neděle 27. září 2009

Medu je prý málo a zdražuje

Jak jsem zaslechl v rozhlase, který rád poslouchám, tak v Libereckém kraji je málo medu. Rychlý nástup jara zastihl včely nepřipravené na snůšku nektaru a když se včely dostaly do síly, bylo po květu. Potom letní bouřky a lijáky spláchly medovici a na mnoha místech včely hladověly. Někdo mi dokonce říkal, že nemá ze včel med vůbec.  Já také zaznamenal slabší rok, než loni.  Slibně se rozvíjející snůšku z lípy utnula průtrž mračen a pak nastalo velké slídění. Krmit jsem začal o týden dříve než jindy.
V současné době je poptávka po medu větší než dříve a brzy budu se zásobami na nule. Přečtěte si proto článek o tomto zajímavém jevu, kterému jsem nechtěl nejdřív vůbec uvěřit. Ale ti lidé nejsou určitě hlupáci, je to záležitost víry a přístupu k životu a živé přírodě.

Proč nejedí vegani med?
Je hodně důvodů, včetně CCD  (Why Don't Vegans Eat Honey?)
Většina neveganů chápou proč někteří lidé nebudou jíst maso. Trochu méně jasné je to pokud jde o vejce a mléčné výrobky.. ale důvody se dají najít a debatovat o nich. Když ale jde o včely a med, reakce se změní od nedůvěřivosti až k naprostému výsměchu. Jinými slovy: je potřeba vysvětlení, proč se vegani  vyhýbají medu.

Začíná to s podstatou pochopení co znamená pro většinu lidí být veganem. "Veganismus je způsob života, který vylučuje všechny formy vykořisťování a krutosti k zvířecí říši, a zahrnuje úctu k životu," píše Jo Stepaniak. Tedy zpřesněno "jako ostatní farmářská zvířata, včely jsou oběti nepřirozených životních podmínek, genetické manipulace a stresujícího převážení...  Mít prospěch z medu vyžaduje manipulaci a zneužívání touhy hmyzu žít a chránit svůj úl." K tomu Stepaniak dodává: "Dokonce ten nejpečlivější chovatel se nemůže ubránit rozmačkání nebo jinému zabití mnoha včel v procesu. Během neproduktivních měsíců někteří včelaři mohou nechat včely hladovět k smrti nebo spálit úly, aby se vyhnuli složité údržbě."

Nemělo by být překvapením, že mnoho těch co usilují o vyloučení "všech forem vykořisťování a krutosti zvířecí říše," se vyhýbají vědomé manipulace se včelami. Cílem ovšem není nevinnost. Místo toho se veganismus redukuje na problém úmyslu.

Já vím co si někteří myslíte: Jsou to jenom včely. Mějte soucit. Právě včely jsou mimořádně inteligentní a studie demostrovaly, že cítí bolest. Navíc standardní odpověď "je to pouze hmyz" ignoruje to, proč někteří lidé přijmuli soucitný veganský způsob života na prvním místě.

Nedávné události dali nejpádnější - a velmi velmi zelený důvod, proč dav lidí přívětivý k Zemi by mohl upustit od konzumace medu: Colony Collapse Disorder - nemoc hroucení včelstva. Jako mnoho věcí kolem přírody, my lidé považujeme včely za samozřejmé. Ale jak se dovídáme, velká část naší potravy závisí na včelách v kritických stádíích vývoje. To je důvod proč náhlé zmizení včel, známé jako CCD, je tolik alarmující. "Ztráty včel jsou zvláště kritické ve světle nedávné studie, která došla ke zjištění, že opylovatelé jako včely, ptáci a netopýři ovlivňují 35% světové konzumace plodin, zvyšují výnos 87 předních potravinových plodin na celém světě," píše Jasmin Malik Chua.

Příčiny CCD zcela nechápeme. Některé domnělé příčiny zahrnují "změny životního prostředí, stresy z podvýživy, patogeny (viry atd), roztoči, pesticidy jako jsou neonikotinoidy nebo imidacloprid, geneticky manipulované plodiny, s vlastnostmi rezistence  proti škůdcům jako je transgenní kukuřice nebo kočovné včelaření."

Co ale má namazání trochy medu na ranní toust s tím co společného? "Včelařský časopis informuje, že včelaři jsou smutně proslují přispíváním k šíření chorob: Včelaři přesouvají infikované plásty z nakažených včelstev do zdravých, selhávají v rozpoznání a léčení nemocí, prodávají staré infikované vybavení, chovají včelstva blízko sebe, a nechávají mrtvá včelstva na včelnicích. Umělé diety dodávané farmáři berou med, který by včely normálně jedly, nechávají včely napospas nemoci a útokům jiného hmyzu. Když se zjistí nemoci, včelařům se radí zničit včelstvo a spálit vybavení.

Všechno toto pro něco nikoli nezbytného pro potřeby lidské výživy. "Lidé mohou docela dobře žít bez cukru nebo medu," říká Stepaniak. "Zpravidla přílišné používání sladidel se nachází jen u blahobytných společností." Jinými slovy med je potravinová lahůdka, která nejenom plodí masivní globální průmysl, ale také napomáhá ohrožovat přírodní druhy. Jestliže by se poptávka po medu snížila nebo úplně zmizela, včely by se zachránily a s nimi i mnoho z potravin pro lidi.

Vraťme se k základům: Potom co včela spolyká květní nektar, je částečně stráven v prvním žaludku kde včela přidává trávící sekrety. Potom je vyvržen. Tento včelí zvratek se nazývá med a je považován za potravu lidmi, kteří ho vyberou z úlu. Avšak ať je med produkován místně nebo v průmyslovém měřítku, dvě reality zůstávají:

1. Včely budou v procesu nevyhnutelně zabity
2. Není žádný výživový důvod pro lidi ke konzumaci medu.  

Čtyři způsoby jak vegani (i nevegani) mohou potenciálně pomoci včelám na planetě:

1. přestaňte kupovat a jíst med (spolu s včelím voskem, propolisem, včelí mateří kašičkou a další produkty co pochází od včel).
2. Jestli máte vážný návyk na med a potřebujete pomalý přechod, vybírejte místně produkovaný med již nyní.
3.  Dozvídejte se více o CCD a co můžete dělat.
4. Přejděte na výtečná, nevykořisťovatelská zelená sladidla.

pátek 25. září 2009

Poslední část cestopisu z Ekvadoru

Posilam dalsi pokracovani meho cestopisu, obavam se, ze je to dil posledni, a to hned ze dvou duvodu:
1. Cim dele tu jsem, tim vice jsem se szila s mistnimi podminkami a vsechno mi tu pripada normalni, tudiz nevim, co vam psat:-)
2. Pristi patek opoustim mou novou ekvadorskou rodinu a vyrazim smer Peru, kde se sejdeme s Petrem, a pak uz budeme cestovat z mista na misto, a tak asi na cestopis nebude tolik casu ani prilezitosti.

V pondeli nas opustil muj spolubydlici Martin a vyrazil smer Peru (meli bychom se znovu setkat v pulce rijna na jeden vecer v Cuzcu pod Machu Picchu), tak jsem zustala ve skole sama s Lilou (se kterou bychom se meli setkat znovu v pulce rijna na jeden vecer v Lime:-)) - s tou travim take vetsinu volneho casu. O vikendu jsme byli na vylete v nedalekem narodnim parku Cajas, coz bylo moc krasne a v nedeli pak na dalsi rodinne akci. O tomto vikendu bychom rady vyrazily na dalsi vylety. V utery prijela nova spolubydlici Emily (z Colorada, chodi ale do jine jazykovky), takze pocet lidi v domacnosti se drzi na stejnem poctu 8 + pes:-). Od tohoto tydne uz mam spanelstinu "pouze" 4 hodiny denne, odpoledne jsem tento tyden vypomahala v sirotcinci, o cemz vam take napisu.

KULINARSKE ZAZITKY
Doposavad jsme tu ochutnali pomerne velke mnozstvi mistnich specialit, nektere z nich mi ale pripadali vcelku normalni, a tak vam popisu pouze to, co mi pripadalo at uz z jakehokoliv duvodu specialni.

NAPOJE:
- Zhumir - je mistni palenka z cukrove trtiny, 40 % alkoholu a konzumuje se tu s oblibou, at uz ta standardni michana s colou ci cimkoliv jinym nealkoholickym sladkym, nebo treba s prichuti broskve (jako nase broskvova), pomerance, citronu... je to vicemene jediny velmi levny alkoholicky napoj (litr stoji tak 40 Kc), vsechen alkohol z dovozu vcetne vina je mnohem drazsi nez u nas
- Canelazo - teply sladky napoj podobny nasemu punci, ktery obsahuje skorici (="canela", z toho vyplyva i nazev), obcas i dalsi koreni, Zhumir (viz nahore), stavu z pomerance a hodne limetek a spoustu cukru

POCHUTINY:
- Mote - je to druh kukurice, ktery se prodava predpripraveny v obchodech, jsou to takova varena zrna kukurice o velikosti ca. 1x1 cm a ji se to naprosto ke vsem pokrmum, dava se to do polevky, jako priloha... zkratka je to porad a vsude! (na zacatku mi to prislo chutne, ale ted uz mi to leze usima...)
- ryze - stejne jako Mote je jako priloha ke vsem pokrmum... i kdyz mate brambory, tak dostanete i ryzi...
- maso - u nas v rodine se moc neji, jinak nevim, ale kazdopadne je to pro moji rodinu asi dost drahe, a tak kdyz uz mame maso, je ho vetsinou malicka porce. V restauracich se jinak vsude nabizi, hlavne veprove.
- aji = omacka z palivych papricek, vetsinou namichana s rajcatovym protlakem - je to nejpouzivanejsi omacka a je vsude a ke vsemu stejne jako mote a ryze (te jsem se ale jeste neprejedla:-))
- cuy (cti kui) = morce - jak rekl nas pruvodce v muzeu na rovniku, on ma nase milacky morcata rad, nejradeji s brambory... jako my jime kraliky, tady jedi krome kraliku spis morcata... uz jsme jedno v restauraci ochutnali a zadna velka slava to pro me nebyla, preferuju kralika... kazdopadne se nejprve nakladaji do soli a cesneku na 48 hodin, a pote se 1 celou hodinu griluji
- trucha (cti truca) = pstruh - v jezerech tu maji pstruhy (hlavne v tom narodnim parku Cajas, kde jsme byli o vikendu), jsou vynikajici a pozor - na rozdil od tech nasich jsou cerveni! chutove neco mezi lososem a pstruhem, zatim to nejlepsi, co jsem tu jedla!
- ceviche (cti sevice) - morske plody podavane ve studene vode s citronovou stavou (to je trochu zjednodusene, priprava je jinak podstatne slozitejsi) - takze vlastne takova studena citronova polevka s vynikajicimi rybami ci krevetami. Je to specialita hlavne v Peru, tak jsem zvedava, jak se budou ty peruanske lisit od tech ekvadorskych

ZAKAZNICKY SERVIS

Toto slovo tu vetsina obchodniku nezna:-). Obchody tu nemaji oteviraci doby, tedy alespon ty male, kterych jsou desitky jen po moji ceste do skoly. Jednou jdu do skoly a maji otevreno, podruhe zase zavreno, potreti zavreno, poctvrte otevreno. Mam zkusenosti s obchodem na internet, fotky, cestovkou i nejakymi dalsimi a vsude to funguje podobne... oficialni oteviraci doba neni. Neoficialni vam v obchode radi reknou, ale i kdyz vam tvrdi, ze maji kazdy den otevreno od jiste doby, tak kazdy den neni kazdy, ale proste, kdyz to vyjde. No a holt nekdy to nevyjde, maji nejake vyrizovani ci co a nejsou schopni na vice nez jeden den dopredu rici, jak to vlastne bude. Vcera jsem byla v obchode na vyvolani fotek a jejich zaramovani a kdyz uz v tom obchode konecne meli otevreno, tam mi prodavac rekl, ze se musi koukat na nejake video a jestli bych mohla prijit jindy, az to dokouka... tak jsem ty fotky nechala vyvolat v jinem obchode...

DOBROVOLNICKA PRACE

Hodne studentu spanelstiny tu tak jako ve vsech ostatnich zemich Latinske Ameriky travi svuj volny cas pomahanim v sirotcincich ci domovech duchodcu. Ja byla v sirotcinci vzdalenem asi pul hodky busem z centra mesta. Byla to moje prvni zkusenost se sirotcincem vubec, tak nemuzu srovnavat ani soudit, kazdopadne to byl zajimavy zazitek. V tomhle sirotcinci maji ted celkem 26 deti ve veku 0-5 let, deti se tam dostanou tak, ze je po porodu rodice odlozi do parku ci nekomu prede dvere a zmizi (rodice deti ze sirotcince jsou neznami, ale pravdepodobne velmi mladi, tak 12-14 let). Deti tam jsou rozdelene do 3 skupin: pidideti tak do 9 mesicu, od 9 mesicu do 2 let (10 deti) a od 2 do 5 let (8 deti). Vsechny deti maji prisny rezim a dany cas, kdy si hraji vevnitr, kdy si hraji venku, kdy jedi, kdy se prevlekaji, kdy jdou spat a staraji se o ne 4 radove sestry + dobrovolnice vetsinou z USA. Kdyz jsem tam ty chudinky deticky videla, bylo mi jich docela lito (bylo na nich videt, ze je jejich minulost i soucasnost ponekud poznamenala), ale na druhou stranu se maji lepe, nez mnohe male deti, co se tu toulaji po ulicich, i kdyz sve rodice maji a znaji.
 
SPANELSTINA

S tou travim vetsinu casu... uz v Cechach jsem si vsimla, ze casto vyjde, pokud vezmu anglicke slovicko a vyslovim ho se spanelskou vyslovnosti, je z toho slovicko spanelske... To jsme casto praktikovali v nasich spanelskych rozhovorech s anglicky hovoricimi Martinem a Lilou a vzdy jsme si dobre rozumeli. Naucili jsme se od sebe spoustu nespanelskych slov, o kterych jsme si mysleli, ze jsou spanelska. Jen me ponekud vyvedlo z miry, kdyz mi pak moje ucitelka spanelstiny nerozumnela... napriklad porad jsem rikala "location" se spanelskou vyslovnosti "lokasion", no a ono nic... do toho i v tech spanelskych slovech ruzne prehazujeme a pleteme slabiky a rikame pak nesmysly... tak jako Martin chtel "cuchillo" (cti kucijo, tedy "nuz"), ale rikal "escucho" (cti eskuco, tedy "slysim")... nebo Lila zase vypravela, ze v Mexiku se hodne jezdi na "camiseta" (coz znamena "tricko"... chtela rici "camioneta", coz je nakladak s otevrenou strechou pro lidi)

Gratuluju, jestli jste se docetli az sem a mejte se vsichni moc krasne!
Mirca

neděle 20. září 2009

Vzpomněl jsem si na zahálející vysavač na listí

Blíží se podzim a současné dlouhé sucho už barví listí na mnoha stromech. Vypadá to, že listí bude padat dříve než obvykle.  Kdysi jsem si koupil vysavač na listí (v akci). Zkusil jsem jeho základní funkci, ale listí jsem opravdu vysával jen jednou. Manipulace s vakem mě brzy omrzela.  Ale v listopadu ten stroj využívám hlavně jako odfukovač listí, na který se přepne jednou páčkou. Je to lepší práce než hrabání. Listí zafoukám do koutů a k plotu a tam už se může nakládat nebo nechat ležet.

Na ten princip podzimního úklidu jsem si nyní vzpomněl při čtení článku  Honeybees 'buzz off' tramp ants (včely odfukují mravence) o tom jak se včely brání mravencům.  Mravence odfukují pomocí intenzivního mávání křídly. U článku je i krátké video, jak včelka prudkým zamáváním křidélek vytvoří malý fukar.

sobota 19. září 2009

Nejnovější marketingové zprávy o medu

Honey Update     Srpen 2009
V nedávných vývojích medu jsou zprávy smíchány, ale dobrá novinka je ta, že jsou oblasti s dobrou produkcí - zvláště v Dakotě. Je nepravděpodbné že úroda bude tak velká jako minulý rok ale mohla by to být dobrá kvalitní snůška. Kanadská úroda měla hodně stejných problémů jako domácí středozápadní co se týká chladná, vlhkého počasí toto léto. To pravděpodobně ovlivnilo kanadskou úrodu kvůli jejich kratší pěstitelské sezoně.


Na světě Indie měla velmi dobrou úrodu 2009 co se týká kvantity s průměrnou kvalitou. Indie je jedním  z mála zdrojů Bílého a Extra světlého jantarového medu (Amber), který splňuje požadavky průmyslové ceny s průměrnou kvalitou je trochu problém.


Vietnam měl údajně slabou úrodu 2009 kvůli chladnému a vlhkému počasí. Nějaké starosti s kvalitou.

Brazílie měla průměrnou úrodu s některými oblastmi dobré produkce. Brazílie na rozdíl od Indie a Vietnamu může produkovat med většinu roku. Brazilští dodavatelé se drží zpátky s nadějemi na lepší ceny.

Většina úrody v Argentině byla prodána do Evropy. Jejich úroda byla údajně malá kvůli suchému počasí a ztrát plodin produkujících nektar. 


Ceny dováženého medu zůstávají rozličné. Současné indické ceny odráží přibižné 15%  zvýšení cen v Prosinci a Lednu. Ceny Vietnamu jsou mírně vyšší než současné ceny Indie. Brazislské ceny zůstávají vyšší než Indie a Vietnamu. Kanadské ceny jsou v současnosti mnohem vyšší než ceny v USA kvůli jejich silnějšímu dolaru a malé úrodě.
 

To vede k vyšší cenám pro zákazníky.

Zprávy z Apimondie odjinud

 Dr. Malcolm T. Sanford, Retired Extension Apiculturist, University of Florida na svém blogu A Beekeeper's Blog  píše z Francie dojmy a poznatky ze 41. světové výstavy  Apimondia v Montpellier.  Nebudu zde uvádět všechny podrobnosti z jeho cestovatelské zprávy, ale zmíním jen to, co mě v jeho textu zaujalo nejvíce.

Témata kongresu jsou zřejmá;  jedno jsou ztráty včelstev po celém světě od doby kdy USA po CCD zvedá hlavu. Evropská unie založila velký projekt nazvaný COST síť COLOSS a účastníci, včetně výzkumníků z USA, se navštívili událost před kontresem a budou se účastnit na několika setkních k této situaci. USA není jedinou oblastí, kde jsou ztráty včelstev nepřijatelně velké.

Částí situace ztrát včel je zdůraznění zdraví včel během sezon  jak na zasedáních o včelí biologii, tak o zdraví včel. Jeden problém je v tom, že měření ztrát včelstev není jednotné. Dotazníky obíhají v různých zemích ale není momentálně objektivní měření. To bude hlavním cílem projektu COLOSS.

Dvě nejdůležitější oblasti pokroku ve vědě o včelách jsou spojeny s genetickými studiemi (role genetické diverzity a mapování) a studiemi spojenými s mozkem včely. Včely již nejsou považovány za "hloupé roboty", mohou se učit a mají vrozenou inteligenci a také kooperativní myšlení.  Jedna prezentace byla nazvána " Jak se včely mohou učit od robotů?"  Zdá se že hodně. Jiná ukazovala že stárnutí v mozku by se mohlo uměle obrátit  a ze starých létavek udělat mladé včely kojičky. Popisování genomu vedlo k mnoha novým možnostem studií včelího zdraví. Čipy naprogramované různou genetickou kombinací se stávají stále více dostupné a mapování genů na varroa toleranci a rezistenci proti nemocem se rychle vyvíjí. Ve vývoji včel byla revoluce; Nyní se Afrika považuje za kořeny včel, nikoli jen v Asii, kde jsou lokalizovány jiné druhy Apis. Ztráta diverzity na některých místech kde Varroa vzal mnoho z volně žijící populace a je nahrazována v oblastech kde diverzita je udržována.  Je velká obava o zachování přirozených ekotypů jak lidské včelaření a pohyb včel globalizuje populaci. Mnoho selekčních programu nebere v úvahu ekotyp, barvu nebo jiné tradiční měřítka; Namísto produkce medu je cílem varroa tolerance a rezistence k nemocem.

Jako je případ minulých dvou Apimondií, počet zpráv o biologii a léčení Varoázy je velmi redukován. Místo toho jsou větší počty studií Varroa- tolerantních populací a šlechtitelských programů využívajících tyto charakteristiky.  Snad nejbarevnější řečník o tomto předmětu je Dr. John Kefuss, který mluvil  o American Beekeeping Federation, před několika lety o jeho Bond testech ve Francii, kde vyprodukoval populaci včel nepotřebujících léčení v některých případech až 5 let. Měl otevřené pozvání k návštěvě Tolouse a bude platit jeden cent za každého Varroa roztoče odhaleného v jeho včelstvech; rekord zatím co si vzpomínám měl španělský včelař (výzkumní?) který nalezl celkem 9. Před více jak desetiletím předpovídal že by mělo být 30 genů spojeno s Varroa tolerancí; Současný počet byl zjištěn 37. Řek, že brzy bude Varroa odsunut na vedlejší kolej jako Tracheální roztočík (Acarapis woodi) v současné době. Toto bylo potvrzeno od Yves Le Conte z Avignon INRA lab během jeho prezentace, kde sleduje včelstva bez léčení od roku 1992.

Trochu mimo scénu, byla vyměněna politika Apimondie: Gilles Ratia, současný prezident ekonomické komise, byl vybrán jako prezident, když Asger Jorgensen odstoupil. Pan Ratia plánuje otevřít Apimondii více vznikajícím komisím z Oceanie, Afriky a Amerik. Organizace se bude také účastnit řady setkání po celém světě před další událostí v Buenos Aires v roce 2011.  Je tedy živá konkurence pro kongres. Nejviditelnější jsou Ukrajinci, kteří oficiálně se objevili v Melbourne a vyhrávali mnoho cen a měli vlastní korunovanou včelí královnu;  přivedli sebou taneční skupinu, a tvrdě lobovali pro setkání v Kijevě. Ostatní zahrnují Španělkou Granadu, Italskou Veronu, Maďarskou Budapešť, Sofii v Bulharsku, Istambu - Turecko a Slovinsko. Brazili čeká na další kongres v Amerikách a bude hostit Iberoamerický kongres v Natalu příští říjen.

Další exotický škůdce se objevil ve světě včel, začal ve Francii, ale mohl by být zavlečen kamkoli. Je to orientální sršeň, Vespa velutina, který devastoval včelstva v některých částech země, ale ne všude. Francii se učí od kolegů na středním východě, jako je Jordánsko a Izrael napadené od Vespa orientalis a našli způsob jak se s ním vypořádat. Velikosti hnízd na displeji jsou velmi úchvatné, dosahují dva nebo třikrát větší ty co jsou sršně v USA.

Mimo relace od pravidelných komisí včetně Ekonomie, biologie, zdraví včel, opylování, technologie a kvalita, apiterapie a rozvoj venkova, 41. kongres také má čtyři kulaté stoly diskuzí, dva o pesticidech (účinky neonikotinoidů jako imidacloprid a jiných (např Fipronelú  a také účinyk geneticky modifikovaných organismů (GMO) a role veterinárních včelařských regulací a vzdělávání včelařů. Velký rozdíl mezi USA a zbytkem včelařského světa je to že veterináři nejsou v USA zataženi do zdraví včel, ale naopak jsou velmi angažováni ve zbytku světa. Čtvrtý stůl je o užitečnosti včel, tak zvaný "Hlídač prostředí", které je oficiální téma tohoročního kongresu.

Akce v Montpellier je snad první Apimondia, která má oficiální přesah k obecnému publiku. U vchodu na setkání u Le Corum, byla vztyčena oblast stanů s mnoha dispelji od environmentálních skupin jako je Greenpeace. Navíc každý den jsou dětské programy, jak filmy s herci na chůdách.

Kongres pokračuje další dva dny; poslední neděle má být exkurze do blízkého regionu. Bude to návštěva včelnic a turistických míst. Doufám, že ještě něco napíšu.
Malcolm Sanford

čtvrtek 17. září 2009

Zprávy z Apimondie

Právě probíhá mezinárodní včelařská výstava APIMONDIE 2009 ve francouzském městě Montpellier. Čerstvé zprávy jsou zde na webu Pracovní společnosti nástavkových včelařů. Taková aktuálnost se mi líbí.

Další zážitky z Ekvádoru

Zdravim vsechny do Evropy!

Obdrzela jsem stiznost, ze jsem se jiz na vice nez tyden odmlcela a rozhodla jsem se vam tedy poslat dalsi pokracovani meho cestopisu. Dny utikaji rychle, travim vetsinu casu ve skole se spanelstinou, nebo jim, spim, komunikuju s vama ci podnikam akce s Lilou a Martinem, dalsimi studenty nasi skoly (Lila je ze San Francisca a bydli u jedne z dcer moji pani domaci & Martin je z Jizni Afriky zijici v Londyne a bydli v nasem dome). Neni toho tedy tolik noveho, a tak jsem premyslela, co by vas tak zajimalo a popisu vam, jak vypada takovy rodinny vikend na venkove, jehoz cast jsme spolu s Lilou a Martinem absolvovali.

Ve ctvrtek pri obede nam cirou nahodou Mariana (babicka alias pani naseho domu, ktera ma 6 deti a 10 vnoucat) sdelila, ze v patek odpoledne vyrazime do nedele na venkovske sidlo v miste zvanem Yunguilla. Sidlo patri jedne rodinne kamaradce, ktera nepojede, ale zapujci... (pozor, jelo nas tam 30!!! to jiz svedci o ekvadorske nature, ja bych svoji chaticku 30ti lidem bez me pritomnosti nepujcila...). V patek odpoledne jsem pribehla ze skoly a vyrazili jsme. Jeli jsme s Lilou, Martinem a dvemi vnoucaty busem, jelikoz mnozstvi aut nestacilo (a to i presto, ze tu bezne v tridverovem malem voze jezdi 7 lidi). Pry cesta bude trvat tak hodinu. Ve zdravi jsme asi po dvou hodinach dorazili na chatu na jihozapade od Cuency. K tomu bych chtela podotknout, ze presne urcovani casovych intervalu jim tu moc nejde. Kdyz vam nekdo rekne, ze neco bude trvat hodinu, tak je potreba, abyste si k tomu pripocetli 50-200 %, a vyjde vam realny cas (bohuzel nemohu identifikovat presneji, jelikoz realny cas zavisi na osobe, ktera vam to rika a jejim vnimani casu, na doprave, pocasi, konstelaci hvezd a asi i dalsich faktorech). Kazdopadne jsme se vecer sesli s dalsimi mnoha rodinnymi prislusniky a nekterymi kamarady. Jak uz jsem zminovala posledne, rodina tu drzi hodne pri sobe a kazdou nedeli (nekdy i casteji) se vsichni schazeji (tedy 20 lidi minimalne) a obcas si takto vyrazi na vikend. No nas bylo dohromady v sobotu asi 30, k dispozici byly 2 chatky s max. 15ti postelemi a bazenem, vecer jsme stravili popijenim mistniho moku z cukrove trtiny s nazvem Mapanagua - neco jako nas burcak, ale s dost prisernou prichuti. Musim rict, ze to uz mi mnohem vice chutna jejich palenka z cukrove trtiny vyrabena v Cuence - Zhumir, nejlepe ohrata se skorici, cukrem a vodou... to je namka. Na spani na me i na Lilu vysla postel, zatimco Martin jako muz spal oddelen na zemi v chatce pro muze. V sobotu jsme si uzili poradny parak u/v bazenu, jelikoz jsme z nadmorske vysky v Cuence 2500 metru o hodne klesli, teplota stoupla tak o 10-15 stupnu. Kdyz uz jsme byli temer na puli cestu k Pacifiku, rozhodli jsme se v sobotu opustit prijemne a rusne rodinne prostredi a vyrazit k Pacifiku na plaz a uzit si s Lilou a Martinem trochu soukromi, pry je to jen hodina cesty (realna doba cesty az na ostrov Jambeli byla 3 hodiny:-))). Predtim jsme ale jeste absolvovali rodinny obed.

Jak vypada takove stolovani pro 30 lidi? Par matek od rodin travi dopoledne nakupem a varenim. Pote je hotovo a prvni varka lidi zasedne ke stolum (dle poctu stolu a zidli). Serviruje se polevka, pak hlavni jidlo, zadne lelkovani neni mozne, najist, popovidat a uvolnit misto dalsi varce. Co si poprve naberete, tak to je, zadne velke pridavani, aby taky vystacilo na ty ostatni chudaky. Takhle se naji vsech 30 lidi, na zaver zasednou k jidlu i hospodynky, pojedi, poklabosi, popiji kaficko, a tak cely obed trva minimalne dve hodiny, no spis tri....

Takze misto ve 13 jsme smerem k Pacifiku vyrazili v 16, coz nam zpusobilo mirne komplikace pri prejezdu z pevniny na maly ostruvek v Pacifiku zvanym Jambeli, ale nakonec jsme s Lilou i Martinem vsechno zvladli a uzili si vecernich krevet a naprosto bezkonkurencni Pinacolady. V nedeli se nam ponekud zatahlo, ale teplota vzduchu i more byla dobra, tak jsme si zaplavali v Pacifiku a zopakovali Pinacoladu, ktere se opravdu nedalo odolat.... Odpoledne jsme vicemene venovali ceste zpet.

Tolik k vikendovemu vyletu na ekvadorsky venkov a pobrezi... prohledli jsme si trochu i Machalu, 4. nejvetsi mesto v Ekvadoru, je to ve srovnani s Cuencou nebe a dudy. Cuenca je na prvni pohled hezke a bezpecne mesto, zatimco v Machale uz je videt vetsi chudoba. Tak jsme se spokojene vydali zpet do Cuency:-).

Mejte se vsichni moc krasne!

Mirca

"Pohřbený pyl"

"Pohřbený pyl" : Nová okolnost ve včelstvech spojená se zvýšeným rizikem úmrtnosti včelstva.

ABSTRAKT: Popisuje se nový jev, pohřbený pyl, který je velmi spojený se zvýšenou úmrtností včelstva. Pohřbený pyl je v propadlých buňkách mezi normálními nezavíčkovanými buňkami se uloženým pylem, a některý z pylů v těchto buňkách je cihlově červené barvy. Zdá se že v pylu je nedostatek mikrobiálních faktorů, ale larvy a dospělé včely nemají zvýšenou úmrtnost když jsou krmeny dietou s doplňkem pohřbeného pylu ve zkumavce, což ukazuje že samotný pyl není přímo odpovědný za zvýšenou úmrtnost včelstva. Avšak zvýšený výskyt pohřbeného pylu ve znovupoužitých voskových plástech ukazuje, že existuje přenositelný faktor společný fenomenu a úmrtnosti včelstva. Navíc byly zvýšené úrovně pesticidů, především fungicid chlorothalonil, v pohřbeném pylu. Je potřeba dalších studií k určení toho, zda je příčinná souvislost mezi pohřbeným pylem, chemickými rezidui, a úmrtnosti včelstva.




Obr. 1. 'Pohřbený pyl ze snadno identifikovat podle pokleslých, zavoskovaných buněk mezi normálními nezavíčkovanými buňkami včelího chleba (A). Na rozdíl zavíčkovaný med a plodové buňky, pohřbené buňky jsou zavíčkovány podtím (;) Povrch plástu, se zdá být pokleslý do buňky (B). Alespoň některý pyl obsažený uvnitř těchto buněk je cihlově červené barvy, a tento pyl nefluoreskuje pod ultrafialovým světlem jako většina nečerveně barevného pylu(*, C). Ve vzácných případech, buňky obsahovaly charakteristický červený, nefluoreskující pyl na vršku jinak normálně vypadajícího, fluoreskujícího pylu (BV).

http://www.cals.ncsu.edu/entomology/apiculture/PDF%20files/vanEngelsdorp_et.al.2009.pdf

''Entombed Pollen": A new condition in honey bee colonies associated with increased risk of colony mortality
Dennis vanEngelsdorp a,*, Jay D. Evans b, Leo Donovall a, Chris Mullin c, Maryann Frazier c, James Frazier c, David R. Tarpy d,1, Jerry Hayes Jr. e, Jeffery S. Pettis b

středa 16. září 2009

Novinka proti varoáze?

Na Apimondii byl uveden nový prostředek proti roztočům Varroa.

Varroa je hlavní činitel, který způsobuje zánik včelstev po celém světě. NOD Apiary Products, Canada vyvinul inovativní řešení této krize. "Mite Away™ Quick Strip"/MAQS™ je nová generace prostředku proti Varroa, který zabíjí roztoče nejen na včelách,ale přímo v buňkách plodu, kde se roztoči množí. Je účinný a zabíjí 95% of Varroa pod víčkem. Použitím patentovaného řešení s kyselinou mravenčí, která se přirozeně vyskytuje v modu, na pásku MAQS hubí Varroa a nevytváří kontaminaci uvnitř úlu. Včelaři neměli nikdy takový nástroj jako tento.

Proběhly úspěšné testy na Hawaii a v Kanadě. Nové testy pokračují s novým MAQS v Evropě. Probíhají testy v Angers, Lyonu a Východní Francii. Testy zahrnují testování účinnosti na Varroa, účinky na plod, včely a rezidua v medu. Pozorují se také účinky na spory Nosaemy. První výsledky se očekávají během týdnů a konečné výsledky na začátku roku 2010.

MAQS™ - Mite Away Quick Strip

• zasahuje Varroa tam, kde se rozmnožuje - zabíjí další generaci bez poškozování vyvíjející se včely.

• Snadno se používá - v pásku je kyselina mravenčí. Další zařízení není potřeba. Včelař jednoduše otevře plodiště a položí pásky napříč na rámky. Hotovo.

• Léčení trvá pouze sedm dní celkem.

• Žádná rezidua - aplikovat se dá během snůšky nektaru - bez přerušení před sklizní.

• Testováno úspěšně v teplotách až do 33°C/92°F

• 100% plně kompostovatelný - po aplikaci může být ponechán v úle k likvidaci včelami, nebo se vyjme a kompostuje.

...........

Moje poznámka: Je to nějaký vymakaný Mite-Away II ?

pondělí 14. září 2009

Byly vyšlechtěny včely, které si poradí s varroázou


Včely nyní agresivně bojují agresivně proti roztočům Varroa. Díky úsilí Agricultural Research Service (ARS) a vývoji včel s charakteristickým genetickým rysem, který jim umožňuje snadno najít roztoče a vyhodit je z plodového hnízda.





Parazitní roztoč Varroa útočí na včelu, Apis mellifera L., sáním její hemolymfy, která je kombinace krve a tekutiny uvnitř včely. Včelstva mohou být oslabena nebo zahubena, v závislosti na úrovni nákazy. Většina včelstev případně uhynou od nákazy varroa, pokud jsou neléčena.

Varroa citlivá hygiena (Varroa-sensitive hygiene (VSH)) je genetická zvláštnost včely, která umožní odstranit kuklu napadenou roztočem ze zavíčkovaného plodu - vyvinujících se včel, které jsou uvnitř buněk plástu chráněny vrstvičkou vosku. Pro včely je někdy těžké lokalizovat roztoče, jelikož ten útočí na včelí plod v zavíčkovaných buňkách.

  Vědci ARS v oddělení šlechtění včel (Honey Bee Breeding, Genetics and Physiology Research Unit in Baton Rouge , La. ) vyvinuly včely s vysokým vyjádřením vlastnosti VSH. Včely jsou přirozeně hygienické, a často odstraňují nemocný plod z plodiště. VSH je specifická forma čištění hnízda zaměřená na odstraňování kukly napadené Varroa. VSH včely jsou agresivní v pronásledování roztočů. Včely se organizují, prokoušou skrz víčko, vytáhnou nakažený plod a jeho roztoče, a vyhodí ho z hnízda. 

http://www.ars.usda.gov/is/pr/2009/090910.htm

Video

Honey Bees Selected by ARS Toss Out Varroa Mites

Výměna plástů na základě Bailey-ho metody

Ve zprávách v rozhlase jsem zaslechl, že bylo letos zničeno asi 1200 včelstev na základě zjištěného klinického případu moru. Nejvíce postižené oblasti jsou na Moravě, Olomoucko, Jižní Morava, Přeloučsko ale také v Jižních Čechách a případy lze vystopovat v nařízeních krajských veterinárních správ. Potenciálně je ohroženo každé včelstvo každého včelaře, zejména v blízkosti ohnisek. Včely neznají hranic. Mor se šíří nejvíce loupežemi, ale také zalétáváním včel a ze všeho nejvíce mu napomáhají svým neuváženým chováním včelaři. Zanedbáváním prohlídek včel, špatnou hygienou, převážením včelstev a úlů z pozůstalostí, provokací loupeží atd.  Jsem přesvědčen, že normální zkušený velkovčelař, pokud zjistí počínající nákazu, buňku, tak včelstvo i s úlem spálí a bedlivě sleduje ostatní. Určitě s tím neběží na Vet. správu. Případně potom vymění co nejvíce včelích plástů za nové.  Důležité je mor dále nešířit.

Po zkušenostech s důkladnými klinickými prohlídkami stovek podezřelých včelstev si troufám tvrdit, že úroveň hygieny chovu je u nás často velmi špatná. Staří včelaři vůbec nedávají nové plásty s mezistěnami, roky neprohlížejí plodiště . snad z důvodů lenosti, únavy, tělesných indispozic. Případy se zarostlými rámky v budečských úlech nebyly vzácné. Ačkoli jsem dost polemizoval s Rašovskou metodou chovu, kterou prosazuje přítel R. Linhart a spol., musím mu z velké části dát za pravdu. Na doplnění jeho postupů, které uvádí ve svém článku na osel.cz a webu Střední zemědělské školy v Chrudimi, dodávám jednu z metod vyčištění včelstva z Anglie.

Metoda Bailey

Potřebujete k tomu:

  1. Čistou bednu (nástavek) plodiště s čistými rámky a novými mezistěnami
  2. Náhradní mateří mřížku
  3. 2 rámky "atrapy" jako výplň prostoru a tepelná izolace
  4. 3-4 l hustého cukrového sirupu (pokud možno teplý) a krmítko.

Postup

Na jaře na začátku března vyčistěte dno.
Uprostřed března odstraňte prázdné krajní plásty ze starého plodiště. Srazte zbylé rámky a vložte rámkové atrapy do prázdného prostoru. Vložte novou bednu plodiště přímo nad staré, (bez mateří mřížky) s novými rámky vertikálně nad starými a přidejte výplň prostoru - rámky s izolací. Zachovejte nadbytečné nové rámky dokud nebudou potřeba.

Krmte včelstvo 3-4 l sirupem ze stropu nového plodiště. Postříkejte dolní rámky sirupem, aby o krmení včely věděly. Včely nebudou vylučovat vosk z pouze uloženého medu; potřebují přínos. Vyčistěte krycí desku a střechu před výměnou.

Včely se budou přesouvat do nového plodiště a začnou stavět mezistěny. Když bude dost buněk, matka se přesune nahoru a bude klást. Jamile je matka v horní bedně, vložte náhradní mateří mřížku mezi obě bedny, aby se zabránilo matce v návratu dolů. (Ujistěte se, že je matka určitě nahoře!)

Přidejte nové rámky do horní bedny podle potřeby.

Tři až čtyři týdny po vložení mřížky, se všechen plod v dolním plodišti vylíhne; staré dolní plodiště se může odstranit, vosk vytavit a bedna a rámky pečlivě vyčistit (horký louh NaOH, plamen).

Bylo by rozumné v této fázi nahradit dno čistým.

Může být nezbytné nasadit mřížku nad horní plodiště a přidat medník, před odstraněním spodní bedny, jestliže je časná snůška nektaru.

Stále hlídejte zásoby a krmte, je-li potřeba.

Čím větší je těleso úlu, tím více postranních rámků by mělo být odstraněno, aby se přesvědčily včely k přesunu nahoru do většího prostoru. Jestliže je časná snůška řepky v blízkosti, můžete mít nové plodiště plné řepkového medu! Jestli ho můžete odebrat, vytočte to a máte nové plodové plásty!

Pramen

http://www.ydbka.org.uk/March%202006.htm

čtvrtek 10. září 2009

Vyrobí lidé umělou včelu?

Neurobiolog z Northeastern University přinese svoje odborné znalosti v robotice živočichů do pětiletého výzkumného projektu, nadace $10 million National Science Foundation (NSF) vývoje robotické včely, která napodobuje chování společného krmení včelstev. Profesor biologie Joseph Ayers bude spolupracovat s týmem výzkumníků z Harvard University na vývoji létajících mikrorobotů s technologií emulace včelího mozku, těla a kolektivního chování..
Profesor Ayers je široko známý pro RoboLobster. Foto od Craig Bailey.
Projekt, který přitáhne znalost počítačových vědců, inženýrů a biologů, je o konstrukci elektronického nervového systému, dohlížecí architektury a vysoce energetického zdroje napájení pro inovativní roboty. "Tento projekt bude integrovat úsilí a zkušenost a rozmanitého týmu výzkumníků k vytvoření systému, který daleko přesáhne součet svých částí," řekl Ayers, který je hlavní výzkumník u Northeastern Marine Science Center. "Očekáváme jako výsledek našeho úsilí podstatné pokroky v základní vědě na průniku těchto zdánlivě neslučitelných disciplin."

Inspirován biologií včely a skupinovým chováním hmyzu, má projekt za cíl pokročit v miniaturní robotice a konstrukci vysoce energetických zdrojů napájení; podnítit inovace v počítačích s ultranízkým výkonem a elektronická "chytrá" čidla, která zprostředkují biomimetické řízení; a zdokonalit algoritmy koordinace k řízení mnoha nezávislých strojů.

Ayers je obecně známý pro svou práci v biomimetice- vědě o přizpůsobování řídících systémů nalézajících se v přírodě k poučenému návrhu technických systémů a řešení problémů - včetně vývoje RoboLobster a RoboLamprey. Samostatný biomimetický podvodní robotické modely emulují funkce zvířecích nervových systémů pomocí elektronických řadičů založených na nelineárních, pohybujících se modelů neuron a synapsí. "Zvířata se vyvinula tak, aby obsadila každé místečko v prostředí, kde bych mohli pracovat roboti. Mají osvědčená řešení problémů, které přetrumfne dokonce nejsofistikovanější roboty, a naše výzva je zachytit tyto výhody do technických součástek."

Ayers bude pracovat ve spolupráci s Harvard School of Engineering and Applied Sciences, ve Wyss Institute pro Biologicky inspirované inženýrství, které je financováno nadací NSF's Expeditions in Computing program. Více informací o projektu je na http://robobees.seas.harvard.edu/.

Další informace o výzkumu profesora Ayerse je na http://www.neurotechnology.neu.edu.

Varroa a Nosema hubí včelstva v Kanadě

Včelaři tam říkají, že chemické prostředky nefungují. Podle nové zprávy včelaři zoufale potřebují nový produkt k hubení hmyzího vampíra, který má za vinu 30 procentní úhyny včelstev v provincii Alberta minulou zimu.

Je to třetí rok, kdy nejvíce medově produktivní provincie Kanady utrpěla velké zimní ztráty, a včelařský úrůmysl ztrácí v bitvě proti roztoči varroa, který se stává rezistentní k tradičním chemickým prostředkům boje.
Včelařský odborník Medhat Nasr řekl, že zatímco včelaři očekávali ztráty vlivem selhání ošetřování proti škůdcům, přesto byli zděšeni rozsahem problému. "Bylo to rychlé a ztráty byly nad jejich očekáváním." Ačkoli varroa - sající včelám krev jako upír - byl znovu tento rok pociťován, nový druh nosemy, houby infikující trávící trakt hrála dlouhou zimu hlavní roli, jak ukazuje průzkum u 95 včelařů, kterým byla laboratorně analyzována včelstva.

Nouzové povolení jednorázového použití Apivaru minulý podzim, chemický produkt populární v ostatních zemích, ale neschválený zde, měl nějaký účinek na roztoče varroa, ale nová léčiva jsou "zoufale nutná", jak říká zpráva. Také tradiční antibiotická léčiva neúčinkuje efektivně v potlačování nosemy, která je jistou formou průjmu. A včelstva, která přežila byla vážně oslabena oběma škůdci. Laboratorní analýza včel, které přežily vykazovaly 60 procent včelstev bylo infikováno varroa nad ekonomickým prahem, a 50 procent trpělo nákazou nosemy. "Tyto činitelé jsou v současné době studováni, aby se zlepšil dozor nad včelími škůdci a způsob ošetřování, řek Nasr.

Včely v Albertě produkují asi 15 milionů kg medu každý rok, asi 40 procent celkové produkce Kanady. Alberta má minimálně 700 včelařů a 250,000 včelstev a asi 40% včelí populace Kanady. Malcolm Connell, president Edmonton Beekeepers Association, říká, že extrémně nízké teploty v prosinci a březnu pravděpodobně spustily další faktory.  "Tento mimořádný stres způsobil, že jsou včely vnímavější k nosemě, a ovšem nejhorší je faktor Varroa."

"Jak jdete na sever provincie, oblasti jsou v zimě chladnější a tudíž je větší úhyn v zimě, a proto více včelařů ze severu berou včely na zimu do jižní Britské Kolumbie."

Connell řekl, že nemoc Collapsed Colony Disorder, kdy včely v USA mizely úplně z úlů, to není tento případ v Albertě.

The Edmonton Journal


________________________________________________________________________________

Film Mlčení včel   -  "Silence of the Bees"  -  o možných příčinách Nemoci hroucení včelstev a jejích následcích. Doprovodný komentář je v polštině

úterý 8. září 2009

O vajíčcích, které si dávají včely k snídani.

Na začátku roku 2008 byl uveřejněn článek o genetice včel, kde se také popisuje mechanismus vytváření pohlaví včely. Ve dvou navazujících článcích jsou vysvětleny základní pojmy genetiky a šlechtění včel spolu s nezbytnými pojmy včelí genetiky: diploidní, haploidní, homozygotní ... atd. kam zájemce odkazuji. Je tam ale také zmínka o vajíčkách, která včely instiktivně odstraňují ("žerou je k snídani"), protože by se z nich zřejmě vylíhli vadní trubci. Kladl jsem si otázku, jak to ty včely vědí? Citace z onoho článku tuto zajímavost komentuje jedinou větou.

Základy šlechtění a genetiky včely medonosné "Výzkumníci zkoumající zdánlivou nízkou životaschopnost vajíčka v inbredních liniích odhalili, že pohlaví včel je určeno alelami na jednom lokusu. Jestli je vajíčko heterozygotní na tomto lokusu, vyvine se v samičku. Jestli je homozygotní nebo hemizygotní, vyvine se v samečka. Očividně neživotaschopná vajíčka nalezena v inbredních liniích byla diploidní vajíčka homozygotní na pohlavním lokusu. Dělnice selektivně odstraňují a ničí homozygotní diploidní larvy z plástu hned po vylíhnutí. V rámci výzkumu se tyto diploidní trubci dochovali do dospělosti s nadějí vyprodukovat diploidní sperma a triploidní matky a dělnice. Avšak umělý chov je obtížný proces; výslední diploidní trubci měli malá varlata a produkovali málo spermatu."

Objevil jsem nyní vědeckou zprávu, která podstatu tohoto jevu rozebírá do větší hloubky.

Charakteristiky odlišující mezi diploidním a haploidními trubci včel (Apis mellifera)

ABSTRACT.
Diploidní samečci byli dlouho považováni za kuriozní protikladný případ k haplo-diploidnímu způsobu určení pohlaví u blanokřídlých. U včel (Apis mellifera), jsou "falešné" diploidní samčí larvy vyloučeny kanibalizmem dělnic okamžitě po vylíhnutí. Byla hypotéza, že existuje kanibalistická látka produkovaná dipoloidní trubčí larvou tak aby ovlivnila dělnicí k asistované sebevraždě, ale nikdy nebyla zjištěna. Diploidní trubci jsou odstraněni pouze několik hodin po vylíhnutí. Starší larvy nejsou evidentně považovány za "falešné trubce" a místo toho jsou pravidelně krmeny včelami ošetřujícími plod.

Protože jsou feromonální stopy pravděpodobně umístěny na povrchu nově vylíhlé larvy, odebrali jsme kutikulární sekrety a analyzovali jejich chemické složení pomocí analýzy plynové chromatografické hmotnostní spektrometrie (gas chromatograph-mass spectrometry (GC-MS)). Larvy byly chovány ve zkumavce až tři dny. Získaly se vzorce GC-MS, s hlavními složkami alkany, a byly srovnávány mezi diploidní a haploidní trubčí larvou. Také jsme zkoumaly některé fyzikální parametry dospělých trubců. Nebyl žádný rozdíl mezi diploidním a haploidním samečkem v jejich váze v čase líhnutí. Diploidní dospělí trubci měli méně méně křídelních háčků a menší varlata. Obsah DNA spermatu byl 0.30 a 0.15 pg na jádro, dávající přesný poměr 2:1 pro gametocyty diploidních a haploidních trubců, v pořadí. Vitellogenin byl nalezen v hemolymfě obou typů imag trubců na 5 až 6 dnů, s významně nizším titrem v diploidních.

http://www.funpecrp.com.br/gmr/year2005/vol4-4/gmr0105_full_text.htm

sobota 5. září 2009

Nové nebo použité včelí plásty?

Na včelařské konferenci BEE-L se rozvinula diskuze o významu propolisu na starých plástech, o dvou druzích propolisu - (vnitřní a vnější), spousta zajímavých názorů a informací souvisejících se stářím plástů a významu jejich rychlé nebo pomalejší obnovy. Tyto zajímavosti zpracuji do budoucího článku, až se v tom zorientuji. Vše má své klady a zápory a jenom zkušenost a hluboké znalosti nám pomohou se v problémech orientovat. Uvádím překlad článku Allena Dicka z jeho webu.
__________________________________________________________________
Jsou určité výhody (popisované jinde) v pravidelné náhradě starých plástů, ale náhrada by měla být prováděna v menších dávkách a umírněně (pokud je produkce medu hlavním cíl chovu včel). Pravidlo pro většinu zkušených včelařů v Severní Americe je takové, že včely mohou zvládnout 10% nových mezistěn bez vážné redukce výnosu medu. Toto číslo se může zvětšit na 20% v silných včelstvech v dobrém roce.

Ceny medu stoupají, a vidíme nováčky s nadějemi, kteří si myslí že mohou začít chovat včelstva na mezistěnách - bez použití vystavěných plástů - a získat slušnou úrodu medu. Dále jsou uvedeny grafy, které ukazují obětování medu při stavbě více než menšího počtu mezistěn každý rok - a jiné věci... U většiny věcí je lepší nové než staré, ale jsou významné výjimky. Stará Whisky, staré víno a sýr mají hodnotu. To se také týká včelařského vybavení - v rozumných mezích. Nové úly - když jsou sestaveny včelařem - stejně potřebují hodně práce od včel. Vyrábění vosku bez vystavěných plástů působí včelám stres, a obvykle udělají méně nadbytečného medu, když začínají na novém vybavení. Výroba vosku vyžaduje robustní včely, a stálý přísun potravy, teplo a jiné méně pochopitelné činitele. V experimentování s produkcí vosku mohou být výjimečné roky, které jsou velmi úspěšné. To může oklamat včelaře, který si dělá  falešné naděje na další rok s neblahými výsledky.

(Strips = proužky mezistěn, Foundation = mezistěna, New comb = nový plást, Old comb = starý plást)

Produkce medu v N. Alberta
Packages (za 3 roky dat) Szabo 1983

Graphs 1,2,4 & 5 courtesy Adony Melathopoulo

Vypadá to tak, že použití mezistěn stojí asi 20 kg medu na úl.


Tyto výsledky byly získány odborníky včelaři. Začínání se včelami na mezistěnách může být pro začátečníky spojeno rizikem. Pár co jich znám začínalo s 25 včelstvy v krabicích a polovina jich uhynula první týden!

Zavedená včelstva se o sebe postarají, ale malá včelstva začínající na plně vystavěných plástech - zvláště plástech obsahující pyl a med dobře uložený - prosperují mnohem lépe než včelstvíčka na holých mezistěnách.

Ovšemže výsledky se mění s regionem a sezónou. Vezměte v úvahu další graf, který byl vytvořen právě tady v centrální Albertě. Vypadá mnohem hůř než předchozí: 30 kg méně medu u včelstev startovaných na mezistěnách, ve srovnání s vystavěnými plásty! (A všem těmto včelstvům byly dány plásty v době kdy přišel čas nasadit medníky)!

(Permadent a Pierco jsou typy plastových mezistěn)

(Med (v librách = 0,456 kg))

Experiment prováděný přímo tady na naší farmě ve Swalwell, Alberta:

40 krabicových včelstev (v pěti skupinách) bylo nasazeno na:
  • plnou bednu na černých mezistěnách Permadent v dřevěných rámcích
  • plnou bednu na bílých mezistěnách Permadent v dřevěných rámcích 
  • plnou bednu na černých Pierco plastových rámků 
  • plnou bednu na bílých plástech, 
  • nebo plnou bednu na normálních tmavých plodových plástech.

Poté co vystavěli první bednu, byla jim dána druhá, stejná jako první. Potom byla přidána mateří mřížka a bedna vystavěných plástů jako medníky podle potřeby. Produkce medu se vážila a zapisovala tak jak pokračovala sezóna.

A poučení?

S úrodou 20 kg by včely na mezistěnách ani nezaplatily náklady, při normálních cenách medu, a včelstva na plástech by udělaly více jak třikrát více medu -- 60+ kg - a dobrý zisk. Se včelstvy na plástech byla také mnohem snadnější práce, méně hýčkání, aby nehladověly.

Co mnoho lidí zapomíná je to, že první polovinu -- nebo více - průměrné sklizně padne na zaplacení výdajů. Pouze potom jsou peníze na zaplacení půjček, práce majitele, a dovolí expanzi. Zisk přijde pouze po zaplacení nákladů a malé zvýšení produkce může zdvojnásobit zisk. Naopak malé snížení výnosů může smazat jakoukoli naději na zisk.
Kromě toho pokud není výjimečný rok, a včely jsou stejně silné, hodně mezistěn zůstane nevystavěných (Viz další graf). Jako výsledek je to, že druhý rok nemusí být o mnoho lepší.




Zde je množství vystavěných mezistěn jak šel čas v uvedeném experimentu.

(Ovšem včelstva s plásty měla 18 vystavěných plástů).


Zajímavá poznámka: Počet vystavěných buněk nahoře byl zhruba stejný, jelikož plastové rámky Pierco měly zhruba 20% více buněk na rámek kvůli mírně menší (přirozenější) velikosti buňky a zmenšené horní a dolní oblasti loučky.

ALE... Co když jsou vystavěné plásty příliš staré a plné trubčí stavby?



Seely 2002

Přírůstek váhy včelstva (libry)


Nějaké trubčí buňky, zvláště u okrajů plodové oblasti jsou nezbytné, a možná dokonce výhodné, ale zde je efekt na produkci medu, kdy máme čtyři trubčí plástyv dvojitém plodišti, ve srovnání se včelstvy bez trubčího plodu.

Komentář od Adony: Rámky byly umístěny na jaře na pozice #3 a #7 v každém z dvou nástavků plodiště. Také je potřeba poznamenat, že mezi včelstvy kde byl odstraněn veškerý plod, včely vystavěly plochy trubčího plástu na přibližně 5 dělničích rámcích do konce roku. Viz originální zpráva original paper
Četl jsem tu zprávu a moje kritika je v tom, že přidal pevné trubčí plásty na pozice 3 a 7 (viz diagram dole). Podle mne toto není způsob jakým v mých včelstvech najdu trubčí plást když ho včely dělají. Obvykle jsou plochy trubčích buněk okolo obvodu, a nikoli celý rámek, tak bych rád věděl jak jsou tyto výsledky použitelné. Pro mě je toto uspořádání umělé a omezuje dispoziční oblast pro dělničí plod, zvláště když uvažujeme že - jak jsem tu popsal dříve - množství položených vajíček a dělničího plodu, které uvádí zprávy od Seeley (jinde) jsou normálně v jeho oblasti mnohem vyšší než co jsem viděl na vlastní oči.


1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10


Poznámka: Prezentace od Adony, ze které jsem si vypůjčil čtyři z těchto grafů, je o náhradě plástu, a experimenty byly prováděny v naději dokázat, že náhrada plástů ve velkém, jak se praktikuje v částech Evropy, by neměla mít vysoké náklady. Dovolil jsem si použít některé z jejího obsahu abych ukázal jak začátečníci mohou mít problémy při pokusu začínat pouze s novým vybavením v naději, žese vyhnou včelím nemocem. Podle mého názoru je to spíše idealistická představa která pochází od výrobců vybavení, mezistěn a diletantů. Ale včelí nemoci jsou něco jiného než ošklivý případ moru včelího plodu s plástem s příškvary, nemoci se dají zvládnout. Co však včelařský začátečník neumí často překonat je velmi malá snůška a potíže se včelami pocházejícími z nedostatečně vystavěných plástů, jelikož začátečníci často začínají s představou potenciální medové snůšky která je nerealisticky vysoká. Kromě toho úspěch vyzimování včelstev na novém plástu je často první rok špatný. Tento dvojí problém - malá snůška a zimní ztráty - může začátečníka zničit.

Dostávám telefonáty od lidí, kteří si myslí, že začínat na 100% mezistěnách je proveditelný začátek komerčního včelařského provozu. Tak to tedy není. Když jsem poprvézačína, také jsem si myslel, že by to byla dobrá myšlenka. Psal jsem Dr. Don Peerovi a on si udělal čas a vyvedl mě z omylu této představy, a já jsem mu nekonečně vděčný. Jestli existuje seriozní plán vydělat peníze, alespoň 80% z 5 standardních medníků s plásty by měly být zcela vystavěny když se začíná. Jinak je reálné riziko, že včely jednoduše nevystaví mezistěny a také se nazajistí snůška, která je prodána. Průšvih!

Proto dávám radu. Náhradu plástů - v dobře rozváženém plánu - je dobrá myšlenka, ale ekonomické náklady mohou být příliš vysoké, pokud se to dělá přehnaně nebo nezkušenými včelaři.
Výhoda náhrady plástů je reálná, ale problém je složitý. Zvláště sezónní odchylky z roku na rok vytváří v praxi riziko. Úspěch jeden rok může ukázat, že myšlenka je dobrá, ale další rok může nastat katastrofa. Vystavěný plást je produktivnější - někdy až třikrát - a mnohem méně rizikový. To je můj názor.

* Nelze říci, že náhrada starých plástů není dobrý postup. Každý včelař vyřazuje znetvořené a rozbité plásty neustále, a včely likvidují a přestavují plásty. Se zvýšeným používáním chemických akaricidů, náhrada plástů se stává velmi důležitou praxí, jelikož syntetické chemikálie se rychle hromadí a mají špatné účinky na včely, a mohou zanechávat rezidua ve vosku, pokud se s nimi pečlivě nevypořádáme.
Studie dokázaly průkazně, že mor v.p., zvápenatění, nosema a další nemoci mohou být drasticky zredukovány náhradou plástů (nebo sterilizací pomocí ozáření)- Ozáření však neodstraní syntetické chemikálie.

http://honeybeeworld.com/diary/articles/fdnvsdrawn.htm

Zajímavá obrázková ilustrace, jak stárne včelí plást 
od Juanse Barrose, velkovčelaře z Chille

(Illustrates the darkening of comb over time)
B3-1
29/03/2008

B3-2
08/04/2008

B3-3
17/04/2008

B3-4
29/04/2008

B3-5
09/05/2008



Tabulky počtu buněk v plástu

pátek 4. září 2009

Další zpráva z Jižní Ameriky - Ekvádor

QUITO

Nedelni letecky den (cely den straveny cekanim na letisti ci v letadle, abych prekonala presuny Sao Paulo - Panama, Panama - Quito) me znacne vycerpal. Mozna to bylo tim, ze jsem vedela, ze na me v Ekvadoru nikdo neceka a budu se muset s ekvadorskymi zvyky nejak srovnat sama. Za ty 2,5 dne me v Quitu, hlavnim a zaroven druhem nejvetsim (1,5 mil. obyvatel) meste Ekvadoru, zaujalo nasledujici:

- Mistni obyvatele jsou z 80 % dost tmavi a mnozi z nich na prvni pohled pripominaji nasi nejmenovanou narodnostni mensinu.. to ve mne nevzbudilo prilis pozitivni prvni dojem a kdyz jsem k jednomu takovemu nasedla v noci na letisti do taxiku, modlila jsem se, aby me opravdu dovezl do hostelu. Trvalo mi to asi den, nez jsem si na to zvykla a z ponekud rasistickeho pristupu je zacala brat, jaci jsou. Kazdopadne tady uz si me jen tak s mistnimi nespletou (i kdyz je tu asi 15 % zastoupeni mnou podobnych, ale na ulici to opravdu nevypada), tak se aspon snazim vypadat jako brazilska studentka misto evropske turistky (zakoupila jsem si v Sao Paulu kabelku, do ktere se mi vejde i brasna s fotakem, abych na prvni pohled nebyla turista).

- Je to tu docela bezpecne, pokud vite, co mate, respektive nemate delat, a pokud vite, kam mate, respektive nemate chodit. Napriklad v pruvodci i v hostelu vas varuji, abyste na nejakou pametihodnost nechodili pesky, ale vzali si taxika, abyste po setmeni nechodili po ulicich a vzali si taxika. Prvni dopoledne jsem chodila se strachem v ocich po meste, ale pak odpoledne uz mi bylo lip, a druhy den uz jsem zvesela dobihala na mistni autobusy a strach jsem nechala v hostelu.

- Nikdo tu nema drobne, ale vsichni je po vas chteji... kdyz platite velkou bankovkou, reknou vam, ze nemaji zpatky a zda nemate drobne... kdyz je ale mate a date, tak je nemate pro priste...

- Doprava je podobna jako v Sao Paulu, jen v mensim, Quito ma preci jen mnohonasobne mene obyvatel... zacpy jsou ale vsude, jezdi i prechazi se na cervenou, takze jako chodec proste nejak pobihate mezi auty.. nema smysl se ridit jakymikoliv pravidly..

- Quito je pekne mesto, ma novou a starou cast, v te nove je spousta komernich budov, restauraci, baru, hotelu, obchodu, v te stare je spousta kostelu, muzei a ruznych pametihodnosti. Je to kopcovite mesto, takze ma i par peknych vyhledu na mesto, prochazka po meste je takovou vysokohorskou turistikou, jelikoz chodite z kopce do kopce, a to v nadmorske vysce 2850 metru. K tomu oba dny svitilo slunicko, ktere je v tehle vysce ponekud silnejsi, takze celodenni pochod po meste me dosti vyridil. Dalsi den jsem se byla podivat na rovnik. Zajimavosti je, ze tam jsou rovniky dva... jeden, ktery urcili Francouzi, kdyz tam tehdy prijeli, a ten druhy opravdovy a presny urceny GPS. Tam to bylo moc fajn a pekne, take jsem se tam jela podivat k nedalekemu krateru, a potom jsem jeste sla do takoveho zajimaveho muzea primo na rovniku, kde povidali o tom, jak ziji domorodci v Ekvadoru a co je na rovniku jinak - vajicko stoji na spicce, voda tece do odtoku rovne, pusobeni sil, jak se pouzivaji slunecni hodiny a tak, moc zajimave.

CUENCA 
(3. nejvetsi mesto Ekvadoru s priblizne pul milionem obyvatel)

Po kratkem letu z Quita me uvitalo mesto, ktere by vzdalene mohlo pripominat Prahu, jen v latinskoamerickem pojeti.. Na letisti me cekala delegace ve slozeni: reditelka jazykove skoly, mama a dcera od rodiny. Vsichni vypadali a chovali se velmi mile a velmi pratelsky a otevrene, cimz se mi znacne ulevilo.

Rodina

Rodina bydli v ponekud spartanskych podminkach, a tak si budu moci uzit prave ekvadorske rodiny, odhaduji na nizsi stredni vrstvu. Pripada mi to asi jako na skole v prirode ve starych zaprasenych chatkach. S prachem jsou tu kamaradi a vrstvy prachu na veskerem vybaveni domu nikoho nevzrusuje. Doma mam velky pokojicek s dvemi postelemi cely pro sebe. Vsechny skrine jsou plne veci ostatnich clenu rodiny, uvolnili mi ale jeden maly suplik a 6 raminek! V koupelne je i sprcha s teplou vodou, tedy ta tepla tece pouze, pokud nekolik minut pockate. V dome bydli mama, 31leta dcera a druha tak 40ti leta dcera spolu s manzelem a dvemi syny (10 a 14 let) a jejich pejsek (trochu podobny Benickovi), takze bude myslim o zabavu postarano. Pani mama ma samozrejme jeste dalsi deti (celkem myslim pouze 6:-)), ktere maji zase dalsi deti, ale ty s nami nebydli. No myslim, ze v poctu 7+pes si vystacime. Vcera pred spanim jsme uz pekne v peti hrali karty. Prikladam jeste fotku domu, meho noveho bydliste, snad se vam bude libit! A...vazte si luxusu a vysokeho zivotniho standardu, ve kterem zijete!

Cuenca_Salazar_house.jpg

Škola

Rocio (31leta dcera rodiny) me rano doprovodila do skoly. Bylo to takove legracni, jako kdyz jdu do prvni tridy a ma starsi sestra me doprovazi...jako bych to uz nekdy zazila...:-). Bylo asi 10 stupnu Celsia, Cuencane rikali, jaka je silena zima a na sobe meli zimni bundy (jen dodavam, ze v Ekvadoru je ted rocni obdobi zima), pres den se oteplilo na takovych 17 stupnu (chvili prselo a chvili svitilo slunicko, takove nase jaro), ale pry za dva tydny bude tepleji. Ve skole me uvitala reditelka skoly (jiz stara dobra znama z letiste) a moje ucitelka Cheli a hned jsme zacali. Po 4 hodinach vyuky (s 20 minutovou prestavkou v pulce, pri ktere jsme popijeli caj ci kavu s ostatnimi asi tremi studenty a jejich uciteli) jsem byla totalne vycerpana. Musim uznat, ze organizace od doby prijezdu byla perfektni a kvalita vyuky je opravdu hodne vysoka, myslim, ze mnoho ucitelu v Evrope by se v Cuence mohlo ucit... Po vybornem obede doma v rodine (mimochodem snidane byla take velmi vydarena) jsem se vydala opet do skoly na dalsi 2 hodiny vyuky. Mam to asi 20 minut pesky z domu do centra, tedy i do skoly, ta je primo u hlavniho namesti. O vikendu si planuju prohlednout mesto, ale uz na prvni pohled vypada moc hezky - spousta kostelu... je to tu opravdu prijemne, takove klidne a zaroven rusne, male a zaroven velke...

Další zážitky z Cuency

jelikoz je vikend a mam trochu casu, ktery v tydnu tolik mit nebudu, rozhodla jsem se Vam jeste jednou napsat nove poznatky a zazitky a pripojuju dalsi fotky, tentokrate vsechny z Cuency.
- Cuenca je pulmilionove mesto, kterym protekaji 4 reky, je tu spousta kostelu a muzei. Vcera jsem byla obhlednout mesto a byla na takovem kopci za mestem se jmenem Turi...uff, to bylo schodu... obrazky z prochazky v priloze
- pocasi je tu nevypocitatelne - rano je vetsinou chladneji, tak kolem 10ti stupnu. Pres den vetsinou vyleze slunicko a odhaduju, ze je tak kolem 20ti stupnu, na slunicku mnohem tepleji. Pak zase zaleze a fouka vitr. Obcas poprchava a jednou dokonce na chvili lilo. Tak takova je zima v Ekvadoru. Uvidime za par tydnu, to zacne leto:-). Maji tu jen 2 rocni obdobi..
- lide jsou tu rozhodne vetsinou svetlejsi pleti nez v Quitu. Vetsina z nich vypada spis jako Spanele...
- nekteri lide tu perou pradlo v rece a susi je na brehu reky (muzete videt na fotkach)
- lide tu hodne ziji fotbalem - vcera byl dulezity zapas na kvalifikaci MS 2010 a vsichni chodili ve zlutych trickach ekvadorskeho narodniho tymu, sedeli doma a koukali na fotbal, nebo kdyz pracovali v obchodech, meli tam zapnutou televizi ci aspon radio s prenosem fotbaloveho utkani
- skoro na kazdem rohu je tu internet a prodejna tisicu kopirovanych CD a DVD... ja chodim na internet hned za rohem od meho noveho bydliste. Je to takova komurka se 4 pocitaci a kopirkou a nejasnou oteviraci dobou. Zkratka prijdete a je bud otevreno nebo zavreno. Jsem tu prominentnim klientem, a tak dokonce treba dnes otevreli kvuli mne. Mam s majiteli domluvene zazvonit na zvonek (bydli hned nad internetem) a oni mi otevrou:-), tedy pokud zrovna budou chtit. Internet je tu docela levny (vetsinou 0,60 USD za hodinu, zato posta ukrutne draha... napriklad jedna znamka na pohled do Evropy stoji 2,25 USD)
- Cuencane casto telefonuji, treba cele hodiny, teda aspon Mariana, pani domu...pripomnelo mi to brazilske Sao Paulo... Edo se predbezne domluvil s kamaradem Shonem, ze se v sobotu vecer sejdeme v baru.... asi od 16 hodin si Edo a Shon pravidelne tak kazdou hodinu telefonovali, aby proverili stav naseho setkani, zda to klapne, nebo ne, co kdo dela a v kolik tak bychom se mohli sejit a kde... nekdy k pulnoci jsme se pak opravdu setkali, coz bylo ale vyjimecne...casto ta setkani ani nevyjdou... jihoamericane se neradi zavazuji k jakemukoliv terminu a uz vubec neni mozne se dopredu dohodnout na nejakem case.. respektive dohodnout se lze, ale zrejme se pak zmeni:-)
- Cuencane jedi dobre. Nejdulezitejsim jidlem dne je obed, a take si na nej nechavaji alespon hodinu a pul. U nas doma ma 3 chody - polevku, hlavni jidlo a dezert. Ke kazdemu jidlu je ryze a vetsinou i kukurice, at uz varena, smazena, pecena...take tu jedi hodne bananu a piji dzus z ostruzin. Z alkoholickych napoju je typicka palenka z cukrove trtiny.
- ti, co maji vzdelani, jsou dle meho posouzeni hodne vzdelani a dobre informovani. Prekvapilo me, ze mnozi vedeli, ze byl v Ceske republice komunismus a meli dobre tuseni o nasi historii celkove. Znaji nase auta znacky Skoda a moc si ji pochvaluji:-).
- rodiny drzi hodne pri sobe a casto se navzajem navstevuji a casto poradaji setkani spolu s ostatnimi cleny rodiny i jejich kamarady. Vcera me vzali na jejich akci... bylo tam asi 20 lidi (vetsinou rodina) a o zabavu nebyla nouze. Nase rodina se kazdou nedeli schazi, jsem zvana na dnesni odpoledne, tak uvidim, jak to bude probihat a kolik nas tam bude. Maminka ma 6 deti a skoro kazde z nich ma nejmene 2 deti:-).

Album fotografii z Cuency

Cesta do Jižní Ameriky (1.)

středa 2. září 2009

Fruktózový sirup není nebezpečný

V dřívějším článku Studie zkoumala jedovatý HMF v cukrovém sirupu pro včely je překlad abstraktu studie o výzkumu vytváření HMF v cukru. Nyní jsem se dostal k větším podrobnostem studie, které objasňují následky ohřívání cukru, a vlastně i medu, protože med je v podstatě přesycený roztok cukru.

Standardy skladování a řízení teploty pro HFCS neznamenají pro lidské zdraví riziko z vytváření hydroxymethylfurfuralu (HMF), tvrdí Asociace rafinerií kukuřice (the Corn Refiners Association - CRA) asserts, která také odmítá náznaky, že tento toxin (HMF) by mohl být činitelem v problému s CCD. V nové studii publikované v Journal of Agriculture and Food Chemistry, výzkumníci USDA měřili úrovně HMF ve vzorcích HFCS po 35 dní, při teplotách 31.5, 40.0, 49.0 and 68.8 ºC. Vedoucí studie LeBlanc s týmem viděl, že úrovně HMF se stále zvyšovaly s teplotou, a že u toho byl dramatický skok při teplotě 49 ºC - tedy zjištění, které je důležité pro komerční včelaře, pro výrobce HFCS a pro účely skladování potravin. Ale organizace CRN (Council for Responsible Nutrition - rada pro odpovědnou výživu) nazvalo studii "zavádějící" a zdůraznila, že její členové mají k dispozici bezpečná opatření a nejlepší praxi. Dr John White z White Technical Research, konzultant jehož klienti zahrnují CRN, řekl FoodNavigator.com že jsou dobře zavedené a široce dostupné průmyslové standardy skladování HFCS: pro HFCS 55 je teplotní standard mezi 23.9 ºC až 30 ºC, a pro HFCS 42 mezi 35 ºC až 41.1 ºC. Kromě toho standardy specifikují použití kontejnerů z nerezové oceli nebo oceli potažené nerezovovým ocelovým materiálem. "LeBlanc zřejmě používal extrémní podmínky s cílem maximálního vytváření HMF s rozpornými specifikacemi složení nádob a teploty. Mělo by se poznamenat, že jakýkoli sirup vystavený takovému drsnému zacházení by vytvářel zvýšené úrovně HMF," řekl White v zájmu Corn Refiners Association.

Žádné nebezpečí pro včely nebo lidi

The CRA a White říkají, že riziko HMF pro lidi představované ve studii je také přehnané. Říkají že studie v 2000 od Janzowski et al nepovažuje HMF jako vážné zdravotní riziko pro lidi. Nová studie také říká, že tvoření HMV by mohl být faktor pro úbytek včelí populace, známý jako CCD. Opírá se o studii od Bailey v 1966, která podporuje tvrzení že toxin způsobuje zánět střeva a úplavicové symptomy u včel. HFCS se podává včelám ke stimulaci chovu plodu a podpora produkce medu. Podle White, řádně skladovaný HFCS by neměl představovat pro včely riziko. Cituje se studie od Jachimowicz et al, publikovanou v 1975, která uváděla že koncentrace až 3mg HMF na 100g roztoku byla pro včely neškodná. Toto by znamenalo, že základní úroveň HMF, kterou stanovil LeBlanc, 30 parts per million (ppm) je také neškodná. "Včelaři Producenti zřejmě porušují publikovaná doporučení ke skladování a vystavují HFCS vyšším teplotám a skladují delší dobu v nevhodných kontejnerech." HFCS nebyl ani uváděn jako potenciální příčina CCD ve studii publikované v Proceedings of the National Academy of Sciences; pravděpodobná příčina byla stanovena v degradaci ribosomalní RNA.

Článek z FoodNavigator o originální studie je dostupný zde http://www.foodnavigator.com/Science-Nutrition/Researchers-warn-of-toxin-increase-in-heated-HFCS

Reference

Apidologie 1975; 6:121-143
"Problems of invert sugar as food for honeybees"
Authors: Jachimowicz, T; El Sherbiny, G.

Journal of Agriculture and Food Science 2009, 57, 736907376
DOI: 10.1021/jf9014526 Formation of hydroxymethylfurfural in domestic high fructose corn syrup and its toxicity to the honey bee (Apis mellifera) Authors: LeBlanc, B; Eggleston, G; Sammataro, D; Cornett, C; Dufault, R; Deeby, T; St Cyr, E.

Food Chemical Toxicology 2000; 38:801-809
"5-Hydroxymethylfurfural: assessment of mutagenicity, DNA-damaging potential and reactivity toward cellular glutathione"
Janzowski, C; Glaab, B; Samimi, E; Schlatter, J; Eisenbrand, G.

úterý 1. září 2009

Včely s nemocí CCD prozradí jejich geny

V nové studii vědců Agricultural Research Service (ARS) a University of Illinois uveřejněné v Proceedings of the National Academy of Sciences byl uveden první silný důkaz o tom, co se fyziologicky děje uvnitř včel během Colony Collapse Disorder (CCD). Studie se také zabývala rozdíly v aktivitách kritických genů včelstev s CCD a ve zdravých včelstvech.

Pomocí nástroje nazývaného genome-wide microarray, vědci našli velké množství abnormálních ribosomálních RNA (rRNA) fragmentů ve střevech včel ve včelstvech s CCD. Ribosomy jsou buněčné továrny ve kterých jsou vyráběny bílkoviny, podle předpisu v rRNA, a velké množství abnormálních fragmentů rRNA tedy znamená, že je narušena konstrukce bílkovinného systému. Toto ukazuje, že včely ve včelstvech diagnostikovaných na CCD měly sníženou schopnost syntetizovat nové proteiny.

Střevo je základní vstupní bod pro patogeny a pesticidy u včel. Ve včelím střevu mohou být také měřeny včelí systémy reakce na stres. Včela má dva oddělené systémy reakce: jeden na stresy z prostředí jako jsou pesticidy, a jiný reagující na patogeny jako jsou viry.

Toto bylo poprvé,kdy byly úrovně RNA měřeny u včel jako způsob sledování zda je to systém reakce na pesticidy nebo jejich imunitní systém na patogeny, který reaguje v CCD, podle genetika ARS Jay Evans, který pracuje v Bee Research Laboratory na ARS Henry A. Wallace Beltsville (Md.) Agricultural Research Center. Evans byl člen týmu, který zahrnoval entomology May R. Berenbaum, Reed M. Johnson a Gene E. Robinson z University v Illinois.

Ve včelstvech s CCD geny účastnící se v odezvě imunitních systémů na patogeny nevykazovaly jeden jasný vzorec aktivity, ačkoli byly aktivity těchto genů běžně vyšší a včely měly vyšší celkovou úroveň virů a jiných patogenů než včelstva bez CCD.

Téměř všechna včelstva s CCD měla vyšší úroveň picorna virů, které napadají ribosomy. Picorna viry, které napadají včely zahrnují vir deformovaných křídel a Israeli acute paralysis virus. Roztoč Varroa, hlavní včelí parazit, je znám jako přenašeč picorna virů.

Včely ve včelstvech s CCD nevykazovaly významnou aktivitu genů reakce na pesticidy.

Ztráta ribozomální funkce by vysvětlila mnoho z jevu spojeného s CCD, podle Berenbaum. Jestliže včelí ribozomy jsou kompromitovány, nemohou překonat vystavení pesticidům, plísňovým infekcím nebo bakteriím nebo nevhodnou výživu, protože ribozomy jsou hlavní pro přežití jakéhokoli organizmu.

Studie nestanovila přímou příčinu a následek spojení mezi nenormální rRNA a CCD. Ale přehled včelstev podle vzorků rRNA a ostatních ukazatelů vyjádřených včelami by mohl zajistit brzkou indikaci CCD, a možná by včelaři včas podnikli příslušné akce a snížili tak ztráty.

ARS je základní výzkumná agentura U.S. Department of Agriculture.

By Kim Kaplan


August 24, 2009