sobota 13. února 2010

Stop signál tančícím včelám upozorňuje na nebezpečí

říká výzkumník profesor James Nieh, který zveřejnil nový výzkum o včelí komunikaci v časopise Current Biology. O včelách je známo, že komunikují pomocí tance. Nieh odhalil, jak si včely dávají varování tím, že si zastavují tance.
SAN DIEGO - Vědci strávili desítky let studováním včel v každém včelstvu, které tančí a vibrují tak, aby řekly ostatním, kde lze nalézt potravu.
Jak se ukazuje, včely které naráží do hlav kývajících, aby je zastavily v tanci, mohou být stejně tak důležité. Přerušování tance je „stop signál“ - varování aby se vyhýbaly místu s dravci nebo konkurenčním včelám.
Proč je to významné?
Za studie kývajících včel, které vedly k zásadním objevům o komplexních komunikačních vzorech některého vysoce sociálního hmyzu, pomohl včelařům zlepšit jejich činnost a za to získal rakouský zoolog v roce 1973 Nobelovu cenu.
Objev zastavování kývání, který učinil profesor UCSD James Nieh, může být také historický: Je to jen druhý známý příklad sofistikované společnost hmyzu pomocí „signálů záporné zpětné vazby“ , které říkají ostatní, aby přestaly s chováním.
„Lidé moc nepřemýšleli o roli záporné zpětné vazby v superorganismu jako je včelstvo,“ řekl Nieh, jehož výzkum byl včera zveřejněn v časopise Současná Biologie (Current Biology).

„Tak se můžeme ptát, co ještě je možné, a to nejen u včel.“
Snad nic nevyvolá v úlu víc „pozdvižení“, než zprávy o bohatém novém zdroji nektaru a pylu. Příchozí včely dělnice popisují objev prováděním kývavého tance, série pohybů s choreografií určenou pro nábor a nasměrování ostatních včel k úrodnému místu.
Vědci byli zmateni jinými včelami, které přerušovali představení, a zdánlivě prosily o vzorek potraviny.
Nieh, který vyučuje biologii na Kalifornské univerzitě v San Diegu, přišel s jiným vysvětlením. Přerušování nejsou žádosti o potravu, ale varování, že slib nektaru a pylu na určitém místě je spojen s nebezpečím dravců nebo je tam příliš mnoho konkurentů.
„Systém kolektivního sběru potravy u včel, je neuvěřitelně složitý na mozek velikosti travního semena, je ještě složitější, než se dříve vědělo,“ řekl Gene Robinson, profesor entomologie na univerzitě v Illinois, Urbana - Champaign.
Negativní zpětná vazba dává smysl, Nieh řekl. „Kdyby včela navštívila místo, kde je napadena jinými včelami nebo tam, kde jsou dravci, jako jsou pavouci, to nebude chtít aby její kolegyně šly na stejné místo a čelily stejným rizikům,“ dodal.
Stop signály v superorganismu - biologickém společenství jednotlivců, které se chovají jako jeden celek, jako jsou včely, mravenci a termiti - jsou významné a překvapivé, tvrdí odborníci.
„Jediným dalším známým příkladem je druh mravence, který položí chemický signál na začátek staré stezky aby označil, že tato již nevede ke zdroji potravy,“ řekl Nieh.
UCSD Studie byla provedena v roce 2007, Nieh s kolegy pečlivě monitorovali výzkumný úl na akademické půdě.Výzkumníci označili některé včely dělnice kapkami barev nebo malými samolepkami. Pak je vystavili simulovanému nebezpečí, na místech krmení daleko od úlu, jako jsou „poplachové“ feromony, které se vytvářejí při včelách z jiných včelstev v blízkosti, nebo mechanické bodnutí do nohy, aby simulovali pavoučí kousnutí.
Když se tyto včely dělnice se vrátily do úlu, výzkumníci zaznamenávali jejich vizuální a akustické chování. Včely zasahovaly další tančící a kývající včely, které navštívily stejné místo a získávaly kolegyně aby tam letěly.
Vystrašené včely generovaly vibrační signál trvající jen desetinu vteřiny, zatímco jejich těla vibrovala přibližně 380 krát za vteřinu. Stop Signál, řekl Nieh, „často vydává vysílající včela trkáním do hlavy příjemce, ale může vyšplhat i na horní stranu přijímající.“
Čím větší je vnímáno nebezpečí, tím naléhavější signál k zastavení, řekl Nieh. Včely vystavené poplachovému feromonu zvětšily stop-signalizaci v průměru 14 krát. Ty, jejichž nohy byly bodnuty opakovaly svoje stop signály v průměru 88 krát. Po dostatečném varování, většina tančících a kývajících včel přestala tančit a verbovat.

Originál článku najdete na adrese:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com