sobota 3. července 2010

V medu byla nově objevena látka hubící bakterie.

Antibiotika a med mají různé stránky. Ta která jsou v čínském medu ta škodí zdraví, ale ta přirozená v medu, která přidávají včely mohou zdraví zachraňovat.

Sladká zpráva pro ty, kteří hledají nová antibiotika: Nový výzkum publikovaný v červencovém vydání tisku 2010 věstníku Federace amerických společností pro experimentální biologii (FASEB) vysvětluje poprvé, jak med zabíjí bakterie. Konkrétně výzkum ukazuje, že včely vyrábí protein, který přidávají do medu, tzv. defensin-1, který by jednou mohl být používán k léčbě popálenin a infekcí kůže a vyvinout nové léky, které by mohly bojovat proti infekcím rezistentním na antibiotika.

"Máme úplně objasněn molekulární základ antibakteriální aktivity jediného klasifikovaného medu, který přispívá k použitelnosti medu v lékařství," řekl Sebastian AJ Zaat, PhD, výzkumný pracovník podílí na práci z oddělení lékařské mikrobiologie na akademické Medical Center v Amsterodamu. "Med nebo izolované odvozené součásti z medu by mohly mít velkou hodnotu pro prevenci a léčbě infekcí způsobených bakteriemi rezistentními na antibiotika."

Aby učinili tento objev, Zaat a kolegové zkoumal antibakteriální aktivitu lékařského medu ve zkumavkách proti panelu na bakterií způsobujícím nemoce a rezistentním na antibiotika. Vyvinuli metodu selektivně neutralizovat známé antibakteriální faktory v medu a určit jejich individuální antibakteriální příspěvky. Nakonec, výzkumníci izolovali protein defensin-1, který je součástí imunitního systému včely a je včelami přidáván do medu. Po analýze vědci došli k závěru, že antibakteriální vlastnosti naprosté většiny medu pocházejí z tohoto proteinu. Tyto informace také vrhají světlo na vnitřní fungování imunitního systému včely, což může jednou pomoci chovatelům vytvořit zdravější a odolnější včely.

"Už tisíce let víme, že med může být dobrý i pro to, co nás trápí, ale nevěděli jsme jak to funguje," řekl Gerald Weissmann, MD, editor FASEB věstníku. "Teď, když jsme získali silné antibakteriální složky z medu, můžeme to dělat ještě efektivněji a zlikvidovat bakteriální infekce."

Honey as an Antibiotic: Scientists Identify Secret Ingredient That Kills Bacteria

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com