sobota 30. ledna 2010

Neviditelný zabiják včel = Nosema Apis

Tedy přesněji neviditelný pouhým zrakem, ale není o nic méně nebezpečný jako ostatní škůdci včel. Nosema apis a Nosema Ceranae. Bližší informace o biologii tohoto parazita, který škodí v trávící soustavě včely, můžete nalézt například zde: hmyzomorka včelí

Jeho následky jsou k vidění například tady

Jak se detekuje tento mikroorganismus ve včelách? Velmi názorný postup odebírání vzorků, přípravy preparátu a spočítání jedinců v obrazech je uveden tady
Je k tomu potřeba mikroskop se zvětšením 400x, hmoždíř, pipeta a čistá voda.

pátek 29. ledna 2010

Je méně včelstev a včelařů po celé Evropě

ScienceDaily (28.ledna 2010) - Během posledních desetiletí počet včelstev ve střední Evropě klesl. Ve skutečnosti počet včelařů klesá v celé Evropě od roku 1985. To je výsledek studie, která byla nyní zveřejněna Mezinárodní asociaci pro výzkum včel (International Bee Research Association), která poprvé poskytla přehled o problematice úbytku včelstev na evropské úrovni.
Až do teď tam byly k dispozici jen zprávy z jednotlivých zemí. Protože i další opylovači jako divoké včely a různý hmyz je také na ústupu, může to být potenciální nebezpečí pro opylovací služby, na kterých mnoho kulturních plodin závisí, podle toho, co mezinárodní tým vědců mají napsali ve zvláštním vydání časopisu Journal of Apicultural Research.
Ve svém vyšetřování výzkumníci analyzovali data, která byla k dispozici z národních včelařských časopisů a národních zpráv, za účelem výpočtu celkového počtu včelstev a včelařů. Tímto způsobem mohly být rekonstruovány počty včelstev v letech 1965 až 1985 pro 14 evropských zemí a pro 18 evropských mezi roky 1985 a 2005.

Kompilace nám poskytuje předběžný přehled o situaci v Evropě. To však není kompletní, protože například Francie, Španělsko a některé východoevropské země EU, v ní chybí, neboť nemohla být opatřena od nich žádná vyhovující data. Zatímco v Evropě a USA se počet včelstev snížil, v celosvětovém měřítku se má za to, že se zvýšil o zhruba 45 procent v průběhu posledních 50 let podle zprávy Organizace pro výživu a zemědělství OSN ( FAO) z roku 2009. Bohužel však toto zjištění není užitečné pro agrární ekonomiky v Evropě i USA, protože med může být importován jako produkt včel, ale to neplatí pro služby poskytované včelami - tedy opylování.
Podle analýzy, počet včelstev byl již v poklesu ve střední a západní Evropě od roku 1965. Od roku 1985 tento trend se také stal zřejmý v zemích jako je Česká republika, Norsko, Slovenská republika a Švédsko. Pro srovnání, v jižní Evropě (Řecko, Itálie a Portugalsko) počet včelstev se zvýšil v letech 1965 a 2005. V kontrastu se však snížil počet včelařů ve všech zemích, které byly zkoumány.
Vědci předpokládají, že příčinou jsou sociální a ekonomické změny v posledních desetiletích. Rostoucí příjmy obyvatel venkova z jiných odvětví učinily produkty založené na cukru cenově dostupné, náhrada pracovních míst za pomocí strojů v zemědělství urychlila vylidňování venkova do městských oblastí, a tudíž včelařství jako koníček ztratil svou přitažlivost. "Cena léčení včelích nemocí se zvýšila do té míry, že náklady na ošetření mohou být stejné nebo převýšit příjem ze včelstva na celý rok, což dělá chov včel v malém měřítku neekonomický," vysvětluje Dr. Simon G. Potts z Univerzity v Readingu v Anglii. "Kromě toho, úsilí o léčení nemocí, zejména V. destructor, pravděpodobně také snížilo atraktivitu včelařství jako koníčka."
Prostřednictvím šetření, nebyla vyřešena záhada v žádném případě ztráta včel, zdůrazňují vědci kteří si však mohli přidat další kousek do skládačky. Kromě toho musí být data interpretována velmi opatrně, protože v jednotlivých zemích jsou velmi odlišné metody hodnocení. "Vzhledem k omezeným dostupným důkazům není možné určit skutečnou hybnou sílu ztrát včel v Evropě, ani poskytnout úplnou odpověď na trendy včelstev a včelařů. To samozřejmě vytváří naléhavý požadavek na standardizaci metod hodnocení, zejména pokud jde o počty včelstev. Tyto harmonizované spolehlivé metody budou zřejmě páteř pro veškerý výzkum, aby se pochopily a zmírnily ztráty včelstev, " dodává Dr. Josef Settele z Helmholtz Centrum pro výzkum životního prostředí - Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ).
Ztráta opylovačů, jako jsou včely, čmeláci a motýli je jedním ze čtyř pilířů ALARM projektu EU. ALARM je zkratka pro "posuzování velkého rozsahu environmentálních rizik pro biodiverzitu s testovanými metodami" a byl to největší výzkumný projekt Evropské unie v oblasti biodiverzity.

pondělí 25. ledna 2010

Některá fakta o včelách

Na planetě je více jak 19,000 druhů včel. Včelí matka která žije asi čtyři roky, naklade přibližně tisíc a pětset vajíček za den.
V Kalifornii je šestset padesát kilometrů mandlových sadů a ty potřebují padesát miliard včel na pomoc s opylováním.
Při opylování pouze větrem produkují mandloně dva a půl kilogramů mandlí na hektar. Se včelami ale plodí více jak tři tisíce kilogramů na hektar - tedy sedmsetpadesátkrát více mandlí.

Penzista včelař vstal z mrtvých

Polský včelař byl považován za mrtvého a majitel pohřebního ústavu objevil známky života v okamžiku kdy se chystal zapečetit rakev.

Jozef Guzy z jižních Katowic zkolaboval, pravděpodobně srdečním záchvatem, při práci mezi včelími úly. Zkušený doktor ze zavolané ambulance prohlásoů 76-letého muže za mrtvého. Pacient prý nedýchal a srdce netlouklo, tělo bylo chladné - tedy všechny známky smrti.

Po třech hodinách si tělo odvezl pohřební ústav. Muž byl položen do rakve a jeho žena žádala ředitele, aby sundal mrtvému hodinky. Jakmile mu sundával řetízek, nahmatel slabý puls.
Byl to zázrak. Kdyby se ihned zapečetila rakev, došlo by k tragédii. Pan Guzy vděčí majiteli pohřebního ústavu za život. První věc co udělá až přijde z nemocnice, tak mu přinese hrnec s medem.

Je to pár týdnů potom co nemocnice v jihozápadní Číně předčasně poslala zraněného muže na motocyklu do márnice. Tam byl nalezen dýchající a se slabým tlukotem srdce v rakvi svou rodinou. Byl vzat zpátky do nemocnice, ale zemřel o hodinu později. Jeho rodina nyní žaluje o 136,000 liber kompenzace.

zdroj zprávy

neděle 24. ledna 2010

Nové asijské typy Varroa Destructor

Nová potenciální hrozba pro světové včelařství.

Abstrakt článku z Apidologie: Invaze západní včely, Apis mellifera, roztočem Varroa destructor je přisuzována dvěma mitochondrialním haplotypům (K a J) které se přesunuly minulé století z jejich primárního hostitele Východní včely, A. cerana, v severo-východní Asii. Tady, mitochondrialní DNA sequence (cox1, cox3, atp6 a cytb: 2700 základních párů) bylo získáno z roztočů napadajících jak Východní tak i západní včely (v pořadí 21 a 11 včelstev) z Asie včetně regionů kde poprvé nastaly přesuny. Celkově bylo odhaleno 18 haplotypů v Asii (11 na A. cerana a 7 na A. mellifera). Byly nalezeny dvě nové varianty K haplotypu a dva J haplotypu na Západních včelách ve kterých se zdály být dobře zavedená zamoření. Nové haplotypy mohou představovat potenciální hrozbu pro A. mellifera na celém světě. Extrémní nedostatek polymorphismu v haplotypech K a J mimo Asii, může nyní být pravděpodobně vysvětlen následkem genetických úzkých profilů, které nastaly v Asii před a potom co se roztoči přesunuly z původního hostitele - Východní včely.
New Asian types of Varroa destructor: a potential new threat for world apiculture

sobota 23. ledna 2010

Včely také potřebují vyváženou stravu

Včely na celém světě přispívají odhadem 215 miliard dolarů hodnoty k zemědělství opylováním mnoha hektarů plodin.
Ale ohrožuje opylování monokultur zdraví hmyzu? Studie naznačuje, že vynucené stravování včel na jednom typu pylu může snížit jejich schopnost syntetizovat enzym,který je potřebný k ochraně úlu před infekcí. "Je to fakticky první dobrý krok," říká ekoložka Marla Spivak z univerzity v Minnesotě.
"V minulosti byly studie o obsahu proteinu a aminokyselin v pylu, ale nebyla spojitost s imunitním systémem včel."

Populace včel v mnoha zemích, včetně USA, se jak se zdá zjevně v posledních letech ubývá. Mnoho komerčních včelařů bylo zničeno záhadným syndromem s názvem (colony collapse disorder (CCD)), při kterém mnoho včel dělnic mizí. Někteří výzkumníci se domnívají, že je potlačen imunitní systém včel nebo jsou včely méně schopny bránit úl před parazity. Entomolog Cédric Alaux z Francouzského národního institutu pro výzkum v zemědělství v Avignonu byl zvědavý, jestli diety včel mohly změnit imunitní systémy.

"Víme, že u lidí jsou proteiny velmi důležité v imunitním systému, a včelaři nám říkali, že je výživa proteiny pro včely velmi důležitá, ale žádný to opravdu netestoval," říká Alaux.

A tak tým, který vedl Alaux, oddělil nově narozené včely od místních včelstev do skupin po 80 a choval je v klíckách. Každá skupina byla krmena přípravky z pylu s různým obsahem proteinu; některé přípravky sestávaly z pylu pouze jednoho typu květů, zatímco jiné byly ze směsí pylů z různých květů. Po 5 dnech, tým měřil chemické indikátory imunitního systému a zdraví včel. K překvapení včely krmené pylem s vyššími proteinem nevykazovaly známky lepší imunity. Ale když tým srovnával včely krmené rozličnou dietou s těmi krmenými jedním typem pylu, zjistili něco zajímavějšího.

Včely krmené od rozmanitých rostlin ukázaly asi o 40% vyšší úrovně hormonů nazvaných glucose oxidase, jak Alaux a kolegové informují online 20 ledna v Biologických listech Royal Society Journal. Dělnice včely používají tento hormon ke sterilizaci potravy, kterou krmí larvy, ochraňuje tak další generaci a přispívá ke kolektivní imunitě včelstva.

Dále Alauxův tým plánuje se podívat, jestli včelstvo odolá infekci v polích s rozmanitými rostlinami. Chtějí také zjistit, zda chemikálie ve zvláštních typech pylu mohou být spojeny se specifickými imunitními funkcemi a jestli včelař může optimalizovat včelí potravu.

Busy Bees Need a Balanced Diet
By Tim Wogan
ScienceNOW Daily News
20 January 2010

pátek 22. ledna 2010

Zejména lépe na roztoče

Tiskový mluvčí Státní veterinární správy mě tedy tou zprávou moc nepotěšil. Ani já ho nepotěším svým názorem na takovou pomatenou zprávu. Připomíná mi to poněkud blábolení toho odborářského funkcionáře ve filmu "Marečku podejte mi pero".

Z té zprávy mluvčího SVS se ovšem o tom jak lépe na roztoče vůbec nedovíme.
Jen lze tušit, že zejména někde nám ty naše české léky nefungují. Popřípadě se musíme pokusit využívat nové prostředky.... Jaké, to se tady ovšem nedovíme.
Takže se dá snad z toho vyvodit, že se ukazují první vlašťovky, že nám ten náš systém boje s roztoči začíná, "zejména někde", selhávat. Ale jinak to všechno máme pod kontrolou a stav včelstev se zlepšuje. :-)
Tak z takových šalamounských vět moudrý vůbec nejsem. Sám mám pouze zprávy od několika včelařů z okolí, že prý Gabonové pásky jim vloni moc nefungovaly. Neověřené informace, které se nemusí brát vážně. Jsem teď jen zvědav jak se to všechno letos vyvine ve včelách.

Anebo se ve svém názoru mýlím a pak mi prosím zkuste to sdělení tiskového mluvčího někdo přeložit. Co nám tím chtěl vlastně básník říci? Asi že to máme všechno dobrý, ale nesmíme si to škrabat.

A nikde žádné slovo o významu průběžného monitoringu varoázy, o metodě IPM (integrovaný boj proti škůdcům), ani slovo o pojmech, které jsou ve včelařsky významných zemích světa zcela běžné. Jsou to snad u nás sprostá slova? Nebo se o nich někde neví? Tomu se dá těžko věřit.

Jak lépe na roztoče, kteří způsobují varroázu
22.01.2010

čtvrtek 21. ledna 2010

Včely vypouštějí smrtící vůni,

která zkracuje život sourozenců.
Je to jeden způsobů jak se pomstít na sourozencích: Vypustit smrtící vůni. Výzkumníci včel odhalili první příklad feromonu, který zkracuje život jiných členů rodiny - v tomto případě starších sester.

"Jen malé vdechnutí může změnit váš život,"řekl bioložka Gro Amdam ze Státní univerzity Arizona, spoluautor studie publikované v The Journal of Experimental Biology.
Předchozí výzkum ukázal, že přítomnost larev ve včelstvech snižuje zásoby energie dospělých včel a zkracuje život včely. Vědci také zjistili že larvy vypouští "plodový feromon", který způsobuje že dospělé konzumují více pylu, aby udržely krok s požadavky larev na potravu. Ale jinak bylo málo známo o tomto vzácném chemickém lektvaru nalezeném pouze ve včelách.

Když Amdam a kolegové krmili dospělé včely syntetickým syrupem s feromonem, zjistili něco překvapivého: vyčerpaly se životní zásoby proteinu nazvaného vitellogenin z včelí tukové tkáně a zkrátil se dramaticky jejich život.

Očekávaná délka života včelstva klesla pod 200 dní, a tak bylo pro včely obtížné přečkat přes zimu.

“Jen jeden nádech feromonu má stejný účinek jako by byl přítomen plod. To je opravdu udivující,” řekla Diana Wheeler entomoložka na University of Arizona, která nebyla zahrnuta ve studii.

Feromon způsobuje, aby se vitellogenin přesunul z tukové tkáně do krve, kde je přenášen do hlavových žláz a je změněn do kašičky, kterou starší sestry krmí larvy. Ve skutečnosti dospělé dělnice přenechávají své zásoby energie k vychově jejich náhradnic. "Je to skupinové chování, které je důležité ve včelstvu, nikoli pro jednotlivé včely," řekla Amdam. Takovým způsobem se uvažuje o včelách jako o skupině.

“Je to ten nejpozoruhodnější příklad výběru na úrovni včelstva co znám,"řekla Wheeler.

Vitellogenin je běžný mezi druhy kladoucími vajíčka, a jeho vazba na zdraví a přežití může velmi dobře existovat u jiných druhů. “Příroda přišla s tímto proteinem v jistý okamžik a zastavila se tím," To nám říká, že musí být důležitý pro život obecně.

Dlouhý čas si vědci mysleli, že vitellogenin je poměrně nezajímavý protein, který pouze zajišťuje výživu pro embrya. Ale nedávno se zjistilo, že působí jako antioxidant a reguluje imunitní odezvy, stárnutí a snůškové chování u včel.

“Přímá souvislost mezi senzorovým systémem a stárnutím je absolutně fascinující. Odbornice na Vitellogenin Wheeler řekla, že není známo zda tento protein ovlivňuje stárnutí u jiných druhů, nebo ja to funguje, ale tato studie dává startovací plochu pro budoucí výzkum. Také slouží jako varování pro včelaře, kteří někdy používají plodový feromon aby zvýšili opylování plodin. Studie ukazuje, že tato praxe by mohla vést ke zhroucení včelstva.

“Brood pheromone suppresses physiology of extreme longevity in honeybees (Apis mellifera),”

Sbírání pryskyřice a sociální imunita u včel.

Různí živočichové si vyvinuli schopnost sbírat antimikrobiální směsi z okolního prostředí jako prostředek snížení rizika infekce. Včely bojují s nadměrným nahromaděním patogenů pomocí jak individuální tak sociální obrany. Určovali jsme zda sběr pryskyřic, složitých výměšků rostlin s různými antimikrobiálními vlastnostmi, působí jako obrana včel na úrovni včelstva. Vystavení výtažkům ze dvou zdrojů včelího propolisu (směsi pryskyřice a vosku) vedlo k významně sníženému vyjádření dvou genů včely souvisejících s imunitou (hymenoptaecin a Am Eater v Brazilském a Minnesota propolisu, v pořadí) a k nižším bakteriálním zátěžím ve včelstvech ošetřených Minnesota (MN) propolisem. Rozdíly ve vyjádření imunity byly také zjištěny v různých věkových skupinách (larva třetího instaru, 1 den a 7 dní staré dospělé včely) bez ohledu na ošetření pryskyřicí. Zjištění, že prykyřice uvnitř hnízda snižují investice do funkce imunity 7 denních včel mohou mít dopady do zdraví včelstva a jeho produktivitu. Toto je první přímý důkaz že prostředí hnízdiště včelstva ovlivňuje vyjádření genů imunity.

Resin Collection and Social Immunity in Honey Bees

středa 20. ledna 2010

Francouzské silnice mají pomoci včelám

Paříž - Francie má vysít květiny poskytující nektar na okraje silnic během experimentu s cílem pomoci včelám, které jsou zasaženy alarmujícím úbytkem na celém světě, oznamuje Ministerstvo pro udržitelný rozvoj.

Více jak 250 km okrajů silnic bude oseto v nadcházejících měsících, a začne tak tříletý test, který by mohl být rozšířen na síť venkovských silnic o délce 12 000 km nezpoplatněných silnic.
"Více jak 35 procent našich potravin je zajišťováno opylováním hmyzem, včetně včel. Jejich ochrana znamená také zajištění našeho přežití", říká Ministryně ekologie Chantal Jouanno.

úterý 19. ledna 2010

Páření vážek

Toto video zvítězilo v soutěži YouTube v roce 2009 "ESA YouTube Your Entomology contest" v kategorii Objev. Videa v této kategorii jsou založeny na výzkumu, který se týká entomologie. Podle svého autora David Moskowitze, toto video ukazuje páření u tygří vážky (Cordulegaster erronea). Málo toho známe o těchto druzích a snad to pomůže rozplést některé záhady o jejich chování. Samička demonstruje připravenost klást vajíčka "boucháním".

"Pokud přestane "bouchání" samičky, zmizí zájem samečka. Barva je taky důležitá. Bouchání a tmavá barva je klíč.


Žuch..., a můžu zase vzít lopatu a házet

Spadla nám lavina ze střechy (na jižní straně). Byla to vrstva 50 cm sněhu na ploše 6 x 10 m, neboli 30 m3 sněhu. Odhadovaná hmotnost této masy je více jak 5 tun. Pokud to neodházím, nevyjedu s autem a jestli to roztaje, tak budeme mít před vchodem rybníček.
Štěstí, že jsem se tam na dvoře nemotal já ani pes. Ten se na to přišel podívat a nijak ho to nevzrušovalo. Možná že by stačil utéct, protože reakce má výborné.

Snad mám ještě trochu fantazie

Obrázky, které mi nastartovaly v mozku fantazii, o které jsem ani nevěděl, že ji mám. Jsem opak toho, čemu se říká umělecký typ. Mojí zálibou v mládí byla matematika a fyzika, která se pak přeměnila ve slaboproudou elektrotechniku - radioelektroniku. Kvalitu obrázků jsem hodnotil podle toho, jak daleko se lišily od reality. Asi mi v mozku zbyly nějaké zbytky buněk, kterých mají přebytek lidé jako je malíř Petr Faltus. Je to náhodou můj nepřímý příbuzný, ale vlastně jsme lidé příbuzní přes Adama a Evu všichni.

Pokochejte se taky reprodukcemi obrazů, které v původní velikosti musí být úžasné.

Chiméra



Let ve volném čase



Na Marsu je život I



Na Marsu je život II




A tady je mozaika fotografií z Marsu, které jsou udělány půlmetrovým zrcadlovým dalekohledem ze sondy Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) (zdroj snímku)

Praktická příručka proti nemocem a škůdcům včel

Mezinárodní organizace pro potraviny a zemědělství při Organizaci spojených národů FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) vydala příruču Honey bee diseases and pests: a practical guide. Její obsah je velmi informativní s mnoha odkazy a dobře rezonuje se včelařskou vírou, kterou stále více vyznávám. Je zřejmé, že reálný je kompromis z různých objektivních i subjektivních důvodů - ekonomických, lokálních, kulturních atd. Ale je užitečné znát ten ideální stav, abychom k němu mohli alespoň pomalu směřovat a ne jako ignoranti bloudit mezi různými lživými mýty a legendami o výjimečnosti českého včelařství.

Anglicky psaná příručka má 42 stránek a za povšimnutí stojí

Kapitola 7 - strana 31

Všeobecná opatření k ochraně včel

V Asii je delší dobu potenciálně nemožné chovat včelstva bez nemocí a parazitů.
Obrovská asijská pevnina obsahuje miliony divokých hnízd domorodých druhů a vytváří nesmírný zásobník patogenických mikroorganismů a parazitů, které mohou s jistotou přeneseny do komerčních včelstev, kdekoli se oblasti rozšíření včel překrývají. Zalétávání, loupeže a sání nektaru na stejných květech jsou nejběžnější cesty přenosu nemocí a parazitů. Zatímco každá specifická včelí nemoc nebo parazit vyžaduje vlastní specifické metody zvládnutí, následující obecná doporučení, pokud jsou řádně přizpůsobena, mohou pomoci v prevenci anebo alespoň v redukci poškození včelstev.

- měla by být stálá vytrvalá snaha k udržení vitálních a energických populací včelstev, dobře kladoucí matky a adekvátních zásob medu a pylu. To je však možné se stálým přísunem pylu a nektaru.
- Počet nástavků a plástů v úlu by měl být přizpůsoben síle včelstva.
- Nemoci, paraziti a dravci by měli být řádně tlumeny hlavně u významně oslabených včelstev.
- Místa pro včelnice by se měla vybírat s velkou pečlivostí: Vyhýbat se silným větrům, vlhkým místům, nehygienickým podmínkám a místům s nedostatkem potravy.
- Včelstva by se měla chránit proti otravám pesticidy: měl by být častý dozor všech úrovní a typů pesticidů používaných v rozsahu snůšky včelstev.
- Všechny části a vybavení úlů by se měly udržovat čisté a v dobrém funkčním stavu.
- Úly by se měly držet na stojanech, a včelnice by se měly bezpečně oplotit, kdekoli hrozí nebezpečí dravců.
- S úly by se mělo manipulovat s velkou opatrností; vyhnout se zásahům, které mohou vyvolat loupeže nebo zalétávání včel, včetně přeplněných včelnic.

Další opatření

- Všeobecně je nejlepší včelařskou praxí prevence (nikoli medikamenty).
- Mechanická opatření by měla být nejlepší první a druhou volbou; a jistě je to nejbezpečnější způsob pro toho, kdo uvažuje o minimální kontaminaci nebo o riziku pro lidské zdraví.
- Zvýšené povědomí u sousedů, farmářů a dalších o prospěšnosti včel pro zdraví a opylování může zlepšit zemědělské praktiky a tudíž i lepší snůšku a méně jedů pro včely. Zvyšování povědomí o významu včel by mělo být proto považováno za velmi účinnou preventivní metodu a také jednou z možností zvýšit produktivitu.
- Rušení včelstev v úlu od včelařů, neznámých lidí a jiných nevčelařů by se mělo udržet na absolutním minimu.
- S nejvyšší péčí ve výběru by se měly používat chemikálie pro léčbu nemocí, a neměly by se zdůrazňovat, protože většina těchto substancí snadno kontaminuje vybavení úlu a med, vytváří rezistenci u patogenů a oslabují včelstva.
- Ekologické včelařské metody spočívají na metodách ošetření prospěšných včelám, včelím produktům a lidskému zdraví.

Jeden zajímavý blog o včelách a jejich nemocech:
Erika Wain - California

pondělí 18. ledna 2010

Pozvání na Pražská včelařská setkávání na Jižním Městě

Komunitní centrum Matky Terezy, U Modré školy 1, Praha-Háje (nová kruhová stavba s moderní zvonicí; 100 metrů od konečné stanice metra C – Háje - výstup z metra ve směru proti příjezdu; před areálem je parkoviště; sjezd z D1 - exit 2)

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, o. s. (PSNV-CZ) ve spolupráci s Komunitním centrem Matky Terezy (KCMT) připravuje v roce 2010 pravidelná včelařská setkání každou třetí středu v měsíci ve velkém sále KCMT. Tato nová aktivita je určena nejen pro včelaře, ale i pro laickou veřejnost, která se zajímá o zdravé životní prostředí, zdraví prospěšné potraviny a má kladný postoj k trvale udržitelné přírodě. Při každém setkání aktivní PORADNA PRO ZAČÍNAJÍCÍ VČELAŘE.
První setkání je svým zaměřením určené pro nejširší veřejnost. Lednové setkání se koná

ve středu 20. ledna 2010 od 16 hodin a má název:

Včelí produkty pro lidské zdraví

Program:
16:00 předsálí – výstavka, ochutnávka a prodej včelích produktů – med přímo od včelaře
Ochutnávka a prodej druhových medů a medoviny, prodej dalších včelích produktů a přípravků obsahujících včelí produkty.
17:00 velký sál – přednáška
Včelí produkty a lidské zdraví – přednáší MUDr. Jiří Brožek
Přední odborník Vás seznámí se vznikem medu, pylu, propolisu, vosku a včelího jedu s možným využitím těchto včelích produktů v humánní medicíně. MUDr. Brožek má vlastní zkušenosti s terapií pomocí včelích produktů a spolupracuje s výzkumem v této oblasti.

18:30 velký sál - beseda
Beseda a diskuze o včelařství.
MUDr. Jiří Brožek – včelí produkty
Ing. Petr Texl, ředitel PSNV-CZ – České a evropské včelařství
Mgr. Bronislav Gruna, profesionální včelař – druhové medy, ekologie

SRDEČNĚ ZVOU POŘADATELÉ

pátek 15. ledna 2010

Byl zrušen zákaz dovozu australského medu

na Nový Zéland. Tento 50-ti letý zákaz dovozu medu byl zrušen.

Včelaři na NZ se obávají, že dovozy ohrozí jejich životaschopnost. Med ze Západní Austrálie - který nemá zárodky hniloby plodu (European foulbrood disease - EFB) ze včelstev se může dovážet do země bez ošetření. Ostatní Australský med musí být ošetřen teplem a některé další včelí produkty mohou být ošetřeny ozařováním.
Teplotní ošetření řeší riziko EFB a nosema ceranae, parazitní microsporidium.
Velké zásilky medu ze států s lesknáčkem úlovým by měly být také teplotně ošetřeny.

Zdroj zprávy

Národní asociace včelařů (The National Beekeepers' Association (NBA)) předběžně varuje, že levný importovaný med ohrozí životaschopnost včelařství a opylovaných vyvážených plodin a krmiv.

Dovozy medu byly zakázány po desetiletí, kromě malého množství z pacifických ostrovů.

Ale průmysl se stále vzpamatovává z příchodu roztoče varroa před šesti lety - pravděpodobně dovezeného včelařem propašovanou matkou do země pro chov.

Od roku 2000, Severní ostrov ztratil téměř 2000 včelařů, 3000 včelnic a téměř 30,000 včelstev.

A nyní se roztoči varroa usídlili na Jižním ostrově.

Prezidentka NBA Jane Lorimer předpovídá, že z dovozu medu bude následovat další úbytek včelstev. Její organizace nesouhlasí s názorem Biosecurity NZ že med z Australie - potenciálního obchodního konkurenta - může být bezpečně dovážen, pokud je teplotně ošetřen.

Australští včelaři a politici ale říkají, že dřívější zákaz Australského medu byl nespravedlivý. Avšak politici také podotýkají, že jestliže přijmou omezení NZ na med, Nový Zéland by měl přijmout Australské rozhodnutí zakázat Kiwi plody kvůli nemoci ohňové sněti.
Někteří včelaři patřící k Bee Industry Group říkají, že včelaři by potřebovali čeli větší domácí konkurenci, a jestliže riziková analýza došla k názoru, že australské včely jsou bezpečné, včelařský průmysl by to měl akceptovat.

O pilných včeličkách

Ó, pilné včeličky, tolik velebené,
My bychom taky tak pracovali, to slibujeme.
Moci se tak šest měsíců flákat, noci i dny,
jako jste teď v úlu schovány.

Originál:
Oh, "busy bee," exalted so.
We'd work like you, we vow.
If we could loaf six months or so, As you are loafing now.
-Washington Post - January 15, 1896

Dovoz medu je vyšší než vývoz

Je to snad poprvé, kdy k této situaci došlo. Navíc vyvážený med má nižší průměrnou cenu za 1 kg než dovážený.
Tabulka dovozu a vývozu medu v období 1.1 - 30.11. 2009 pro ČR ukazuje, že množství dovezeného medu převýšilo vyvezený med. Samozřejmě se jedná o deklarovaný med, který byl zachycen statistikami.
Nezvykle vysoký podíl medu dovezeného z Německa dává tušit, že med je k nám dovážen zpracovaný zřejmě do supermarketů.

Podrobné setříděné tabulky dovozu a vývozu medu v Česku jsou zde

Dynamika virových epidemií

ve včelstvech napadených Varroa

Shrnutí studie

1. Když parazitický roztoč Varroa přeskočil z východní na západní včelu, miliony včelstev uhynuly. Nedávná práce odhalila, že pravděpodobná příčina těchto kolapsů je to, že roztoči vytváří novou cestu přenosu, jako vektor určitých včelích virů.

2. Pomocí matematického modelu, parametrizovaného nedávno sbíranými daty o včelích virech, jsme vyšetřovali vztah mezi napadením roztoči a možnostmi virové epidemie vznikající ve včelstvu.

3. Model ukazuje, že rovnováha spolužití mezi roztočem, virem a včelou ve východní včele, se ztratila v západní včele, ne jednoduše kvůli nové přenosové cestě, ale také protože populace roztoče v západní včele přesáhla kritický epidemický práh. Kvantitativně určujeme kritické epidemické napadení roztoči pro dva dobře prostudované včelí viry, vir akutní paralýzy a vir deformovaných křídel, po celý životní cyklus včelstva.

4. Stejně jako pohled na strategie boje s roztoči, model nám dovoluje rozplést relativní důležitost různého chování včely a roztoče v šíření virů. Uvažujeme vývojová hlediska nové cesty přenosu virů, když se díváme zvláště na to jak měnící se sociální organizace může vyvolat kolektivní odolnost.

The Dynamics of Virus Epidemics in Varroa-Infested Honey Bee Colonies
D. J. T. Sumpter and S. J. Martin
Journal of Animal Ecology, Vol. 73, No. 1 (Jan., 2004), pp. 51-63
(article consists of 13 pages)
Published by: British Ecological Society
Stable URL: http://www.jstor.org/stable/3505316

úterý 12. ledna 2010

Medem se lze také otrávit

U nás v Česku by to byla velká rarita. Ale na Novém Zélandu se takové události s otravou medem staly. Na celkem zajímavé stránce o potravinách píší o otravách medem tady
Jedna taková pěkně zmedializovaná otravička by pěkně zahýbala s odbytem medu. Zvláště kdyby to bylo z medu dovezeného a prodávaného v supermarketech. Možné to je.

Blíží se termín odevzdávání vzorků spadu ze včel

V současné době by měly být ve všech včelstvech našich včelařů podložky, na které padají kousky vosku, mrtvé včely a různá jiná havěť v úlu. Včelaři potom vše co napadá zbaví mrtvých včel, vysuší a sesypou do takzvaných směsných vzorků z maximálně 10 včelstev. Tyto vzorky s řádným označením se odevzdají prostřednictvím základní organizace na vyšetření počtu mrtvých roztočů Varroa a v ochranných pásmech moru se vzorky vyšetří i na přítomnost spor bakterií moru včelího plodu.

Celkem známé a opakující se věci, ale zarazila mě novinka. V případě pozitivního bakteriologického vyšetření vzorku se provede klinická prohlídka včelstev, a pokud je výsledek negativní, pak se odebírají vzorky plodových plástů a glycidových zásob k dalšímu bakteriologickému vyšetření. Tato eventualita myslím dříve nebyla. Termín k odevzdání je 15. února 2010, ačkoli některé včelařské organizace nutí včelaře k odevzdání vzorků již v polovině ledna. Pokud bych chtěl naštvat předsedu takové organizace, tak bych mu přinesl vzorek 15-tého února večer.


NAŘÍZENÍ č. 5/2009, které mi chybí na úřední desce KVS.

Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj (dále „správní úřad") jako místně
a věcně příslušný správní orgán podle zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění pozdějších předpisů, ve věci výskytu nebezpečné nákazy moru včelího plodu na území Pardubického kraje rozhodla v souladu § 49 odst. 1 písm. c) veterinárního zákona o změně mimořádných veterinárních opatření uvedených v nařízení č. 9/2008 ze dne 22. července 2008 takto:

ČI. I
Nařízení č. 9/2008 ze dne 22. července 2008, kterým správní úřad nařídil mimořádná
veterinární opatření ve věci výskytu nebezpečné nákazy moru včelího plodu na území
Pardubického kraje, se mění takto:
Článek III včetně nadpisu zní:

ČI. III

OPATŘENÍ V OCHRANNÉM PÁSMU
(1) Zakazují se přesuny včelstev v ochranném pásmu, do tohoto pásma a z tohoto pásma,
s výjimkou přemístění včelstev nebo oddělků v ochranném pásmu anebo do ochranného
pásma z území prostého nákazy moru včelího plodu, a to za účelem obnovení chovu
včel nebo založení nových chovů. Přemísťovaná včelstva nebo oddělky musí být
bakteriologicky vyšetřeny s negativním výsledkem na mor včelího plodu vyšetřením
vzorků plodových plástů nebo směsného vzorku měli, odebraných v době 2 měsíců před
předpokládaným přemístěním. O přemístění musí být ve lhůtě nejméně 7 dní předem
informován správní úřad.

2) Všem chovatelům včel v ochranném pásmu se nařizuje každoročně nejpozději do 15. 2.
odevzdat prostřednictvím příslušné Základní organizace Českého svazu včelařů
na územní pracoviště správního úřadu v Pardubicích směsný vzorek zimní úlové měli
k provedení bakteriologického vyšetření na mor včelího plodu. K zajištění směsného
vzorku zimní úlové měli k vyšetření na mor včelího plodu se nařizuje vložit nejpozději do 31. 12.
předcházejícího roku do všech včelstev na dobu nejméně 30 dnů podložky na dno úlů.
V jednom směsném vzorku může být zastoupena zimní úlová měl od nejvýše 10 včelstev.

3) Při podezření z výskytu nebezpečné nákazy moru včelího plodu, včetně všech
pozitivních výsledků bakteriologického vyšetření vzorků úlové měli, plodových plástů
nebo glycidových zásob se nařizuje klinické vyšetření všech včelstev na stanovišti
s rozebráním včelího díla. Při prohlídce se nařizuje používat ochranné rukavice a po
provedené prohlídce provést dezinfekci rukou, oděvu a obuvi dezinfekčním
prostředkem s účinností na původce nákazy. V případě negativního výsledku klinického
vyšetření se nařizuje odběr vzorku plodového plastu, vzorku glycidových zásob nebo
úlové měli k provedení bakteriologického vyšetření. K zajištění směsného vzorku zimní
úlové měli k vyšetření na mor včelího plodu se nařizuje vložit do všech včelstev
na dobu nejméně 30 dnů podložky na dno úlů. V jednom směsném vzorku může být
zastoupena zimní úlová měl od nejvýše 10 včelstev. K zajištění vzorků letní úlové měli
se nařizuje vložit do všech včelstev na dobu nejméně 15 dnů dvojité podložky na dno úlů.

(4) Med získaný v ochranném pásmu od klinicky zdravých včelstev nebo skladovaný
v ochranném pásmu v pozorovací době může být uváděn do oběhu jen po negativním
výsledku laboratorního vyšetření na přítomnost Paenibacillus larvae. V případě
pozitivního nálezu může být med zpracován jen za kontrolovaných podmínek
v pekárenském průmyslu. Při přepravě musí být provázen veterinárním osvědčením.
Nakládání s ostatními včelími produkty nepodléhá žádnému omezení.

(5) Přemístění veškerého chovatelského zařízení, pomůcek a příslušenství chovu včel
v ochranném pásmu, do tohoto pásma a z tohoto pásma je možné pouze ze stanovišť
s klinicky zdravými včelstvy po provedení důkladné mechanické očisty a dezinfekce
3% roztokem louhu sodného.

(6) Nařizuje se utratit a neprodleně likvidovat všechny roje neznámého původu a divoce žijící včelstva v ochranném pásmu."

K tomuto nařízení byla vydána další informace s upozorněními na povinnosti a režim placení těchto úkonů, která je uvedena například zde

pondělí 11. ledna 2010

Tohle jsem ještě z okna po ránu neviděl

Sněhová kalamita Daisy mi ráno připravila překvapivý obrázek...



Po sněhové rozcvičce v sobotu mám dnes o zábavu postaráno. Ještě mě bolí ruce od házení lopatou a hrablem.

neděle 10. ledna 2010

GMO plodiny nejsou příčinou problémů včel

Bylo to více propagandy bez důkazů, a se spoustou výmyslů a dohadů od nepřátel Geneticky modifikovaných plodin. GM plodiny byly vyloučeny jako příčina CCD pomocí skvělých vědeckých a historických argumentů.

Obsažná zpráva obsahující souhrn důkazů a nejnovějších vědeckých poznatků o nedávných problémech včel je ke stažení zde

Zpráva má 21 stran se spoustou citací a odkazů. Letmo jsem ji přečetl a jsem rád, že se nakonec pravda začíná rýsovat. Doufám, že se taky jednou dočteme i pravdu o možném podvodu století s globálním oteplováním.

Očkování včel proti roztoči Varroa je možné

Poprvé vůbec byly včely ústně očkovány ' geneticky vyvinutým produktem, který byl nedávno nalezen v roztoči Varroa, který saje včelám „krev“ (hemolymfu). Tento produkt je DNA-plasmid, který se běžně používá pro člověka, koně, prasata a také pro ryby. Vynálezce tohoto inovativního DNA systému očkování včel je Matthias Giese, PhD, který otevírá vlastní Ústav pro molekulární vakcíny (IMV) v Heidelbergu / Německo od roku 2010.

zdroj zprávy

DNA vakcíny jsou nová generace moderních vakcín, skládající se z kruhové plasmidové struktury, kódované pro specifický antigen, bez jakýchkoli toxických nebo nebezpečných prvků patogenu. První DNA-vakcíny se již používají na zvířatech.

Tato inovativní včelí 'vakcína' je vmíchána do standardního živného roztoku založeném na cukru. Testovací DNA-plasmid pVAX-EGFP-SV40 je kódován takzvaným signálním genem a vyjadřuje zeleně fluoreskující protein. Tento testovací protein může být později zjištěn pomocí fluorescenční mikroskopie nebo imunoblotovým systémem pomocí protilátek. Pozoruhodný postřeh je to, že vyjádření EGFP je řízeno podporovatelem SV40, obvykle používaným pro lidi a savce. Specifický podporovatel funguje podle očekávání také pro hmyz.
Včely napadené roztoči Varroa byly krmeny testovacím DNA-plazmidem v průběhu několika dní. Poté byly jak včely tak roztoči vyšetřeny na přítomnost EGFP. Výsledky jsou velmi jasné: Jak u včel tak u roztočů bylo zjištěno, že jsou pozitivní na EGFP, což ukazuje, že roztoči absorbovali EGFP cestou sání krve.

Tato technologie nyní otevírá cestu k úspěšné ústní aplikaci specifického DNA-plasmidu jako anti-Varroa činitele. DNA-plasmid je možné kódovat pro hlavní podnět k posílení imunitního systému včel v boji proti roztočům Varroa nebo toxické látce specifické pouze pro roztoče. Také je možné kódovat vysoce specifickou siRNA pomocí tohoto DNA-plasmidu. V neposlední řadě může být tento DNA plazmid použit jako aerosolový sprej přímo na plodový plást. Tento výrobek je bezpečný, bez nebezpečí pro včely a nepřenáší se do životního prostředí během opylování.

PhD Matthias Giese
Vynálezce tohoto inovativního DNA-očkovacího systému včel je Matthias Giese, PhD. Začal tyto studie v roce 2004 a zahájil program jako IMV v roce 2007, kdy získal grantové prostředky ze spolkového německého ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele. Giese pracoval v několika vedoucích funkcích po více než 15 let v mezinárodních farmaceutických společnostech, když nastoupil u Fraunhoferova ústavu pro buněčné terapie a imunologie v roce 2006 jako vedoucí vývoje vakcín. V roce 2009 odešel z Fraunhoferova ústavu s cílem otevřít vlastní institut pro molekulární vakcíny (IMV) v Heidelbergu / Německo od roku 2010. Giese je přední odborník na DNA-vakcíny, zejména pro terapeutické vakcíny. Ten již dříve zveřejnil patent na první léčebné DNA-vakcíny proti vytrvalé virové infekci u koní.

Největší nepřítel včel
Z ekonomického hlediska, je včela třetí nejdůležitější zvíře pro člověka, po prasatech a skotu, pro její celosvětovou opylovací činnost v zemědělství.

"Kde ty všechny včely jsou?"
Existuje mnoho důležitých problémů ovlivňujících zdraví včel. Kontaminace pesticidy, plísňová onemocnění, jako je Nosema ceranea, náročné cestování v kamionech z jedné oblasti plodin do jiné a elektrický smog se má za to, že ovlivňuje život včel. Od konce roku 2006 až do začátku roku 2007, američtí včelaři hlásili ztráty ve výši 30% až 90% svých včelstev, jev označený odborníky jako Nemoc hroucení včelstev „Colony Collapse disorder (CCD)„ . V jiných zemích, např. v Německu, vykazují ztráty pro rok 2008 od 40% do 50%. Podobné ztráty jsou hlášeny také v jiných evropských zemích. Opylení je kritickým prvkem v zemědělství protože včely opylují více než 130 plodin ve Spojených státech a přidávají 15 miliard dolarů ročně v hodnotách plodin.

Možná nejdůležitějším faktorem, který přispívá k CCD a k největšímu nepříteli včel, je nadbytek parazitů, jako je krvežíznivý roztoč Varroa. Roztoči Varroa se přilepí na tělo včely a sají jejich hemolymfu. Tento proces šíří do včel RNA viry, jako například vir deformovaných křídel (DWV). Nákaza od roztočů vede k úmrtí včelstva. Roztoč Varroa je parazit s nejvýraznějším hospodářským dopadem na odvětví včelařství. Proto je vývoj biologicky bezpečného a účinného produktu proti Varroa naprosto nezbytný. Další problém je to, že roztoči Varroa na celém světě se stávají odolní vůči chemickým látkám (které se dosud používají v boji proti Varroa Destructor).

čtvrtek 7. ledna 2010

Marketing medu se bude měnit

Americká národní rada pro med na základě nedávného výzkumu mění marketing pro rok 2010, přidává nové programy a mění ty dosavadní.

Podle studie o využívání medu v roce 2009 významně poklesl od roku 2006 počet uživatelů medu mladších než 45 let. Toto 27% snížení představuje příležitost pro národní radu pro med aby pátrala po nových cestách marketingu jako jsou sociální sítě, které by zasáhly mladší publikum.
Pro zasažení mladší populace se rozšíří povědomost o používání medu v dalších trzích, jako jsou zákusky a přírodní domácí prostředky pro léčení.

"Mladší uživatelé medu jsou, jak se zdá, méně kreativní jak med používat," říká Bruce Wolk, ředitel marketingu Národní rady. "Proto musíme s nimi komunikovat přes nové kanály, jako jsou sociální sítě, aby pokračovaly pozitivní trendy v prodeji a používání medu."

Ale není to jen ovlivnění mladší populace, ale také současní uživatelé bez ohledu na věk. Další výzkum ukázal, že 60% respondentu říká, že kupuje med během posledního roku o 18 procent méně od roku 2006. To by mohlo znamenat pokles v nákupu, ale také ve spotřebě medu a poptávce po něm vůbec.

Podle studie o postojích k medu a jeho používání, si 1 z 10 respondentů myslí, že med má přidané ingredience, jako je kukuřičný syrup, cukr a konzervanty. Navíc 1 ze 7 respondentů si myslí, že barva medu signalizuje jeho čistotu.

zdroj

středa 6. ledna 2010

Důležité dokumenty žerou psi

Musel jsem se zasmát, když jsem si četl o tom, jak důkazní data ke globálnímu oteplování sežral pes. (ZDE je odkaz) Jistě obrazně, ale je to pořádný skandál. Roky nás někteří zblblí klimatologové masírují o tom, že globální oteplování je nezvratné a pak se ukáže, že to může být jen velký humbuk a pravděpodobně velký podvod století.

Smál jsem se totiž proto, že mi taky jednou pes žral dokument, který mi sděloval o tom, že našim včelařům byla přiznána dotace. Stačila chvilička, kdy jsem si nazouval boty a dopis položil na židli. Naštěstí jsem psovi kusy toho lejstra vytrhl z tlamy a pak ho složil do mozaiky a oskenoval.

A k tomu si ještě přečtěte o jednom vykukovi, který si z ochrany klimatu udělal dojnou krávu (zde) a docela se nám ti klimatičtí alarmisté začínají vybarvovat.

Asi platí zásada, že pokud se chce manipulovat s masou lidí, tak se musí označit společný nepřítel .... tady je to plyn CO2 a jeho výrobci. Takže to, že velká klimatologická konference Kodani byla velká ostuda a fiasko, je vlastně dobře.

sobota 2. ledna 2010

Jací jsou to lidé, kteří chovají včely?

Jedna základní vlastnost včelaře spočívá v tom, že je to člověk, který nedokáže žít bez chovu včel. To znamená, že když o včely jakkoli přijde, tak to nevzdá a pořídí si je znovu.
Nedávno mě pobavil nápad jak najít mezi lidmi potenciální včelaře... - přinést do narvaného supermarketu malý přenosný úl s rojem včel a otevřít ho. Kdo v blízkosti nezpanikaří a zůstane v klidu, to je náš člověk - potenciální včelař.