úterý 2. února 2010

V USA vyhlásili válku dovozu falšovaného medu

Naléhavá výzva v zájmu záchrany včelařství v USA. A týká se to pouze USA, anebo jak si vysvětlíte nález antibiotik u českých distributorů medu? Například v tomto protokolu SZPI. U nás čeští včelaři antibiotika zásadně nepoužívají, nejsou povolena a nejsou na trhu. Není načase bránit také české včelařství proti nekalým praktikám velkých dovozců medu?

Falšovaný med - jedná se nejen o med nastavovaný fruktózovým sirupem, ale také o takzvaně vypraný med (honey laundering). Stejně jako se perou špinavé peníze, znamená praní medu klamavé označování medu za med jiného původu, například čínský med se vydává za australský.


"Co převážený med působí na trhu medu v USA a co můžete dělat vy!"

Balírny medu a dovozci medu nám včelařům staví složité problémy, které rostou rychleji, než jsme schopni produkovat med. Stále se vyvíjející a komplexní programy jsou koncipovány tak, aby byl umožněn vstup medu na náš trh bez placení antidumpingového cla v USA na dovoz čínského medu, a to je přinejmenším zarážející. Pokusíme se v tomto článku vrhnout světlo na toto téma, abychom byli schopni lépe bojovat proti této velmi reálné hrozbě pro naši budoucnost podnikání se včelami.

1. Dovozové statistiky USA upozorňují na problém falšování medu

Začněme s tím, co víme o dovozu. Ze zpráv a údajů z trhu medem USDA vyplývá, že USA dovezla méně než 200,000 liber medu z Číny v roce 2009, potom co byl největší americký dodavatel medu před uložením čínského antidumpingového cla v prosinci 2001.

Rekordní množství medu se nyní dováží do Spojených států z Indie, Vietnamu, Thajska, Tchaj-wanu, Malajsie a Indonésie.Tyto tři poslední země nemají komerční včelařský průmysl, takže tyto země nemají kapacitu k výrobě a vývozu 35,5 milionů liber medu do Spojených států v roce 2008 nebo kterýkoli rok.

Průměrná cena medu z Thajska, Tchaj-wan, Malajsie, Indonésie a je 0,75 dolarů za libru.Porovnejte tuto cenu medu z USA, Kanady, Argentiny a Brazílie, a skutečnost je, že normálně stojí asi 1 dolar za libru na výrobu medu. Rovněž je podivná skutečnost, že bílý med je nyní odesílán do Spojených států z Vietnamu, což je země, která neprodukuje bílý med.

Překládání medu čínského původu medu prostřednictvím jiných zemí není jediný problém. Čínští přepravci a jiní přepisují také med jako směsi sirupu, medového sirupu, sladu, sladidla, aby se vyhnul placení antidumpingového cla.

V letech 2008 a 2009, nejméně 80 milionů liber medu čínského původu vstoupilo do Spojených států každý rok bez placení anti-dumpingového cla. To znamená, že nevybrané clo činilo 200 milionů dolarů ztracených příjmů pro americké ministerstvo financí pro toto dvouleté období.

V roce 2008, 35% všech amerických dovozů medu vstoupilo na náš trh bez zaplacení antidumpingového cla. V roce 2009, se podvodné dovozy medu zvýšily na 44% celkového dovozu.

2. Dopad překládání na všechny medové segmenty

Stále sofistikovanější systémy dovozu medu vytvářejí výrazně odlišné tržní ceny. V současné době existuje jedna cena za legitimní med a další nejnižší cena (která je někdy k dispozici na ½ nákladů na legitimní med) pro přeložený med. Tento trh téměř znemožňuje balírnám med, které odmítají kupovat tento přeložený med, konkurovat těm, kteří se věnují této činnosti. Navíc, tato nekalá soutěž je zhoubná pro dovozce medu z průmyslu medu, kteří dodržují zákony.

Falšování medu podkopává důvěryhodnost celého sektoru medu, protože je zpochybněna image a pověst medu jako bezpečného a zdravého výrobku. Tyto systémy znamenají, že je větší riziko padělaných produktů z medu, které se prodávají jako čistý med v potravinovém řetězci v USA a zvyšuje se potenciál reziduí do potravinového zásobování USA, protože v čínském medu bylo zjištěno, že obsahují celou řadu antibiotik.

Falšování medu narušuje image a pověst medu mezi spotřebiteli v USA. Tento nedovolený obchod medem se otevírá otázky obchodních podvodů a bezpečnosti potravin. Je zřejmé, že spotřebitelé a výrobci potravin jsou také podváděni tak, jak se tato praxe šíří.

3. Department of Homeland Security a americké právní Kanceláře nadále zkoumají a pokutují ty, kteří podporují a podílejí se na protiprávním jednání

Obchodní podvody jsou závažné trestné činy v ohnisku zájmu Kanceláře státního zástupce v USA. Možné porušování právních předpisů pro potraviny a léky a falšování a špatné označování vyvolávají přísné tresty v horní části obžaloby pro ty společnosti, které jsou obviněny za tyto přestupky. Department of Homeland Security nadále vyšetřuje a ministr spravedlnosti USA nadále trestně stíhají ty, kdo podporují nelegální falšování medu.

V květnu 2008, dva vedoucí z Chicaga v německé potravinářské společnosti(tj. Alfred L. Wolff) byli zatčeni pro údajné spiknutí s cílem nelegálně dovážet med z Číny, který byl falešně označen jako pocházející z jiných zemí, aby se vyhnuli antidumpingovému clu. Podle vládní žaloby, společnost dovezla med do USA v hodnotě téměř 30 milionů dolarů od roku 2005. Agenti celní hraniční ochrany USA - U.S. Customs and Border Protection (CBP) testovali vzorky medu, v jehož přepravních dokladech bylo uvedeno, že byly vyrobeny v Rusku, a laboratorní výsledky ukázaly, že některé vzorky obsaženého medu se vyráběly v Číně. Žaloba uvedla, že při Imigrace and Customs Enforcement (ICE) agenti prohledali kanceláře společnosti v Chicago, a zmocnili se dokumentů, které ukázaly, že firma prodala falešnou zásilku neznámé společnosti v USA za diskontní sazbu.

Federální orgány sledovali také další schémata, včetně činností čínských státních dovozců do Spojených států s falešnými doklady použitými k zakrytí čínského původu medu. 19. srpna 2009, Boa Zhong Zhang (občan Číny) přiznal svou vinu v USA u okresního soudu v Seattlu, za "spiknutí v uvádění zboží ve Spojených států a zavedení padělaných potravin do mezistátního obchodu." Pan Čang byl 20 let zaměstnancem společnosti včelích produktů v Číně, který byl zatčen dne 6.května 2009 v Los Angeles, při cestování v USA
Chung Po Liu, dovozce z Bellevue, Washington, byl také zatčen 6. května a jeho proces je na obzoru. Podle podané žaloby, Liu (přes jeho dvě společnosti), údajně koupil med z Číny, a pak zasílal do jiných zemí, kde byl přeznačený, aby to vypadalo, že to byl produkt z těchto dalších zemí.

Úplně nedávno, 29. října, 2009, americký žalobce pro Chicago oznámil, že "prezident medu výrobce v Číně" (tj. Yong Xiang Yan) přiznal svou vinu "na spiknutí s cílem nelegálního dovozu čínského medu." Pan Yan nyní čeká odsouzení u okresního soudu v USA někdy na jaře a čelí maximální finanční pokutě ve výši 3,9 milionu amerických dolarů a několika letům ve vězení.

4. Podporujte úsilí zbavit medový průmysl podvodných dovozů

Je naší povinností pomoci našim vládním úředníkům zajistit, aby dovážený med byl bezpečný, legální a správně označený zemí původu.Vaše podpora úsilí v boji proti podvodným praktikám čínských dovozů medu by mohla změnit naší budoucí životaschopnost jako včelařů. Negativní vliv tohoto obchodu na legitimní obchod eticky získaného medu nebude zastaven bez naší vzájemné individuální účasti.

Úředníci CBP a Ministerstvo potravin a léčiv (FDA) občas zachytili kontejnery pochybného medu, ale potřebujeme aby tyto federální agentury zvýšily své úsilí. V této souvislosti žádáme, abyste napsali svým senátorům a zástupcům v Kongresu o podvodných dovozech medu a vyzýváme je, aby tiskové úřady FDA, CBP ICE zvýšili své zaměření na toto téma.

Na pomoc v boji proti tomuto obchodu na základě transakcí, doporučujeme vám hlásit podezřelé činnosti (včetně prodeje dováženého medu za výrazně snížené ceny).

CBP by se měla také kontaktovat hlášením antidumpingového nebo nesprávně popsaného zboží na adrese: https://apps.cbp.gov/allegations/allegations.asp. Chcete-li zůstat v anonymitě, můžete jednoduše ignorovat krok, který žádá vaše kontaktní informace a poskytnout informace o údajném porušení v kroku 2 a údajného narušitele v kroku 3.

K zajištění integrity medového sektoru je důležité, abyste si nekupovali přeložený med, který je vám nabízen, a podali zprávu, tomu kdo se pokusí zabývat se v této činnosti ICE a CBP. ICE a CBP agenty i nadále pečlivě sledují zásilky medu, ale jakékoli další konkrétní a včasné informace, které můžete poskytnout, jim pomůže v jejich vyšetřování a povede k dalšímu odsouzení.

Richard Pasco

Jménem Čestné Medové iniciativy

McLeod, Watkinson & Miller

One Massachusetts Avenue, N.W.
Suite 800
Washington, DC 20001

What Transshipped Honey is Doing to the U.S. Honey Market and What You Can Do About It!

1 komentář:

  1. 1 lb (libra) = 0,454 kg (kilogram)

    to znamena asi 2 dolary za kg, cca priblizne 40 kc

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com