úterý 8. prosince 2009

Nejmenší a největší včela


Na světě je téměř 20,000 druhů včel. Ačkoli jich je mnoho nepopsáno, je jejich celkový počet možná větší. Včely se nacházejí na každém kontinentu s výjimkou antarktidy.

Nejmenší včela je Trigona minima, 2.1 mm,


a největší včela je Megachile pluto, 39 mm.

Včely jsou přizpůsobeny ke konzumaci nektaru jako zdroje energie a pylu jako zdroje bílkovin a dalších živin. Většina pylu používají včely jako krmivo pro jejich larvy. Včely mají dlouhý sosák, který jim umožňuje získávat nektar z květů. Včely mají tykadla. Mají dva páry křídel, 3 páry nohou, dvě složené oči a 3 oči jednoduché na temeni hlavy.

3 komentáře:

  1. Fantastický svet hmyzu, po prvom prezretí Trigony som zapochyboval o jej veľkosti 2,1 mm, preto som si urobil výlet do sveta včiel samotárok a zistil som že je to naozaj tak. Ale prečo máš pod nadpisom najvětší včela je Megahile pluto našu včelu, na hesle M.P. v Googl sa dajú nájsť jej obrázky, nie je pekná samotárka dlhá 39 mm má mohutné otvorené hryzadlá, naša samotárka Drevár fialový-drevodělka Xylocopa violacea je nádherná samotárka svojím oceľovo modro fialovým zafarbením zafarbením , na mojej včelnici videl som videl od roku 1995 niekoľko exemplárov (samička má žihadlo, samček ho nemá- je menší, samička má dĺžku až 28-30 mm.

    OdpovědětVymazat
  2. Už je tam doufám správný obrázek Megahile pluto. Tuto včelu neznaje, skočil jsem po prvním obrázku "velké včely", který jsem našel.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com