sobota 14. listopadu 2009

Situace na světovém trhu s medem

Listopad 2009

Ceny surového medu jsou velmi pevné. Úroda medu v USA menší než očekávaná, spojená s nedostatkem přebytku surového medu na světovém trhu udržela ceny vysoko.
Nějaký dostupný surový med na světovém trhu se drží pro lepší ceny. Ve stejný čas byla poptávka velká od spotřebitelů přes potravinové služby a průmysl. Baliči medu v USA se snaží získat med na světovém trhu se slabším US dolarem proti světovým měnám.

U.S.A. - Úroda medu v Kalifornii byla velmi špatná, s pokračujícím suchem v tomto státě. Med z jižní části USA, která produkuje většinu světlého jantarového medu, byla také špatná. Velmi chladno, vlhké podmínky v horním středozápadě (který produkuje většinu medu v USA) podstatně snížilo úrodu medu. Konečná čísla úrody 2009 nejsou, ale vyhlídka ukazuje na 15% pod úrovní loňského roku 161 miliard liber.

Kanada - Počasí bylo také velmi chladné a vlhké. Úroda je srovnatelná s USA se sníženou produkcí. Kandaské ceny medu obvykle jsou podobné jako v USA a jsou současně vyšší tento rok.

Jižní Amerika - Vyhlídky pro Argentinskou úrodu medu jsou skličující, protože sucho pokračuje. Brazílie, která produkuje med téměř celý rok, by měla být v lepším stavu, ale Evropa stále více se uchází o tento med, jehož ceny zůstávají vysoké.

India - sklizeň Indického medu začíná, a nabídek je málo. Poptávka pro tomto medu je vysoká. Podmínky jsou příznivé pro dobrou sklizeň, ale konkurence je velká a ceny budou vysoké.

VietNam - Obvykle dobrý zdroj pro med s výhodnými cenami světlého jantarového medu. Větnam měl velmi špatnou úrodu v roce 2009. Tato úroda je v podstatě vyprodána a nová sklizeň přijde na začátku roku 2010.

Pokud jde o Čínu, je vždy těžké ocejchovat úrodu v Číně, ale měla by být lepší než minulý rok. Většina z loňské úrody medu byla prodána skrze 3. země nebo prodána jako medový syrup, aby se vyhnuli clům. Podvody s čínským medem jsou nekontrolovatelné. V podstatě žádný čínský med se nedováží do USA, ale velké objemy medu se dováží ze zemí jako je Indonesia, Malaysia, Taiwan, Ukraine a Mongolia? Tyto země nabízí med za příznivější ceny, ale zase je to velmi podezřelý med na kontaminaci a falšování.

Zdroj zpráv

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com