neděle 23. května 2010

Tomografie sleduje vnitřek včelího úlu

Vědci vynalezli nový způsob jak nahlížet do včelího úlu aniž by včely uvnitř vyrušovali.

Technika je známa jako Diagnostická Radioentomologie (DR), skanuje včelí úl a vytváří sérii 3D obrazů.

Odhaluje v reálném času kolik je včel uvnitř, kde jsou a dává informaci co právě dělají. Taková informace by mohla pomoci vědcům porozumět proč včely ve světě stále ubývají.

Sledují také matku.
Nová technologie byla vyvinuta entomologem Markem Greco a jeho kolegy ve Švýcarském včelím výzkumném centru v Bernu Swiss Bee Research Centre) a vědci na univerzitě v Bath vedené profesorem Cathry Mitchell a Dr. Manuchehr Soleimani.

Vědci použili k monitorování života včelího úlu zobrazovací technologii nazývanou X-ray ("rentgenování") počítačovou tomografii. Ta produkuje sérii barevných 3D obrazů, které se mohou zaznamenat v detailu co se děje uvnitř.
Technika může dokonce stopovat pohyby včelí matky, kde tráví většinu času ve včelstvu.
Takový přístup je neinvazivní a neovlivňuje normální chování včelstva. Může se hodnotit počet včel a jejich poloha. Nový snímek se provádí každých 90 vteřin.
Vědci pracují na zlepšení DR techniky tak, aby zlepšili kvalitu snímků a přesněji změřili včelí populaci, množství pylu, vosku a medu uvnitř úlu.
Tým také pracuje na vytváření počítačových modelů k lepšímu hodnocení úrovně škůdců a patogenů v úlu, které dosáhli kritické úrovně. Zkoumají jak patogeny jako roztoče, viry, bakterie a plísně, které mohou spolu vzájemně působit a s tlaky a stresory z prostředí mohou způsobit kolaps včelstva.

Mnoho včel samotářek létají na stejné květy jako včely, a některé také také trpí stejnými patogeny, jako jsou například plísňové infekce.

Zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com