středa 14. dubna 2010

Na Pardubicku opět udeřil mor včelího plodu

Podle mých informací se nyní mor objevil 5 km jižně od Chrudimi, ve Smrkovém Týnci. Shodou okolností tuto vesničku postihla vichřice v červnu 2008. Další výskyt moru byl zaznamenán přímo v Pardubicích. Obě nemilé události se shodou okolností právě nyní přihodily včelařům Pardubické základní organizace. Mor si totiž nevybírá a jak je vidět může ho dostat do včel i supervčelař ze všech nejvzornější. Včely si pro nebezpečnou infekci totiž snadno dolétnou. Bohužel někteří včelaři mají někdy svá stanoviště na několika místech a tak se jejich přičiněním pomocí nevhodných metod manipulace (Jak včelaři šíří mor včelího plodu) se včelstvy může dostat mor i do míst, kde nikdy nebyl.
Na vyšetření moru v.p. však stále čeká na vyšetření ve Výzkumném ústavu včelařském v Dolu u Prahy ještě další stovky diagnostických vzorků ze včel z pardubického okresu. Je tedy možné, že tato špatná zpráva nebude poslední. Do konce tohoto měsíce bychom měli vědět více. Včelaři by proto měli být stále ve střehu a nemocem včel raději předcházet.

5 komentářů:

  1. Dear Eman American foulbrood is very dangereous and harmful our bees so we must observation our bees carefully.Best wishes and stay well.

    OdpovědětVymazat
  2. I agree with you. Better to examine bees and in time to burn whole infected hive, than to be disclosed with foulbrood from authorities.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo,jo,udeřil..........hodně včelařů to zvedlo ze židle,někteří to avizovali už před pár lety a mne,coby zdravoťáka Chrudimských včelařů (Smrkový Týnec je cca 3oo m od hranice našeho rajonu)to zahltilo novými starostmi.Co se dá dělat,budeme bojovat.Co nás nezabije,to nás posílí.Bohužel,už jsem zaznamenal jednoho včelaře,celoživotního,že pokud bude muset pálit,končí.....

    OdpovědětVymazat
  4. Kamil Medlešice29. dubna 2010 v 0:31

    předchozí napsal

    OdpovědětVymazat
  5. Sebekriticky přiznávám, že jsem v minulosti ve svých včelách mor nehledal. Většinou má člověk tolik problémů a málo času, že na pečlivé prohlížení čas není. Ale mám zásadu nepiplat slabochy a nespojovat je. Titěrova diagnostická metoda je obrovský pokrok v prevenci. Nebýt jí, tak se tady mor bude stále latentně plížit mezi námi. Přeji Chrudimákům pevné nervy a vítězný boj.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com