pátek 16. července 2010

Imunita včelstev závisí na rozmanitosti zdrojů pylu

Hodně úsilí se vynakládalo na zajištění doplňků stravy pro včely Avšak nedávná práce ukazuje, že zdraví včelstev může záviset na mnohotvárnosti květových zdrojů pylu více než na pouhé kvantitě proteinu.
Testovalo se ve včelách (Apis mellifera) zda množství dietního proteinu (monofloral pollen) a dietní diverzita (polyfloral pollen) může vytvořit základ imunitní schopnosti (immunocompetence (IC)) pomocí měření parametrů individuální imunity (koncentrace haemocytů, obsah tukového tělesa a aktivitu phenoloxidase) a aktivitu glucose oxidase (GOX), což umožňuje včelám sterilizovat včelstvo a potravu pro plod, jako parametr sociální imunity.

Krmení proteinem modifikuje jak individuální tak sociální IC ale zvyšování množství proteinu nezvyšuje IC. Avšak dietní diverzita zvyšuje úrovně IC. Zvláště polyfloralní diety vyvolávají vyšší aktivitu GOX ve srovnání s monofloral dietou, včetně diety bohatší na protein. Tyto výsledky ukazují spojitost mezi proteinovou výživou a imunitou včel a podtrhují kritickou roli dostupnosti zdrojů na zdraví opylovatelů.

Cedric Alaux, Francois Ducloz, Didier Crauser and Yves Le Conte. Diet effects on honeybee immunocompetence. 2010. Biology Letters


Tato práce by mohla poněkud objasnit nedávné masové úhyny včelstev (CCD), které se intenzivně využívaly na opylování monokultur.

1 komentář:

  1. Podezření na jednotvárnou pylovou výživu včel jako možnou příčinu jejich úhynů (CCD) již před cca třemi roky (Nasavrky, tisk, rozhlas) také několikráte zmínil MVDr. Peroutka. Také ing. Titěra tuto možnost nevylučuje a dává ji do souvislosti s jinými vlivy - oslabení včelstev roztočem varroa destruktor a virózami.
    J. Křapka

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com