sobota 30. října 2010

Včelaření ve městech se v Británii rozšiřuje

Stoupající počty lidí ve městech chovají včely, informovala asociace britských včelařů (British Beekeepers' Association (BBKA)

Průzkum zjistil že každé včelstvo produkovalo v průměru 15 kg medu s celkovou cenou asi 3900 Kč pro včelaře, ale hodnota pro ekonomii v opylování včelami měla hodnotu více jak 18,000 Kč na jedno včelstvo.

Představitelé BBKA řekli, že se zvýšil počet členů a počet včelstev se zvýšil tento rok o 50% z 80,000 na 120,000 od března.

Vzestup je zaznamenán v městech s 31 procenty nových včelařů.

Zdroj zprávy

čtvrtek 28. října 2010

Objeven nadějný lék na virové choroby včel?

Nový lék, na základě interference RNA, která byla vyvinuta pro zvýšení zdraví včel v rámci omezení nemoci hroucení včelstev, CCD. Vysoká míra úmrtnosti včel i nadále ohrožují potravinovou bezpečnost a včelařský průmysl po celém světě. Alespoň některé z těchto ztrát jsou pravděpodobně důsledkem virové infekce. Význam včel jako opylovačů plodin pro globální ekonomiku daleko předčí jejich příspěvky v produkci medu. V 52 z 115 předních zemědělských plodin se  do určité míry spoléhá na opylení včelami k produkci potravin. Tyto plodiny představují přibližně 35% lidské stravy. Opylení hmyzem, které je poskytováno převážně prostřednictvím včel, se odhaduje na hodnotu 212 miliard dolarů v USA. Použití technologie RNAi v léčbě a zvládání nemocí slibuje nové řešení problémů s nákazou přes přirozeně se vyskytující biologické procesy živých organismů. Použil se nový dsRNA produkt vyvinutý speciálně s cílem zlepšit zdraví včel. Výsledky ukazují úspěšné uplatňování strategie RNAi ke zlepšení tolerance onemocnění. Včely byly krmeny tímto přírodním produktem, tzv. dsRNA Remebee ", v přítomnosti viru izraelské akutní paralýzy, IAPV. Ošetření mělo za následek zvýšení přežití včel, tedy větší populace včelstva, a následně vedlo k čtyřnásobnému zvýšení produkce medu. Ukazujeme, že konkrétní homologní dsRNA IAPV úspěšně omezil negativní dopady infekce IAPV ve 160 včelstvech ve dvou diskrétních podnebích, ročních obdobích a zeměpisných polohách (Florida a Pennsylvania). Nabízí se první úspěšná demonstrace využití RNAi jako preventivní ošetření u nemoci hmyzu v polních podmínkách ve světovém měřítku.

Zdroj zprávy

úterý 19. října 2010

Špatné zprávy o včelách z jižní polokoule.

Argentinské úřady vyhlásili doporučení monitoringu Varoázy kvůli vysoké úmrtnosti včelstev.

Jeden chilský velkovčelař na světové internetové konferenci včelařů napsal toto: "Slyšel jsem o úhynech včelstev v Argentině už dříve, ale byly to názory včelařů a nechtěl jsem je šířit v konferenci. Nyní tamnější úřady vyhlásili poplach. V Brazílii jsou problémy se včelstvy, které se přičítají pesticidům a vyskytuje se tam CCD. Jižní státy měly problémy s počasím a podobně v Uruguay a části Argentiny.  Pravděpodobně je snížení produkce medu kvůli La Niňa. V Uruguay měli také problémy s neonics (zvláště Fipronil), ale jejich hlavní problém jsou Pirrilozidine Alkaloidy (PA). Většina medu z Uruguay byl plný PA. Ti budou asi muset pro med najít jiný trh než Evropu, zváště Německo.  V případě Chile to také nevypadá dobře.  Po zimě včelstva nevypadají dobře.  Sezona je asi 20-30 dní zpožděná. Včelstva jsou po zimě slabá. Očekává se zvýšení ceny na medu 4 US dolary za kilo. Nyní je asi 3.2.  "

sobota 16. října 2010

Panorama plástu s nemocemi včel

Na této stránce je zajímavý panoramatický obrázek s detaily včelích nemocí.

 Tento zvláštní obraz Gigapan zachycuje plást plodu a nemoci včel takovým způsobem, který je dříve nevídaný a je velmi instruktivní nástroj pro rozpoznání některých včelích nemocí:  plíseň, mor, pytlíčkový plod. Panorama bylo vzato na karanténní včelnici blízko Newportu, Pennsylvania ke studiu včelích nemocí. 

středa 13. října 2010

Ztráty včelstev a zdravotní problémy včel

Poslední vědecká literatura a nálezy příčinných faktorů

Monheim 16. srpna 2010 - Doposud byly hlášeny zvýšené ztráty včelstev nedávno z Evropy, USA, Středního východu a Japonska, ale nikoli z Jižní Ameriky, Afriky a Austrálie. Včelařství bylo v poklesu jak v Evropě tak i USA v posledních desetiletích, jak o tom svědčí snižující se počty spravovaných včelstev v některých regionech. V posledních letech ztráty včelstev získaly značnou pozornost veřejnosti, a světový tisk byl plný poutavých, ale často neinformativních titulků prohlašujících dramatický zánik včely medonosné. "Colony Collapse Disorder" (CCD), v USA vzbudila velkou pozornost, a vědci se tam i v Evropě snaží poskytnout vysvětlení pro tyto rozsáhlé ztráty včelstev.

Jako výsledek v posledních měsících bylo vydáno několik vědeckých pracío výsledcích studie týkající se otázek zdraví včel medu a medu ztráty včelstev. Některé z nich se komplexně zabývají otázkou zdravotních problémů včel jako celku, zatímco jiné se zaměřují na jednotlivé faktory, které mohou být zapojeny do ztráty včelstev. Je zřejmé, že to je široce dohodnuté mezi většinou vědců, kteří se podílejí na vyšetřování pozadí a faktorů, které jsou pozorovány na zdraví včel a úmrtnosti včelstev, a že nejdůležitější klíčové faktory jsou nemoci a paraziti, jako individuální stresory a také v kombinaci.

V následujícím textu je uveden stručný přehled některých nejdůležitějších nedávných vědeckých publikací zabývajících se pozadí ztrát včelstev a jejich multifaktoriální původ.

1). Je zřejmé, že ztráty včelstev nejsou novým fenoménem, jen získali více pozornosti: van Engelsdorp a Meixner (2009) zkoumali historické záznamy a prokázaly, že výskyty rozsáhlých ztrát nejsou neobvyklé. Již téměř před sto lety, v roce 1906, včelaři na Isle of Wight (Anglie) například všimli, že mnoho z jejich včelstev umíralo s četnými včelami plazícími se od úlu neschopny létat. Starší záznamy hlásí masivní ztráty včelstev bez zjevných příznaků onemocnění z Austrálie v roce 1872 (Beuhne 1910).

2). Z globálního pohledu je dokonce dojem masivní včelí poklesu je mylný: Podle FAO (2009) se globální zásoby včelstev zvýšily o 64% v letech 1961 a 2007. Avšak ne všechny regiony zažili zisky. Pozoruhodně, spravovaná včelstva poklesla jak v Evropě (26,5%) a Severní Amerika (49,5%), zatímco velký nárůst byl zaznamenán v Asii (426%), Afrika (130%), Jižní Amerika (86%), a Oceánie (39% ).

3). I v Evropě není konzistentní tendence k poklesu včelí populace: vzhledem k tomu, že je pokles zejména v severní a střední Evropě (která je v podstatě souvisí s klesající počet včelařů v těchto zemích), počet obhospodařovaných včelstev je dokonce zvýšili v mnoha zemích jižní Evropy (Potts 2010).

4.) V jejich společné publikaci, která se poprvé objevila v červnu 2009, argentinské ekolog Marcelo Aizen A. a kanadský biolog Lawrence D. Harder dospěl k závěru, že počet včelstev roste na celém světě. Regionální nebo národní překážky nemají podstatný vliv na toto téma. Skutečnost, že počty kolonií klesají v některých evropských průmyslově vyspělých zemích a v USA je zčásti v důsledku nižší ekonomické atraktivity včelařství, vyplývající například z levných dovozů medu ze třetích zemí, nebo na stárnutí aktivních včelařů a jejich klesající čísla. Navzdory globálního nárůstu počtu včelstev se nebudou vyvíjet dostatečně rychle, aby udrželi krok s rychle rostoucí požadavky po celém světě opylování zemědělství. Podle Aizen a Harder, dva základní faktory jsou nezbytné k boji proti tomuto jevu - větší ekonomická atraktivnost a opatření ke zlepšení zdraví včel. (Aizen, Harder - červen 2009 a říjen 2009).

5). Nejkomplexnější nedávné práce o otázkách zdraví včel a ztrát včelstev jsou vědecké zprávy "Přehled Včelí úmrtnosti v Evropě", předložené mezinárodní skupina nezávislých výzkumníků pro Evropskou agenturu pro bezpečnost potravin EFSA v roce 2009 ( Hendrikx et al. 2009), a zvláštní vydání "Ztráty včelstev" časopis o včelařském výzkumu (různí autoři 2010a). Ve zprávě EFSA se poskytuje posouzení systémů přehledu o zdraví včel v Evropě, a hodnocení a analýzu stávajících údajů a publikací týkajících se úmrtnosti včelstev v celé Evropě. Účelem tohoto dokumentu bylo poskytnout analýzu a hodnocení stávajících systémů zdravotního dohled včel v Evropě, k vyhodnocení dostupných informací o fenoménu ztrát včelstev a případné příčiny tohoto stavu a přijít s doporučeními, jak dále řešit tento problém na úrovni EU, pokud jde o zlepšení kontrolních systémů a výzkumných aktivit na dalším objasnění tématu. O možných faktorech podílející se na pozorovaných ztrát včelstev, zpráva EFSA přichází k závěru, že "je shoda mezi vědeckou komunitou, že příčiny ztrát včelstev v Evropě a Spojených státech jsou pravděpodobně multifaktoriální". Existuje spousta potenciálně uvedených zúčastněných faktorů, jako je chovatelské postupy ve včelařství (krmení, migrační včelařství, léčby a tak dále), faktory prostředí (klima, biologickou rozmanitost, atd.), chemické faktory (přípravky na ochranu rostlin) nebo biologických činitelů (Varroa, Nosema, atd.). Nicméně je třeba zdůraznit, že žádné zapojení přípravků na ochranu rostlin nebylo prokázáno ve ztrátách nebo CCD, a že "vysoké koncentrace pesticidů byly jen málokdy byly identifikovány ve vztahu ke ztrátám v USA a Evropě" (pouze v případě akutní intoxikační incidenty, které jsou většinou založeny na zneužití přípravků).

6). Zvláštní vydání časopisu o včelařském výzkumu zabývající se tématem medu ztrát včelstev obsahuje 31 článků, zabývajících se v poslední době pozorovaný jev v mnoha regionech kde dochází ke ztrátám včelstev. Články popisují současný stav v jednotlivých zemích a vyšetřují domnělé různé příčinné faktory. Jako klíčové zdůvodňující faktor podílející se na v současné době vykazují ztráty včelstev, drtivá většina autorů vidí parazitní roztoč Varroa destructor (nebo, respektive nedostatečnou léčbu Varroa a zvýšení jeho odolnosti proti varroacidům). Nicméně, většina autorů se shoduje, že problém není způsoben pouze Varroa, a předpokládají multi-faktoriální původ ztrát včelstev. Dalších faktory jsou velké množství nemocí a parazitů (jejich relativní význam je kontroverzně diskutován), ošetřování včelstev a praxe včelařství, klimatické faktory, otázky zdraví matek, nutriční problémy, ztráta genetické rozmanitosti a environmentální faktory, jako je struktura moderní zemědělské krajiny . Pesticidy jsou uvedeny některými autory považovány za potenciálně prospěšný faktor, ačkoli tam je velmi málo konkrétních důkazů o jejich zapojení jako příčinný faktor ve většině článků a někteří je dokonce vylučují jako příčiny zvýšeného úhynu v hlášených případech. Celkově lze shrnout, že výzkumníci přispívají ke speciálním vydání časopisu o včelařském výzkumu v jejich drtivé většině nevidí pesticidy jako klíčový faktor způsobující zjištěné ztráty včelstev a většina z nich nepovažuje za zvláště významný faktor vůbec. V žádném případě se pesticidy ukázaly být zapojen do ztráty včesltev jako obecná nebo klíčově kauzální faktor, s výjimkou některých odkazů na mimořádné události (např. potenciální expozice prachu) nebo nesprávné použití (např. spreje bez etiket v sadech).

7). V roce 2008 francouzská agentura pro bezpečnost potravin AFSSA provedla komplexní průzkum oslabení, kolapsu a úmrtnost včelstev ve Francii (revidované verzi v roce 2009). Výzkumníci vypracovali spoustu potenciálních faktorů podílející se na úhynu včelstev. Jako hlavní příčiny zdravotních problémů včel, za patogeny a parazity jsou označeny: "Roztoč Varroa destructor a poměrně neúčinné metody k dispozici pro kontrolu tohoto patogena se jeví jako hlavní rizikový faktor pro zimní úmrtnost včelstev. Jiné biologické patogeny, jako jsou některé viry (CBPV), Nosema sp., Paenibacillus larvae, atd., také hrají roli v rostoucím úhynu některých včelínů. " Vliv pesticidů na úmrtnosti včel je zvláště vidět v případech, kdy výrobky jsou zneužité a nesprávně aplikovány. Vědci zjistili, že nejsou žádné důkazy o hypotéze, že chronická expozice včelstev na některé z těchto produktů může hrát přímo nebo pomocnou roli s ohledem na některé známé biologické patogeny."

8.) Jiný nedávný přehledný článek byl publikován Ratnieks a Carreck (2010) v renomovaném vědeckém časopise Science. V tomto článku, jsou představeny a stručně diskutovány potenciální faktory úmrtnosti včelstev a Colony Collapse. Mezi klíčové závěry jsou tyto závěry jsou relevantní: "Přestože plné vysvětlení pro tyto ztráty jsou ještě sporné, konsensus se zdá být v tom, že škůdci a původci chorob jsou nejdůležitější příčinou ztráty včelstev." A "Po 10 letech výzkumu se zdá nepravděpodobné, že by imidacloprid byl zodpovědný za francouzská úhyn včel [...]. " Tato úvaha je v souladu s většinou všech studií publikovaných v této otázce za posledních deset let.

9). Další důležitá publikace vykazování výsledků ve velkém měřítku dlouhodobý projekt sledování zdravotního stavu včel, německá Bee Monitoring, je Genersch et al. (2010a). Autoři uvádějí čtyřletou studii zahrnující více než 1200 včelstev z asi 120 včelnic po celém Německu, které byly sledovány po celou dobu studia pro jejich zdraví a přežití v souvislosti se všemi faktory, které potenciálně mohou ovlivnit zdraví včel. Současně byly sledovány úly na rezidua přípravků na ochranu rostlin. O příčinách úmrtnosti včelstva, autoři došli k závěru: "Hlavní příčinou problémů přezimování bylo nepochybně napadení ectoparasitickým roztočem Varroa destructor s následujícími virovými infekcemi. Napadení Varroa destructor na podzim jasně odhalilo nejvyšší souvislosti se zimními ztrátami včelstev. " Detekovaná rezuidua nekorelovaly se špatným vývojem včelstva a úmrtnosti včelstva a tam nebyl žádný významný rozdíl v úspěšnosti mezi přezimováním včelstev bez reziduí přípravků na ochranu rostlin ve včelím chlebu a ty s vyšším množství reziduí. Zvláštní pozornost sledování byla na neonicotinoidy. Nicméně tam nebyly téměř žádné nálezy z těchto sloučenin, ačkoli mnoho ze sledovaných včelstev bylo vystaveno plodinám, které jsou obvykle ošetřovány těmito produkty (např. řepky olejné).

10.) V další nedávné revizi dokumentu na aktuální ohrožení včel a včelařství (Genersch 2010), je závěr: "I když fenomén" úpadek včel "není zdaleka konečně vyřešen, shoda existuje, že škůdců a původců chorob jsou jedním z nejdůležitějších Příčinou jinak nevysvětlitelné ztráty včelstev. "a" Je jasné, že několik biologických a environmentálních faktorů působících samostatně nebo v kombinaci mají potenciál způsobit předčasnou úmrtnosti včelstev a nepříznivě ovlivňuje zdraví a délku života včelstva. Mezi tyto faktory, některé nemoci včel a parazitů bylo prokázáno, že hrají významnou roli ve zvýšení úmrtnosti včelstev v popsaných ztrátách. "

11.) Ve velkém měřítku studie na sto včelstvech ve Španělsku byly zkoumány korelace mezi opouštěním úlu a domnělými kauzálními faktory podílející se na ztrátách včelstev. Nebyla zjištěna korelace mezi statusem kolonie zdraví a rezidua přípravků na ochranu rostlin (mezi nimi Imidacloprid) na jedné straně a výskytem izraelského viru akutní paralýzy na straně druhé (Garrido-Bailón et al. 2010).

12.) Nakonec, další práce na komplexní zdravotní problémy včel zveřejněna v dodatku svazku časopisu o patologii bezobratlých (různí autoři 2010b). Jak je vyjádřeno v předmluvě k objemu: "Možná ze všeho nejdůležitější, včely jsou napadeny parazitickými roztoči (Varroa destructor, Acarapis woodi, Tropilaelaps spp.), Houby (Nosema spp, Ascosphaera API.), Bakterie (Paenibacillus larvae, Melissococcus plutonius) , četné viry, a metaři (z brouků a myší na medvědy) při jakémkoli stadiu života. " (Genersch et al 2010b).

13.) To je v souladu se závěry vydala společnost Johnson, Berenbaum et al. (2009): ve studii zkoumající genové exprese ve střevech včel kolonií CCD ve srovnání se zdravými včelstvy, nenašli žádné zvýšené exprese odovědi genů na pesticidy, ale neobvyklé ribozomální RNA fragmenty, které byly viditelně bohatší ve střevech včel s CCD. Přítomnost těchto fragmentů je interpretován jako možný důsledek infekce viry, které ovlivňují procesy překladu.

Literatura

AFSSA (2009): Weakening, collapse and mortality of bee colonies. http://www.afssa.fr/Documents/SANT-Ra-MortaliteAbeillesEN.pdf: 222 pp.

Aizen, M. and Harder, L. (2009): The Global Stock of Domesticated Honey Bees Is Growing Slower Than Agricultural Demand for Pollination, Current Biology, vol 19, No 11, 1-4,

Aizen, M. and Harder, L. (2009): The truth about the disappearing honeybees, http://www.newscientist.com/article/mg20427316.800-the-truth-about-thedisappearing- honeybees.html

Beuhne, R. (1910): Bee mortality. Journal of the Department of Agriculture of Victoria, Australia 8: 149-151

Hendrikx, P., M.-P. Chauzat, M. Debin, P. Neumann, I. Fries, W. Ritter, M. Brown, F. Mutinelli, Y. Le Conte & A. Gregorc (2009) : Scientific Report Submitted to EFSA : Bee Mortality and Bee Surveillance in Europe. https://secure.fera.defra.gov.uk/beebase/downloadNews.cfm?id=54: 217 pp.

FAO (2009). ProdSTAT Database. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Available at http://faostat.fao.org/default.aspx

Garrido-Bailón, E., R. Martín-Hernández, J. Bernal, J. L. Bernal, A. Martínez-Salvador, L. Barrios, A. Meana & M. Higes (2010): Short communication. The detection of Israeli Acute Paralysis virus (IAPV), fipronil and imidacloprid in professional apiaries are not related with massive honey bee colony loss in Spain. Spanish Journal of Agricultural Research 8: 658-661

Genersch, E. (2010): Honey bee pathology: current threats to honey bees and beekeeping. Applied Microbiology and Biotechnology 87:87–97 Genersch, E., W. von der Ohe, H. Kaatz, A. Schroeder, Ch. Otten, R. Büchler, S. Berg,

W. Ritter, W. Mühlen, S. Gisder, M. Meixner, G. Liebig & P. Rosenkranz (2010a):

The German bee monitoring project: a long term study to understand periodically high winter losses of honey bee colonies. Apidologie DOI: 10.1051/apido/2010014: 21 pp.

Genersch, E., J. D. Evans & I. Fries (2010b): Honey bee disease overview. Journal of Invertebrate Pathology 103: S2–S4

Johnson, R.M., J.D. Evans, G.E. Robinson & M.R. Berenbaum (2009): Changes in transcript abundance relating to colony collapse disorder in honey bees (Apis mellifera). PNAS 106: 14790–14795

Neumann, P. & N.L. Carreck (2010): Honey bee colony losses. Journal of Apicultural Research 49: 1-6

Potts, S.G., S.P.M. Roberts, R. Dean, G. Marris, M.A. Brown, R. Jones, P. Neumann & J. Settele (2010): Declines of managed honey bees and beekeepers in Europe. Journal of Apicultural Research 49: 15-22

Ratnieks, F.L.W. & N.L. Carreck (2010): Clarity on Honey Bee Collapse? Science 327: 151-152

Van Engelsdorp, D. & M.D. Meixner (2009): A historical review of managed honey bee populations in Europe and the United States and the factors that may affect them. Journal of Invertebrate Pathology 103: S80–S95

Various Authors (2010a): Colony Losses. Special Issue of the Journal of Apicultural Research 49: 1-139

Various Authors (2010b): Bee Diseases. Supplement Volume of the Journal of Invertebrate Pathology 103: S1-S132

pondělí 4. října 2010

Má Nosema vliv na podobu včel?

Patogeny Nosema Apis a Nosema Ceranae, které byly dříve považovány za prvoky a tento fakt stále některé rádobyodborné stránky od sebe navzájem opisují, jsou mikroorganismy příbuzné plísním. Oba patogeny Apis a ceranae je těžké od sebe konvenčními metodami rozlišit (mikroskopicky) pro jejich podobnou morfologii. Jiné vysoce citlivé metody PCR nebo RFLP nejsou vhodné pro polní diagnozu.
Na stránkách CLEANHIVE je uváděno, že včely napadené uvedenými patogeny se liší.



Vlevo je včela napadená Nosemou.