylo po květu. Potom letní bouřky a lijáky spláchly medovici a na mnoha místech včely hladověly. Někdo mi dokonce říkal, že nemá ze včel med vůbec.  Já také zaznamenal slabší rok, než loni.  Slibně se rozvíjející snůšku z lípy utnula průtrž mračen a pak nastalo velké slídění. Krmit jsem začal o týden dříve než jindy.
V současné době je poptávka po medu větší než dříve a brzy budu se zásobami na nule. Přečtěte si proto článek o tomto zajímavém jevu, kterému jsem nechtěl nejdřív vůbec uvěřit. Ale ti lidé nejsou určitě hlupáci, je to záležitost víry a přístupu k životu a živé přírodě.

Proč nejedí vegani med?
Je hodně důvodů, včetně CCD  (Why Don't Vegans Eat Honey?)
Většina neveganů chápou proč někteří lidé nebudou jíst maso. Trochu méně jasné je to pokud jde o vejce a mléčné výrobky.. ale důvody se dají najít a debatovat o nich. Když ale jde o včely a med, reakce se změní od nedůvěřivosti až k naprostému výsměchu. Jinými slovy: je potřeba vysvětlení, proč se vegani  vyhýbají medu.

Začíná to s podstatou pochopení co znamená pro většinu lidí být veganem. "Veganismus je způsob života, který vylučuje všechny formy vykořisťování a krutosti k zvířecí říši, a zahrnuje úctu k životu," píše Jo Stepaniak. Tedy zpřesněno "jako ostatní farmářská zvířata, včely jsou oběti nepřirozených životních podmínek, genetické manipulace a stresujícího převážení...  Mít prospěch z medu vyžaduje manipulaci a zneužívání touhy hmyzu žít a chránit svůj úl." K tomu Stepaniak dodává: "Dokonce ten nejpečlivější chovatel se nemůže ubránit rozmačkání nebo jinému zabití mnoha včel v procesu. Během neproduktivních měsíců někteří včelaři mohou nechat včely hladovět k smrti nebo spálit úly, aby se vyhnuli složité údržbě."

Nemělo by být překvapením, že mnoho těch co usilují o vyloučení "všech forem vykořisťování a krutosti zvířecí říše," se vyhýbají vědomé manipulace se včelami. Cílem ovšem není nevinnost. Místo toho se veganismus redukuje na problém úmyslu.

Já vím co si někteří myslíte: Jsou to jenom včely. Mějte soucit. Právě včely jsou mimořádně inteligentní a studie demostrovaly, že cítí bolest. Navíc standardní odpověď "je to pouze hmyz" ignoruje to, proč někteří lidé přijmuli soucitný veganský způsob života na prvním místě.

Nedávné události dali nejpádnější - a velmi velmi zelený důvod, proč dav lidí přívětivý k Zemi by mohl upustit od konzumace medu: Colony Collapse Disorder - nemoc hroucení včelstva. Jako mnoho věcí kolem přírody, my lidé považujeme včely za samozřejmé. Ale jak se dovídáme, velká část naší potravy závisí na včelách v kritických stádíích vývoje. To je důvod proč náhlé zmizení včel, známé jako CCD, je tolik alarmující. "Ztráty včel jsou zvláště kritické ve světle nedávné studie, která došla ke zjištění, že opylovatelé jako včely, ptáci a netopýři ovlivňují 35% světové konzumace plodin, zvyšují výnos 87 předních potravinových plodin na celém světě," píše Jasmin Malik Chua.

Příčiny CCD zcela nechápeme. Některé domnělé příčiny zahrnují "změny životního prostředí, stresy z podvýživy, patogeny (viry atd), roztoči, pesticidy jako jsou neonikotinoidy nebo imidacloprid, geneticky manipulované plodiny, s vlastnostmi rezistence  proti škůdcům jako je transgenní kukuřice nebo kočovné včelaření."

Co ale má namazání trochy medu na ranní toust s tím co společného? "Včelařský časopis informuje, že včelaři jsou smutně proslují přispíváním k šíření chorob: Včelaři přesouvají infikované plásty z nakažených včelstev do zdravých, selhávají v rozpoznání a léčení nemocí, prodávají staré infikované vybavení, chovají včelstva blízko sebe, a nechávají mrtvá včelstva na včelnicích. Umělé diety dodávané farmáři berou med, který by včely normálně jedly, nechávají včely napospas nemoci a útokům jiného hmyzu. Když se zjistí nemoci, včelařům se radí zničit včelstvo a spálit vybavení.

Všechno toto pro něco nikoli nezbytného pro potřeby lidské výživy. "Lidé mohou docela dobře žít bez cukru nebo medu," říká Stepaniak. "Zpravidla přílišné používání sladidel se nachází jen u blahobytných společností." Jinými slovy med je potravinová lahůdka, která nejenom plodí masivní globální průmysl, ale také napomáhá ohrožovat přírodní druhy. Jestliže by se poptávka po medu snížila nebo úplně zmizela, včely by se zachránily a s nimi i mnoho z potravin pro lidi.

Vraťme se k základům: Potom co včela spolyká květní nektar, je částečně stráven v prvním žaludku kde včela přidává trávící sekrety. Potom je vyvržen. Tento včelí zvratek se nazývá med a je považován za potravu lidmi, kteří ho vyberou z úlu. Avšak ať je med produkován místně nebo v průmyslovém měřítku, dvě reality zůstávají:

1. Včely budou v procesu nevyhnutelně zabity
2. Není žádný výživový důvod pro lidi ke konzumaci medu.  

Čtyři způsoby jak vegani (i nevegani) mohou potenciálně pomoci včelám na planetě:

1. přestaňte kupovat a jíst med (spolu s včelím voskem, propolisem, včelí mateří kašičkou a další produkty co pochází od včel).
2. Jestli máte vážný návyk na med a potřebujete pomalý přechod, vybírejte místně produkovaný med již nyní.
3.  Dozvídejte se více o CCD a co můžete dělat.
4. Přejděte na výtečná, nevykořisťovatelská zelená sladidla.

5 komentářů:

  1. Pan chytrý zapomněl uvést, kolik živých organizmů je zničeno při produkci cukrové řepy či třtiny. Kdyby si to uvědomil, asi by se vrátil k medu, nebo by přestal sladit a nakonec i jíst.

    OdpovědětVymazat
  2. jsou to marťani!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Chudák hmyz na oraných polích - včely samotářky, čmeláci.
    Když se půjdou jen pást, tak je zašlapou, spasou včelám květy, budou konkurenti býložravců.
    No a co zneužívání včel k opylování "veganského" ovoce. To znamená, že by měly chtít něco jako "BIO" tedy "NEOPYLO"ovoce. Tedy jen to, k jehož produkci nebyly přivezeny včely, čmeláci, atd.
    Při kočování (v USA podmínkách - velké vzdálenosti) určitě zahyne víc včel než při medobraní.
    Pokud by byly zásadoví a dodržovaly svůj princip, asi by byli velmi hubení - asi jako v subsaharské Africe.

    A mandlí by se nesměli dotknout, hlavně těch Kalifornských.
    ------------
    To samé mě taky kdysi šokovalo u makrobiotiků. Od jednoho co se dal na makrobio mám úly. Sekl s chovem. Pak jsem se dozvěděl proč makrobiotici nejí med. Je to nemorální brát včelám med.
    ------------

    OdpovědětVymazat
  4. Nevím jak pomůže rozšíření včel medonosných to, že se včelaři přestanou starat o včely. Pro včelí roje jednak chybí dostatek lokalit na usazení (duté stromy...) a v blízkosti lidských obydlí budou včely hubeny jako nebezpečný hmyz, tak jako vosy a sršně. Kromě toho ostatní roje zničí varoáza a mor. Včelaři množí včelstva větším tempem, než by se množila sama. Proto důvod nekonzumovat med, aby se neohrožovala včelstva považuji za zcestný. Vegani jsou stejní exoti jako muslimové, kteří nejedí vepřové. Ať si dělají co chtějí a neotravují rozumné lidi.

    OdpovědětVymazat
  5. Vážený příteli Emane, řekl jste to výborně. Ačkoli jsem profesí ekolog, ekoaktivismus v takovýchto formách je úplná hloupost. Nikdy se mu nevěnují lidé z vesnic, ale spíše mládež z měst, která již nudou neví co dělat. Vegani vůbec nedomýšlejí důsledky a o zemědělství nic nevědí. Nemá cenu se tím zabývat-jak jste řekl-jsou to exoti....Zdraví R.Linhart

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com