pondělí 9. listopadu 2009

Pesticidy nejsou vážná hrozba včelám

tvrdí Defra ministerstvo zemědělství a životního prostředí ve Spojeném Království.

DEFRA rozzlobilo bojovníky proti pesticidům potom co prohlásila, že chemické postřiky nenesou vinu za prudký pokles počtu včel v Británii. Během otázek v parlamentu minulý týden, ministerstvo také bránilo používání veřejných financí ke zkoumání zdraví včely a společně financovaný výzkumný projekt s výrobci pesticidů Syngenta. Včely přispívají 200 milionů liber k zemědělské ekonomice každý rok, hlavně opylováním plodin a produkcí medu, ale kombinace včelích nemocí, změny klimatu a špatných metod ošetřování včelstev vedlo k 15 procentnímu poklesu počtu včelstev v pouhých 2 letech. To vedlo k výzkumným projektům od Defra, v ceně přes 4 miliony Liber, aby se pozastavil pokles, ale kritici argumentují, že hrozba pesticidů je ignorována.

Dan Norris, ministr Defra, řekl poslancům v dolní sněmovně, že vláda bere pokles populace včel velmi vážně, ale řekl že adekvátní opatření jsou již k ochraně proti škodlivým postřikům provedena. "Není žádný důkaz, že povolené pesticidy představují nepřijatelné riziko" řekl.

Ale dokumentární film uvedený v SK minulý měsíc tvrdí něco jiného. Film Mizení včel (Vanishing of the Bees) viní šíření neonicotinoidových pesticidů za úbytek včelstev. Kromě toho, neonicotinoidový pesticid ze Syngenty, thiamexotham, a byl nedávno popsán jako smrtící pro včely v jedné americké studii.

Rozhodnutí vlády svěřit veřejné peníze - 1 milion - na spojený výzkumný podnik se Syngentou byl přijat s jistou skepsí.

David Taylor, poslanec za North West Leicestershire, zpochybnil projekt, jestli v části financované výrobcem pesticidů by byla dobře vyšetřena spojitost mezi neonikotinoidy a kolapsem včel.

Avšak Defra ujistila pana Taylora, že v těchto výzkumech se nedalo nic zpochybnit. "Budeme ovšem zvažovat celý výzkum, včetně toho objednaného výrobci pesticidů, ale ujišťujeme , že budou dodrženy nejvyšší standardy, řekl za Defra pan Norris.

Zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com